Gluteenittomat porkkanamuffinit sopivat arjen pieniin kahvihetkiin ja juhlapöydän herkuksi. Voit valmistaa muffinit tarpeen mukaan joko laktoosittomana tai maidottomana.
Sunnuntaina juodaan vaalikahvit, mutta sitä ennen äänestetään.
Onneksi ehdokkaani on jo tiedossa. Teen ihan karmean poikkeuksen perinteiseen äänestyskäyttäytymiseeni. Aion äänestää miestä.
Sukupuolittunutta äänestyskäyttäytymistäni jouduin perustelemaan pari viikkoa sitten murrosikäiselle pojalleni.
Perusteluissani ei kuulemma ollut mitään järkeä. Tulikohan sieltä myös jotain läppää sukupuolirasismista sekä itsevarma: minä ainakin äänestäisin parasta – osaaminen ei ole kiinni sukupuolesta.
Missä vaiheessa tuo kehitys on tapahtunut?
Aiheesta on kuulemma keskusteltu koulussa, jossa myös järjestettiin eduskuntavarjovaalit. Hyvä Järvenpää – kansalaiseksi ei ainoastaan synnytä vaan kasvetaan!
Poikani ei ollut suinkaan syy siihen, miksi olen päättänyt äänestää eduskuntaan miestä.
Puolue tuli ensin. Sitten sain pari suklaamunaa henkilöltä, jolla oli järkeviä ajatuksia yrittäjyydestä, työllistymisestä ja Suomen puolustuksesta. Se oli siinä.
Muistathan käyttää äänioikeutesi.
Sunnuntaina moni koulu muuttuu vaalipäivän äänestyspaikaksi. Vaalit on hyvä keino kerätä rahaa koulun oppilaiden luokkaretkirahastoihin ja vanhempainkerhon toimintaan. Rahaa saa, kun äänestyspaikalle laittaa pystyyn vaalikahvilan.
Aika monet mokkapalat on tullut vuosien varrella leivottua vaalikahviloita varten.
Tänä vuonna en leivo mokkapaloja, mutta lähetin ystävälleni tämän helpon ja nopean porkkanamuffinireseptin, jolla hän voi leipoa gluteenitonta herkkua koulun vaalikahvilaan myytäväksi.
Samalla oli tietysti järkevää julkaista jo kohta vuoden päivät valmiina ollut leivontaresepti.
Porkkanamuffinien alkuperäisen idean olen poiminut Kustannusosakeyhtiön Nemon julkaisemasta teoksesta FODMAP – vatsavaivat kuriin ruokavaliolla. Tämä on siitä minun versioni.
Nautinnollisia vaalikahveja ja parhaat henkilöt eduskuntaan!
Tällä ohjeella valmistat 12 gluteenitonta porkkanamuffinia:
50 g mantelijauhoja
55 g kaurajauhoja (G)
65 g intiaani- tai raakaruokosokeria
3 tl Ceylonin kanelia
ripaus jauhettua muskottipähkinää
ripaus Himalajan ruususuolaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
½ tl soodaa
1 tl karkeaa psylliumkuorijauhetta
1 banaani
4 kananmunaa
2 keskikokoista porkkanaa
50 g kylmäpuristettua kookosöljyä tai voita (L)
Kuorrutus:
50g tuorejuustoa (L) tai kasvipohjaista tuorejuustoa
80 g tomusokeria
5 g pehmeää voita (L)
1 tl vaniljasokeria
Koristeeksi: 12 pekaani- tai saksanpähkinää
Ohje:
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Yhdistä kulhossa kaikki kuivat aineet.
Riko munat toiseen kulhoon ja vatkaa niiden rakenne haarukalla kevyesti rikki. Kuori banaani ja muussaa se haarukalla soseeksi. Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. Sekoita banaanisose, porkkanaraaste ja juoksevaksi sulatettu rasva munien joukkoon.
Yhdistä munaseos jauhoseokseen puuhaarukalla sekoittaen.
Anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä 10 minuuttia.
Jaa taikina lusikalla 12 muffinivuokaan. Parhaiten tässä toimii silikonista valmistettu muffinipelti, jota ei tarvitse voidella.
Paista noin 30 minuuttia uunin keskitasossa. Anna muffinien jäähtyä ennen kuin siirrät ne muffinivuoista pois.
Valmista kuorrutus. Mittaa tuorejuusto, tomusokeri ja huoneenlämpöinen voi kulhoon ja sekoita sähkövatkaimella tasaiseksi.
Levitä veitsellä kuorrutetta täysin jäähtyneen muffinin päälle ja paina koristeeksi pähkinä. Anna kuorrutteen jähmettyä huoneenlämmössä.