HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

Laskiaispulla

Tätä kausiherkkua en ohita. Herkullisessa pullataikinassa ei tarvitse käyttää maitoa, kananmunaa eikä vehnäjauhoja. Kunnon gluteeniton pullataikina taipuu mainiosti myös pullapitkoihin.

Olen aina tykännyt kunnon pullasta. Gluteenittoman ruokavalioni takia, meillä ei ole sitä kuitenkaan aikoihin syöty. Pullansuuntaisia toiveita olen kuullut useinkin. Kerran eräs jopa meinasi kuolla, ellei saa pullaa.

Meidän perheessä pullantuoksuisesta äidistä on tullut viime vuoden aikana ikävä otus, joka intoilee vatsan hyvinvoinnista.

Nuorisoa ei terveysvalistus oikein nappaa: älä puhu suolistosta, kuulostaa niin pahalta.

On henkisiä allergioita ja kulttuurirasituksia: mä en voi elää tässä talossa – missä on limsaa?

Aterioissa on välillä erikoisrasvoja: mä en koske tuohon lamppuöljyyn.

Smoothiekin vihertää: jätä nurmikot rauhaan.

Ja gluteenittomat jauhot: eikö näissä voisi olla pelkkää vehnää? No, kun ei voi.

Sokeria ja vehnää pursuavasta kulttuurista on pitkä matka tälle puolelle. Varsinkin niillä, joilla on valinnanvaraa. Kaikilla ei ole. Sopeutumista helpottaa, kun mieli ja makunystyrät virittyvät uudelle taajuudelle.

Olen luvannut lapsilleni, että leivon jonain päivänä ihan oikeaa pullaa. Sellaista, jota voivat syödä kaikki. Reseptin kehittelyyn meni vuosi. No, touhua hidasti moni seikka. Eniten ehkä se, että pidän enemmän leivästä ja suolaisesta ruoasta.

Verkossa on paljon erilaisia gluteenittomia pullataikinan ohjeita. Miksi en ole niitä kokeillut?

Nopeasti selvitetty.

En koskaan käytä pullataikinassa munaa. Se tekee pullasta kovaa. Saa olla eri mieltä.

Kaikissa pullaohjeissa on liikaa hiivaa. Ei niin, että se pilaisi pullan. Se vain käy vatsassani pitkän aikaa. Ei siis mikään pikku juttu. Siksi leivon minimihiivalla.

Kaiken lisäksi hiiva syö taikinasta sokeria. Mitä enemmän hiivaa käytetään, sitä enemmän pitää laittaa sokeria, jotta taikina maistuu hyvältä.

En tykkää myöskään rasvaisesta pullataikinasta. No, se on vielä helppo säätää kohdalleen. Sen sijaan jos ohjeessa käytetään gluteenittomia jauhoseoksia, tulee auttamatta ongelmia. Minulla ei ole kaapissa yhtään valmista jauhoseosta. Niissä se omintakeinen maku vasta onkin.

Eniten minua on häirinnyt ajatus siitä, että monissa ohjeissa gluteeniton pullataikina leivotaan perinteistä pullataikinaa mukaillen.

Miksi ihmeessä?

Gluteenittomaan pullataikinaan ei saada sitkoa vaivaamalla, kuten perinteiseen pullataikinaan. Sitkomaisuus tehdään psylliumilla tai muilla vastaavilla apuaineilla.

Minä käytän psylliumia hieman eri tavalla kuin monet muut leipojat. Jotkut sekoittavat psylliumin nesteeseen ja antavat kuidun turvota ennen muiden ainesten lisäämistä. Minä sekoitan psylliumin aina jauhoihin ja jätän taikinan hieman löysäksi. Taikina tekeytyy lopulliseen olomuotoonsa levätessään.

En väitä, etteikö monella eri tavalla voisi päästä hyvään lopputulokseen. Varmasti voi. Minulla on vain liikaa reunaehtoja.

Omien vaatimusteni kanssa olen jo oppinut elämään. Aina ei huvita kulkea muiden osoittamia polkuja.

Perille on yleensä monta tietä. Itse päätät, mitä niistä kuljet.

Tämä pullataikinan ohje sopii niille, joiden pullan pitää olla gluteeniton, maidoton ja munaton.

Minun pullataikinassani on aina oikeaa voita. Sen voi mainiosti vaihtaa samaan määrään maidotonta rasvaa.

Munatonta ruokavaliota noudattavat jättävät pois voiteluun tarkoitetun kananmunan. Pullan voi hyvin voidella esimerkiksi kauramaidolla.

Tällä ohjeella syntyy 9 laskiaispullaa:

400 g vettä tai kauramaitoa
20 g hiivaa
½ tl Himalajan ruususuolaa
½ tl jauhettua kardemummaa
80 g ruokosokeria
50 g voita (L) tai maidotonta rasvaa
100 g tattarijauhoja
100 g täysjyväriisijauhoja
80 g maissitärkkelystä
40 g täysjyvämaissijauhoja
40 g kaurajauhoja (G)
15 g hienoa psylliumkuorijauhetta (esim. Finax tai fiberHusk)
5 g karkeaa psylliumkuorijauhetta

Leivontaan: täysjyväriisijauhoja

Pullien voiteluun: kananmuna tai kauramaitoa

Pinnalle: raesokeria

Täytteeksi: 
9 tl vadelmahilloa
2 dl kuohukermaa (L) tai kookoskermavaahtoa (maidoton)*

Kermavaahdon maustamiseen: ruokosokeria ja vaniljasokeria tai aitoa vaniljaa maun mukaan

*Kookoskermavaahto (maidoton):
1 tlk täysrasvaista kookosmaitoa (käytä vain kermainen osa)
2 rkl vaahterasiirappia
veitsenkärjellinen jauhettua vaniljaa

Ohje:

Mittaa kulhoon kädenlämpöinen vesi tai kauramaito. Sekoita joukkoon hiiva, suola, kardemumma ja ruokosokeri. Sulata voi kattilassa, jäähdytä se haaleaksi ja lisää taikinanesteeseen.

