HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

mango-vadelmasmoothie

Raikas mango-vadelmasmoothie on maistuva välipala, joka sisältää hyvälaatuista rasvaa, kasviproteiinia ja vatsaa helliviä kuituja. Mango sisältää ylimääräfruktoosia, mutta ei muita FODMAPeja, joten testaile sitä varoen. Kaikki herkkävatsaiset eivät saa oireita ylimääräfruktoosista, joten kannattaa kokeilla oman vatsan sietokyvyn rajoja.

Kesäkelit ovat toistaiseksi ohi, ja useimmilla myös lomat. Ilmassa on syksyn tuntua.

Kesä meni ehkä vähän liiankin nopeasti.

Alkukesän ahersin ravitsemustieteen opintojen parissa: luin tenttiin, kirjoitin esseetä ja tein kesken jääneitä oppimistehtäviä. Sen jälkeen hyppäsin perinteiseen tapaan ulkoremonttien kimppuun.

Meillä on vanha 50-luvun omakotitalo, jossa ei tekeminen kesken lopu. Kun yhden osan saa kunnostettua, seuraava irvistelee vieressä hoitamattomana tai huoltoa vailla. Tästä kehkeytyy helposti oravanpyörä, jossa koko ajan on joku projekti päällä tai suunnitteilla.

Puhetasollahan tämä on monen omakotiasujan unelma – vaalia rakkaudella hyvin tehtyä talovanhusta – mutta onko se silti sitä? Tällaisessa asumismuodossa ei tarvitse ainakaan miettiä, mihin ylimääräisen rahan sijoittaa. Kaikki menee – eikä aina riitäkään.

No, neljä viikkoa kyykkäsin, konttasin, revin, hioin, raaputin ja maalasin. Pää tyhjeni samaa tahtia, kun lihakset jumittuivat, ja sokkeli sai uutta väriä pintaan.

Luotan kehonhuoltoon, mutta silläkään ei voi kompensoida liiallista rasitusta. Lopulta koko takaketju oli niin kireä, että pelkkä tuolille istuminen tuntui työläältä. Kävelystä tuli köpöttelyä, ja kengännauhojen sitominen sattui. Eteeristä piparminttuöljyä ja magnesiumsuihketta kului kivunlievitykseen monta pulloa.

Tänä kesänä aloin oikeasti haaveilla kerrostaloasumisesta. Kun ihminen viedään äärirajoille, asioiden arvostus muuttuu. Jostakin asiasta voi tulla merkityksetöntä, ja olet valmis luopumaan siitä siksi, että se ei enää lisääkään hyvinvointiasi.

Näin se on monesti terveys- ja ravintoasioissakin.

mango vadelmasmoothie5

Esimerkiksi kesällä monen syöminen muuttuu vähän liiankin rennoksi. Huurteiset alkoholijuomat maistuvat, grilli pöhisee harva se ilta, ja jätskistä tulee ihan arkinen herkku.

Kun syksy koittaa, moni huomaa, että kroppa ei voikaan oikein hyvin. Housut kiristävät, ja töihin paluu tuntuu tahmealta kieroutuneen uni- ja syöntirytmin takia.

Jos kaipaat ryhtiliikettä arkeen ja haluat päästää irti niistä ruokavalinnoista ja elämäntavoista, jotka eivät tuota sinulle hyvää oloa, voin auttaa sinua. Olen kehittänyt Tervehdyttävä Detox -verkkokurssin, jonka avulla käännät ruokavaliosi helposti, lempeästi ja pysyvästi terveyttä tukevaksi.

Detox-ohjelman avulla kevennät, puhdistut ja hoikistut ilman paastoa ja voimakkaita puhdistusreaktioita.

Kurssilta saat työkalut, joilla suolisto tervehtyy, maksan toimintakyky paranee ja ruokavaliosi laatu kohenee. Moni pääsee eroon sokerikoukusta ja höttöhiilareiden aiheuttamasta pöhötyksestä.

Mitä muuta hyötyä voit saada detox-kurssilta?

