Kesän marjoista syntyy terveellinen gluteeniton marjapiirakka, joka ei ole liian makea eikä rasvainen. Siksipä tästä herkkuhetkestä jää niin hyvä olo vatsaan. Piilota tuorejuustotäytteen alle lempimarjasi tai vaihtele niitä sesongin mukaan. Aina yhtä herkullista!
Kesäloma on nyt ohi, ja vaikka aurinko vielä vähän paahtaakin, on aika kääntää katsetta jo syksyn juttuihin.
Minulle tämä kesä oli erityisen merkityksellinen: pidin nimittäin ensimmäisen kesälomani sitten yrityksen perustamisen.
Ensimmäisenä vuonna tein töitä jokaisena päivä maanantaista sunnuntaihin ja kirjoitin kesällä ensimmäisen ruokakirjani. Työ ei tekemällä loppunut, ja mitä kovempaa puskin, sitä enemmän näin tehtävää ympärilläni.
Toiseen toimintavuoteen lähdinkin sitten takamatkalta, jalat hieman hapoilla. Niin käy usein henkilöille, jotka haalivat liikaa projekteja, sanovat liian usein ”kyllä se onnistuu”, aliarvioivat työmäärän ja yliarvioivat käytettävissä olevan ajan. Se on myös huono yhtälö ärtyvälle suolelle, jonka hyvinvointi on riippuvainen muustakin kuin hyvästä ravinnosta.
Vaikka väsymyksen merkkejä oli jo ilmassa, synnytin silti maailmaan toisen lempilapseni: Kasvisherkut -ruokakirjan. Ja ennen kuin sain painotuoreen kirjan käteeni, olin jo syvällä seuraavassa projektissa.
Tiedetään, että stressitöntä yrittäjää ei ole. Jollain tapaa stressi on kuitenkin saatava kuriin, jotta keho ei väsähdä tai sairastu. Stressi nimittäin vaikuttaa koko ruoansulatusprosessiin, hormonitoimintaan, yöunen laatuun, ruokavalintoihin, matala-asteiseen tulehdukseen ja suoliston hyvinvointiin.
Niinpä oli tarkasteltava yritystoimintaa kriittisesti ja mietittävä, miten huolehdin omasta jaksamisestani. Otin muutoslistalle kolme konkreettista toimenpidettä kohentaakseni hyvinvointiani:
- Aloitin pilateksen ja FasciaMethod -tunnit. Kehonhuoltotuntien ansiosta opin hengittämään ja rauhoittamaan kehoa stressaavien työpäivien jälkeen. Enpä osannut aavistaa, miten suuri vaikutus palauttavalla harjoittelulla voi olla kehoon ja mieleen. Opin myös, että hidas ei tarkoita liikunnassa tehotonta. Se voi olla just toisinpäin!
- Päätin alkaa huolehtia ensin itsestäni ja sitten vasta muista. Aloin miettiä, miksi itsestä huolehtiminen pitää aina jättää ajankohtaan, jolloin keho on jo ihan loppu ja energiataso nollassa. Työt hoituvat sata kertaa tehokkaammin ja paremmalla mielellä, jos kehossa on hyvä olo. Tämä vaati suunnittelua ja asioiden uudelleen aikatauluttamista, mutta se kannatti. Aloin voida paljon paremmin.
- Opettelin sanomaan ei ja kieltäytymään tarjotuista töistä ilman syyllisyyttä. Päätin, että voin vapaasti valikoida eikä minun tarvitse olla kaikessa mukana.
Tämän vuoden alussa tajusin, että olin unohtanut kokonaan lomat. Kun työn teemana on ravinto ja terveys, on vaikea vetää rajaa työn ja vapaa-ajan välille. Terveellinen ruoka ja suoliston hoitaminen on erottamaton osa arkeani, joten aina ei hoksaa ajatella rajaa, jossa oman hyvinvoinnin vaaliminen muuttuukin työksi.
Mieheni kannusti minua ihan ensimmäiseksi lopettamaan viikonlopputöiden tekemisen ja etsimään kalenterista ajankohdat, jolloin voin vetää kunnolla henkeä.
Pitkä kesäloma teki tehtävänsä. Akut on nyt ladattu, ja moni asia selkiytyi marjametsässä kannon nokassa kahvitellen. Syksyn suunnitelmissa on istua ahkerasti koulun penkillä, sillä täydennän osaamistani ravitsemustieteen ja funktionaalisen lääketieteen opinnoilla.
Suunta ei muutu – tieto vaan syvenee. Opiskelujen tavoitteena on löytää lisää vastauksia kysymyksiini ja kehittää tiedon pohjalta entistä monipuolisempia työkaluja vatsavaivojen luonnonmukaiseen hoitamiseen.
Jos sinusta tuntuu, että nyt syksyllä on aika kääntää uusi sivu elämässä, oppia jotain uutta, perehtyä kehon toimintaan ja suoliston hyvinvointiin tai voida astetta paremmin, tule mukaan verkkovalmennuksiini. Syksyn ensimmäinen valmennusryhmä on Tervehdyttävä Detox -verkkokurssi.
Detox-kurssi sopii kaikille, jotka haluavat:
- Syödä terveemmin.
- Palata tasapainoon rötväilyn ja helleherkkujen jälkeen.
- Tervehdyttää suoliston ja maksan toimintaa.
- Päästä eroon kesäpöhötyksestä ja löytää kadonnut vyötärö.
Lue lisää detoxin monista hyödyistä kurssisivulta ja ilmoittaudu mukaan!
Ennen kurssin alkua voidaan juhlistaa helteisen kesän päättymistä terveellisellä marjapiirakalla. Tämä piirakka ei ole liian makea eikä liian rasvainen, minkä vuoksi siitä jää hyvä olo vatsaan. Marjapiirakan voi leipoa joko maidottomana tai laktoosittomilla maitotuotteilla sen mukaan, kumpi sopii masulle parhaiten.
Gluteenitonta, nopeatekoista piirakkataikinaa voi hyödyntää myös muiden piirakoiden pohjana. Piirakkaan tulevat marjat voi valita sesongin tai oman maun mukaan. Mustikoista ja vadelmista syntyy kuitenkin se ehdoton kuningatar.
Piirakan valmistamiseen tarvitset ø 28 cm piirakkavuoan.
POHJA:
1 dl laktoositonta luonnonjugurttia tai kasvipohjaista jugurttia
1 dl intiaanisokeria
2 kananmunaa
100 g voita tai kylmäpuristettua kookosöljyä
1 dl mantelijauhoja
½ dl tattarijauhoja
½ dl täysjyväriisijauhoja
2 rkl pellavansiemenrouhetta
2 tl karkeaa psylliumkuorijauhetta
1 tl soodaa
1 tl jauhettua vihreää kardemummaa
½ tl jauhettua vaniljaa
MARJAT:
200 g suomalaisia vadelmia
200 g suomalaisia mustikoita
TÄYTE:
175 g laktoositonta maustamatonta tuorejuustoa tai kaurapohjaista tuorejuustoa (Oatly påMackan)
½ dl kaura- tai riisikermaa
½ dl raakaruokosokeria
1 kananmuna
1 tl tuorepuristettua sitruunanmehua
⅓ tl jauhettua vaniljaa
Piirakkavuoan voiteluun: voita tai kylmäpuristettua kookosöljyä
OHJE:
Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.
Valmista pohja. Sekoita vispilällä kulhossa jugurtti, intiaanisokeri, munat ja sulatettu rasva. Yhdistä toisessa kulhossa kaikki kuivat aineet ja lisää ne jugurttiseokseen vispilällä vatkaten. Älä kuitenkaan vaivaa taikinaa. Anna taikinan tekeytyä 10 minuuttia ja kumoa se sitten voideltuun piirakkavuokaan. Levitä taikina lastalla tasaiseksi.
Ripottele pohjan päälle marjat. Jos käytät pakastemarjoja, anna niiden sulaa jääkaappikylmiksi tai muuten joudut lisäämään paistoaikaa.
Valmista täyte sekoittamalla kaikki ainekset vispilällä kulhossa. Jos käytät oikein happamia marjoja (esim. puolukoita tai herukoita), lisää hieman makeutta. Lusikoi täyte marjojen päälle.
Paista uunin keskitasossa ritilän päällä noin 45–50 minuuttia tai kunnes piirakka saa kauniin värin. Tarjoile jäähtyneenä tai jääkaappikylmänä.