Yhdistä toisessa kulhossa kaikki jauhot ja psyllium. Lisää jauhoseos taikinanesteeseen koko ajan vispilällä sekoittaen. 

Vaivaa taikinaa 5 minuuttia sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Peitä taikinakulho kelmulla ja anna taikinan levätä huoneenlämmössä tunnin verran.

Aloita pullien leipominen. Kastele kädet kylmällä vedellä. Nosta taikinaa ruokalusikalla kädellesi, pyörittele kostein käsin pulliksi ja nosta pellille leivinpaperin päälle. Anna pullien kohota pellillä puolisen tuntia.

Lämmitä uuni 250 asteeseen. Gluteeniton pulla tarvitsee hieman vehnäpullaa kovemman paistolämpötilan.

Voitele pullat kanamunalla tai haalealla kauramaidolla. Viimeistele pinta raesokerilla.

Paista uunin keskitasossa 15–20 minuuttia. Jäähdytä pullat pellillä kokonaan ennen kuin leikkaat niitä.

Leikkaa pullista sokeroitu osa pois. Laita jokaisen pullan keskelle noin teelusikallinen vadelmahilloa.

Vaahdota kuohukerma ja mausta se ruokosokerilla ja vaniljasokerilla. Maidotonta ruokavaliota noudattavat voivat valmistaa laskiaispulliin kookoskermavaahdon. Laita kookosmaitotölkki jääkaappiin 3 tunniksi. Kaavi pinnalle noussut kookoskerma kulhoon. Lisää vaahterasiirappi ja vanilja ja vaahdota sähkövatkaimella kuohkeaksi.

Pursota kerma hillon ympärille. Aseta pullan kansi takaisin paikoilleen ja nauti. 

Hyvää laskiaista!

PS. Tyyppi, joka yleensä arvostelee eniten, söi myös eniten. No, meillä ei lasketa!

9 Comments

  1. i n a n a
    6.2.2015 @ 11:05

    Kiitos ohjeesta! Tätä täytyy kokeilla!
    Mutta mitäpä jos on myös hiivaton ruokavalio, onnistuuko pullanteko millään? Millä hiivan voisi korvata?
    Kiitos jo etukäteen 🙂

    VASTAA

    • Marjukka
      25.2.2022 @ 12:21

      Jos vain teollinen hiiva on ongelma, niin pullaakin voi leipoa juurella, aivan kuten leipääkin. Makea juuri voi olla omansa tai sen voi muokata vaaleasta leipäjuuresta. Itselläni makea juuri on ihan oma ja sitä ruokitaan vehnäjauhojen ja sokerin seoksella. Mikäli aihe kiinnostaa enemmän niin Hapanjuurileipurien ryhmästä löytyy paljon tietoa ja myös kirjallisuutta on tehty (ainakin Eliisa Kuusela). Oman makean juuren olen tilannut valmiina, mutta juuren voi kasvattaa myös itse.

      VASTAA

      • Pauliina Tervo
        25.2.2022 @ 15:23

        Kiitos vinkistä! Minulla odottaa kaapissa yksi gluteeniton taikinajuuri, mutta en ole sitä vielä ehtinyt testaamaan. Kiinnostavaa kuulla, että myös makealle puolelle on oma juurensa.

        VASTAA

  2. Pauliina Tervo
    6.2.2015 @ 16:08

    Kokeile ihmeessä! Tuo hiiva on kyllä monille viheliäinen ainesosa, enkä ole koskaan edes kokeillut tehdä pullaa ilman hiivaa. Äkkiseltään en osaa sanoa, miten kohotus onnistuu, mutta ehkä sitä pitää testata 🙂

    VASTAA

  3. Pauliina Tervo
    6.2.2015 @ 17:46

    Kyllä, ja voin paljastaa, että lähdin kehittelemään pullataikinaa oman pitsataikinani pohjalta 🙂

    Saat gluteenittomia kaurajauhoja, kun heität gluteenittomat kaurahiutaleet tehosekoittimeen. Itse en korvaisi kaurajauhoja millään, koska ne ovat tosi pehmeitä ja hyvänmakuisia.

    VASTAA

  4. Jaana
    6.2.2015 @ 16:55

    Vau! Muistelen sinun sanoneen, että yksi tavoitteistasi on oppia leipomaan gluteenitonta pullaa. No, tässä se sitten on. Mahtavaa! Tätäkin täytyy kokeilla niinkuin kaikkia sinun muitakin reseptejä. Olisiko sinulla kertoa jotain yleisohjetta, miten korvaan reseptiesi kaurajauhot jollakin gluteenittomalla jauholla? Keliaatikot eivät voi käyttää kauraa.

    VASTAA

  5. Eeva
    13.2.2022 @ 11:00

    Kyllä kuulosti tutulle sun kirjoitus noista muiden ( oletan nuorten perheenjäsenten) kommenteista😂
    Kuulosti niin tutulle!
    Tänä on hieno resepti ja on kokeiltava! Kiitos 🥰

    VASTAA

    • Pauliina Tervo
      14.2.2022 @ 17:11

      Kiitos ♥ Nuorisollahan niitä eniten mielipiteitä on 😉

      VASTAA

      • Taina Kämäräinen
        12.2.2024 @ 12:04

        Hei, onnistuisko kaurajauhot ja maissi korvata jollakin?

        VASTAA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram