Suklainen kurkumajuoma on vatsaystävällinen vaihtoehto kahville. Ota kurkuma tavalla tai toisella päivittäiseen käyttöösi ja nauti sen hyvästä mausta. Pieni teko tukee terveyttäsi monin tavoin.
Koin alkuvuodesta rajuntuntuisen ruokamyrkytyksen, joka veti minut sänkyyn useammaksi päiväksi. Nukuin ja hikoilin kuumeisesti myrkkyjä pois elimistöstäni ja odottelin melkein viikon verran ruokahalun palaamista.
Siinä maatessani ja jäisiä mustikoita imeskellessäni ehdin lukea kaiken mahdollisen mikrobien aiheuttamista ruokamyrkytyksistä (viruksista, bakteereista, homeista ja alkueläimistä) ja selvitellä, miten eri tavoin kehoon joutuneita toksiineja voi luonnollisella tavalla poistaa.
Keinoja löytyy aika paljonkin.
Ravitsemushoitoihin perehtynyt erikoislääkäri Kaarlo Jaakkola kirjoittaa Vatsa kuntoon -pokkarissa, että erityisesti neutraalinmakuinen piihappogeeli sitoo tehokkaasti itseensä ruoansulatuskanavan limakalvoilta ympäristömyrkkyjä, hiivoja, kuolleita soluja ja bakteereita kuljettaen niitä pois elimistöstä.
Jaakkola suosittelee kirjassaan ravintolisäksi myös spirulinaa ja chlorellaa, jotka molemmat sitovat itseensä myrkkyjä ja tehostavat ravitsemuksellisesti elimistön omaa myrkynpoistojärjestelmää. Ravintopitoiset levät monipuolistavat ruokavaliota ja antavat keholle tärkeitä suojaravintoaineita.
Myös vahvat maitohappobakteerit ja Molkosan auttavat taistelussa haitallisia suolistomikrobeja vastaan.
Sitten löytyy myös tämän vuoden ruokatrendiksi tituleerattu kurkuma, jota on saatavilla muun muassa jauheena ja mehuna.
Ei tarvitse kuitenkaan olla trenditietoinen eikä edes eturivin terveysintoilija käyttääkseen kurkumaa eli keltajuurta (Curcuma longa) ruokavaliossaan. Jauhettu kurkuma maustaa mahtavasti niin kala-, kana- kuin kasvisruoat, ja kurkumamehua voi juoda sellaisenaan, lorauttaa smoothien sekaan tai käyttää sitä oliiviöljyn kanssa salaatinkastikkeena.
Minä olen ihastunnut kurkumamehulla maustettuun salaatinkastikkeeseen. Raikas kastike yhdelle salaatille syntyy, kun sekoitat 1 rkl kylmäpuristettua ekstraneitsyt oliiviöljyä, 1 rkl kurkumamehua, ripauksen intiaanisokeria tai vaahterasiirappia ja hieman myllysuolaa ja mustapippuria. Nami!
Perustelut kurkuman käytön hyödyllisyydestä kytkeytyvät tuhansia vuosia vanhaan intialaiseen terveysfilosofiaan, ayurvedaan, jonka tavoitteena on terve ja hyvinvoiva keho ja mieli. Historiallisesti kurkumaa on käytetty muun muassa ruoansulatushäiriöiden ja tulehdusten hoidossa.
Jaakkolan mukaan on olemassa näyttöä siitä, että kurkuman sisältämä kurkumiini pystyy estämään jopa syövän kasvua elimistössä. Kurkuma on oikea luonnon lahja sydän- ja verisuonisairaille, sillä se alentaa veren kolesterolitasoja. Kurkuma on myös suoliston ystävä, sillä se muodostaa suojan tulehduksellisia suolistosairauksia vastaan.
Samoilla linjoilla on kasvitieteen professori Sinikka Piippo teoksessaan Mielen ruokaa. Piipon mukaan antioksidantteja sisältävällä kurkumalla voi suojata elimistöä erilaisten myrkkyjen ja stressin vaikutuksilta. Kurkuma ehkäisee myös diabetesta ja auttaa aivoja säilymään nuorekkaina.
Jauhetun kurkuman ja kurkumamehun lisäksi ekokaupoissa myydään myös Kurkuma Lattea, joka on valmis mausteseos maidolle. Tämä kultaiseksi maidoksi (golden milk) kutsuttu seos sisältää: 54 % jauhettua kurkumaa, Ceylonin kanelia, kaakaota, inkivääriä, vaniljaa, lakritsia ja mustapippuria. Kurkuma Lattea löytyy myös inkiväärillä terästettynä.
Valmistin ensimmäisen latteni pakkauksen ohjeen mukaan, eli sekoitin 1 rkl mausteseosta kahteen desilitraan kuumaa mantelimaitoa. Se lasillinen jäi juomatta, joten ajattelin, että juomaa pitää ehkä hieman tuunata.
Seuraavasta tulikin jo paljon maistuvampi ja täyteläisempi juoma. Lisäsin mausteseokseen hieman kaakaota, vähän intiaanisokeria, ripauksen raakalakritsijauhetta ja vaniljaa. Lisäksi lorautin sekaan lusikallisen kylmäpuristettua manteliöljyä.
Jäin kerrasta koukkuun. Nyt juon päivittäin tätä tervehdyttävää juomaa päiväkahvin sijaan.
Kokeile sinäkin. Salud!
Yhteen lasilliseen kaakao-kurkumalattea tarvitset:
2 dl mantelimaitoa
1 tl kylmäpuristettua manteliöljyä
1 iso tl Kurkuma Lattea (vanilja)
1 iso tl kaakaojauhetta
1 tl intiaanisokeria
½ tl raakalakritsijauhetta
ripaus jauhettua vaniljaa
ripaus Himalajan ruususuolaa
Pinnalle: jauhettua vihreää kardemummaa ja Ceylonin kanelia
— Olen saanut kurkumamehun ja kaakao-kurkumalatten ainekset Ruohonjuuresta. Terveysherkkujen lisäksi löydät sieltä myös Herkän vatsan kokkikoulu -ruokakirjan. Itsellesi tai lahjaksi kevään vastavalmistuneille —
Ohje:
Mittaa kasvimaito ja manteliöljy kattilaan. Nosta kattila liedelle ja laita levy päälle.
Yhdistä kurkumalatte, kaakaojauhe, intiaanisokeri, raakalakritsijauhe, vanilja ja suola pienessä kulhossa. (Voit myös halutessasi jättää makeutuksen tässä vaiheessa pois ja maustaa juoman vasta lopuksi makusi mukaan). Sekoita kuivat aineet vispilällä vatkaten lämpimään maitoon. Kuumenna juoma, mutta älä keitä sitä.
Kaada juoma kuumuudenkestävään lasiin. Ripottele pinnalle kardemummaa ja kanelia. Nauti heti!