 • Pömppövatsa pienenee, kun suoliston turvotus helpottaa ja nestekierto tehostuu.
 • Paino alkaa tippua: löydät kadonneen vyötärösi.
 • Maksan kyky käsitellä myrkkyjä paranee.
 • Maksa-arvot kohenevat, sillä jo pieni painonpudotus vähentää rasvasolujen määrää maksassa.
 • Iho kaunistuu: ihottumat, epäpuhtaudet ja kuivuus helpottavat.
 • Unen laatu paranee.
 • Toiminnalliset vatsavaivat helpottavat ja vatsa toimii paremmin.
 • Energia lisääntyy ja mieliala kohenee.
 • Opit syömään tietoisesti ja yhdistelemään ruoka-aineet oikein, jolloin ruoansulatus toimii paremmin.
 • Opit syömään säännöllisesti ja suolistoystävällisesti.
 • Kehon matala-asteinen tulehdus alkaa hellittää.
 • Opit arvostamaan itseäsi ja hoitamaan suolistoasi luonnonmukaisella tavalla.

”Näin kurssimainoksen facebookissa ja se houkutti välittömästi. Asiaa pari päivää mietittyäni ilmoittauduin mukaan. FODMAPista tiesin ainoastaan pienen pintaraapaisun, joten kaikki oli kovin uutta. Kurssimateriaali on kuitenkin erinomainen. Kurssin lopetan 4,5 kg kevyempänä, vaikka työkiireiden vuoksi en ehtinyt liikuntaa yhtään normaalirutiinien lisäksi lisätä. Olo on kerrassaan huikea ja energinen. Turvotuksesta ei ole tarvinnut kärsiä koko aikana! Todella opettavainen detox-kuuri ilman nälkää ja hampaiden kiristelyä.” – Sini

Lue lisää ohjelmasta kurssisivulta ja klikkaa itsesi mukaan suositulle verkkokurssille.

mango vadelmasmoothie10

Tämä mango-vadelmasmoothieresepti helpottaa kesäherkuista luopumista. Jos olet tottunut syömään joka päivä jotain makeaa, on järkevää alkaa vaihtaa sokeripitoisia herkkuja astetta terveellisempiin.

Marjoista ja hedelmistä saa semimakeita herkkuja, joihin voit lisätä suolistoa helliviä kuituja, hyvin sulavaa kasviproteiinia ja hyviä rasvoja. Voit siis pitää herkkuhetkesi, kunhan valitset syötävän herkkää vatsaasi kuunnellen.

Tästä reseptistä tulee kaksi smoothieannosta. Kauniin smoothiekulhon kehtaa tarjota vaikka ystävälle makeiden kahvileipien sijaan ♥

mango vadelmasmoothie11

— Puinen sydäntarjotin ja kauniit lasiastiat on saatu kuvauslainaan Pentikiltä. —

Mango-vadelmasmoothien ainekset:
1 banaani
2 ½ dl jäisiä vadelmia
2 ½ dl pakastemangokuutioita*
2 ½ dl luonnonjogurttia (L) tai kasvipohjaista jogurttia
2 rkl auringonkukka- tai herneproteiinia
1 rkl maapähkinätahnaa
2 tl karkeaa psylliumkuorijauhetta 

Koristeluun ja lisukkeeksi: muutama vadelma, mintunlehtiä ja juoksevaksi lämmitettyä kookosmannaa

*Mango sisältää ylimääräfruktoosia mutta ei muita FODMAP-yhdisteitä. Joillekin herkkävatsaisille ylimääräfruktoosi aiheuttaa ongelmia, sillä se ei imeydy kunnolla. Toiset eivät kuitenkaan saa siitä mitään oireita, joten kannattaa testata oman vatsan sietokykyä. Monashin yliopiston tietojen mukaan pieni määrä (40 g) mangoa on turvallinen annos, jonka voi huoletta syödä. Tämän reseptin annoskoko on noin 100 g, joka sisältää runsaasti ylimääräfruktoosia. Pienennä tarvittaessa annoskokoa tai vaihda mango esimerkiksi mustikoihin.

Ohje:

Mittaa ainekset kulhoon ja jauha sauvasekoittimella samettiseksi.

Laita annoskulhojen pohjalle muutama vadelma ja hieman kookosmannaa. Jaa smoothie kulhoihin, koristele ja nauti. 

mango vadelmasmoothie7

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram