Mantelimaitoon keitetty lempeän mausteinen kvinoapuuro lepyttää erilaisten elämäntilanteiden ärsyttämää vatsaa. Kvinoapuuro on tuhti välipala, iltapala tai kiireettömien aamujen herkku. Maidoton puuro maistuu marjaisan mansikkakiisselin kera myös herkkävatsaisille lapsille.
Elämänkulussa hyvät ja huonot päivät vaihtelevat. Siinä ei sinänsä ole mitään uutta.
Ärtyvän suolen oireyhtymää sairastavana olen joskus toivonut ympärilleni sellaista kuplaa tai tilaa, jossa elämäntapahtumat eivät korreloisi suoliston kanssa niin voimakkaasti.
Korrelaatio on tilastotieteellinen käsite, joka kuvaa kahden muuttujan välistä riippuvuutta. Mitä suurempi korrelaatio, sitä voimakkaampaa riippuvuus on.
Kokemukseni mukaan korrelaatio tarkoittaa suolisto-ongelmien kanssa sitkittelevälle käytännössä seuraavaa.
Jos jokin asia tuottaa sinulle päänvaivaa tai pitkäaikaista stressiä, suolisto reagoi siihen välittömästi. Mitä ahdistavampi tilanne on, sitä enemmän vatsa kenkkuilee. Vatsa rauhoittuu yleensä, kun elämäntilanne palaa tasapainoon.
Jos sinulla puolestaan menee tosi lujaa, olet positiivisella tavalla kiireinen, ja kalenteri täyttyy toinen toistaan kiinnostavammista projekteista, suolisto voi reagoida siihenkin ennemmin tai myöhemmin.
Intoilu voi lähteä lapasesta: paahdat ohituskaistalla sata lasissa etkä muista hengähtää.
Minulle käy usein näin.
Aliarvioin tekemisen määrän ja yliarvioin käytettävissä olevan ajan ja resurssit. Lopputulos on se, että itsensä huoltaminen jää projektien pyörittämisen jalkoihin.
Jossain vaiheessa suolisto painaa jarrua muistuttaen, että hyvinvointi ei ole mikään pysyvä olotila. Sen eteen pitää tehdä työtä. Joka päivä.
Paula Heinonen kirjoittaa tästä aiheesta osuvasti blogissaan. IBS-potilaan suolisto-oireisiin kytkeytyy henkinen aspekti. Mentaaliset tilat ja tunnepuoli vaikuttavat suoliston toimintaan ja hyvinvointiin.
Heinosen mukaan suolistoa voidaan aiheellisesti kutsua ihmisen toisiksi aivoiksi. Molempien aivojen – pään ja suoliston – on pelattava yhteen. Jos yhteistyö ei toimi, seurauksena on kaaos suolistossa ja epätoivo päässä.
Vaihtelevien elämäntilanteiden keskellä herkkävatsainen voi keitellä itselleen sopivaa ”lohturuokaa”. Sellaista, joka maistuu riittävän miedolta ja taltuttaa nälän ärsyttämättä ärtynyttä suolistoa.
Oma lempparini on lempeän mausteinen kvinoapuuro. Vaaleasta kvinoasta ja mantelimaidosta syntyy ravitseva ja hyvänmakuinen puuro, joka maistuu marjaisan mansikkakiisselin kanssa myös perheen pienimmille.
Manteli-kvinoapuuro sopii myös joulunajan moderniksi riisipuuroksi.
Kun ruokkii vatsaa, hoitaa samalla aivoja. Ja sama toisinpäin.
MANTELI-KVINOAPUURO:
7 dl makeuttamatonta mantelimaitoa
1 dl manteli-, riisi- tai kaurakermaa
2 ½ dl vaaleaa kvinoaa
1 tl Himalajan ruususuolaa
1 tl intiaani- tai kookossokeria
1 kanelitanko
1 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä
veitsenkärjellinen jauhettua muskottipähkinää
veitsenkärjellinen jauhettua neilikkaa
MANSIKKAKIISSELI:
3 ½ dl (1 pll) Marjatila Raitaniemen mansikkatäysmehua*
6 ½ dl vettä
¾ dl raakaruokosokeria
5 rkl perunajauhoja
1 dl kylmää vettä
200 g jäisiä pakastemarjoja (vadelmia, mustikoita tai mansikoita)
Kiisselin pinnalle: ripaus raakaruokosokeria
*Marjatila Raitaniemen tuotteet on saatu veloituksetta reseptien kehittämistä varten.
PUURON KEITTO-OHJE:
Huuhtele kvinoa huolellisesti runsaalla vedellä pakkauksen ohjeen mukaan, jotta kvinoan pinnalla oleva karvaanmakuinen saponiini poistuu.
Mittaa kaikki puuron ainekset kerroskattilan haudutusosaan.
Kuumenna seos ja keitä kvinoalaadusta riippuen noin 45 minuuttia, kunnes jyvät saostuvat puuroksi. Sekoittele puuroa muutaman kerran hauduttamisen aikana.
Poista kanelitanko valmiista puurosta ja nauti marjojen tai mansikkakiisselin kera.
MANSIKKAKIISSELIN KEITTO-OHJE:
Yhdistä mansikkatäysmehu, vesi ja ruokosokeri kattilassa. Kuumenna mehu lähelle kiehumispistettä.
Sekoita perunajauhot pienempään vesimäärään. Kaada seos ohuena nauhana kuumaan mansikkamehuun koko ajan vispilällä sekoittaen. Lopeta sekoittaminen heti, kun kiisseli saostuu, sillä muuten kiisselistä tulee sitkeää.
Kumoa valmis kiisseli saman tien tarjoilukulhoon jäisten pakastemarjojen päälle.
Ripottele kiisselin pintaan hieman raakaruokosokeria, jotta kiisseliin ei muodostu kuorta jäähtymisen aikana.