perjantai, 17 heinäkuu 2015 08:57

Mansikka-jogurttimaljat ja lakritsigranola

Mansikkaisessa välipalassa on kerroksittain sitruunalla ja lakritsijauheella maustettua paksua jogurttia, gluteenitonta lakritsigranolaa ja sitruunamelissalla sävytettyä mansikkamelbaa. Helppoa ja herkullista! 

”Mikään ei kiehdo mieltä niin kuin synti”, alkaa Hesarin paheita käsittelevä juttusarja.

Pahat tavat orjuuttavat, ja kautta aikojen on pohdittu, miten ihmiset saataisiin pois turmion tieltä.

Artikkelin mukaan paavi Gregorius Suuri keksi 500-luvulla, että välttääkseen paheiden maailmaa, ihmisen on vältettävä seitsemää kuolemansyntiä: himoa, mässäilyä, ahneutta, laiskuutta, vihaa, kateutta ja ylpeyttä.

Kuolemansynneiksi nämä paheet luokitellaan siksi, että niiden ajatellaan johtavan usein muihin synteihin.

Lista kuolemansynneistä on levinnyt laajalle firenzeläisen kirjailija Dante Alighierin (1265–1321) Jumalaisen näytelmän, Divina Commedian, ansiosta. Teoksen on suomentanut Eino Leino (1912).

Aika rankka klassikko luettavaksi.

Paheet ovat monimerkityksisiä, joiden kautta voidaan moralisoida monenlaisia ilmiöitä.

Otetaan esimerkiksi himo.

Perinteisesti himo kytkeytyy seksiin ja sen merkityksistä käytävään kamppailuun. Himo näkyy kuitenkin myös muilla elämänalueilla.

Erityisesti ruokapuoli on vahvasti himojen sävyttämä ilmiö.

Ruokaan kohdistuva himo johtaa pahimmillaan mässäilyyn, eli toiseen paheeseen. Pidemmän päälle ruoanhimo voi johtaa ylensyöntiin, jatkuva lappaminen lihomiseen ja yksilön huonoon oloon sekä lopulta kansantaloudellisiin seurauksiin.

Jos himolle antaa vallan, seurauksena voi olla morkkis. Itsesääli: mä vihaan näitä läskejä.

Viha on kolmas emäsynti ja hyvyyttä tuhoava tunne. Näitä vihan vallassa itseään ruoskivia urheilijoita näkee kuntoilupaikoissa jatkuvasti. Kun mikään ei riitä, Teräsniska jynkyttää taustalla, ja naiset polkevat jatkaen siitä sitten pumppiin ja muihin jumppiin.

Kaikki eivät kuitenkaan lankea.

Himoja voi suitsia hyvällä itsehillinnällä. Syöt vain pari palaa tummaa suklaata. Lopetat syömisen ennen kuin vatsasi on täysi. Jälkiruoaksi siemaiset vain kupin teetä ilman makeutusta. Nautit herkkujen esillepanosta syömättä niitä itse.

Kade!

Kaikilla ei ole itsekuria, minkä vuoksi himoituista ruoista kieltäytyjä ja itsestään liiallisesti huolta pitävä joutuu kateuden kohteeksi. Perisynti sekin. Vaikka siis itse selviäisitkin himoistasi, mielenhallintasi voi myrkyttää muiden mielet.

Ja onhan tässä se ylpistymisen vaara: pystyn siihen, mihin muut eivät pääse edes unissaan. Ylpeys, jos mikä, on turmioksi.

Onko himosta sitten haittaa, jos himotuksen kohteena ovat terveelliset ruoat kuten esimerkiksi mustikat tai tuoreet mansikat? Nehän ovat puhdasta ruokaa: täynnä vitamiineja, hivenaineita ja kaikkea.

Mustikanhimo johtaa ainakin tässä perheessä jokakesäiseen ahneuteen. Syntiä lie sekin, että samoilee mustikkametsissä hullunkiilto silmissä pimeäntuloon saakka ja lähtee seuraavan aamun sarastaessa vielä uudestaan: sinne jäi niin paljon.

Ja aina joku perheessä valittaa jaksamattomuuttaan. Laiskahan se siinä!

Nähtävissä on, että paheet ikään kuin ruokkivat toisiaan ja rakentuvat suhteessa toisiin paheisiin.

Hyväkin asia voi mennä liiallisuuksiin ja johtaa pahaan.

Minun kontrollini pettää yleensä tuoreiden mansikoiden kohdalla. Syön itseni kipeäksi muutaman kerran kesässä. Vika ei ole siinä, etteivätkö mansikat sopisi herkkävatsaisille. En vain pysty lopettamaan napostelua ajoissa.

Tällä mansikkavälipalalla voi tyydyttää mansikkahimon nopeasti. Välipala sopii myös lakritsihimoisille.

Mansikka-jogurttimaljoissa yhdistyvät pehmeän jogurtin, suolaisen lakritsigranolan ja makean mansikan aromit.

Minä käytän välipalaherkussa paksua turkkilaista jogurttia, jonka maustan vienon sitruunan ja lakritsin makuiseksi.

Maitopohjaisen jogurtin voi mainiosti korvata myös maidottomalla versiolla. Esimerkiksi kaurapohjainen Oatly! Ruokaan Fraiche toimii notkistettuna tässä välipalassa. Se on kivanmakuinen ja koostumukseltaan kermainen, hapatettu kauravalmiste. Myös astetta keveämmät kasvipohjaiset jogurttivalmisteet sopivat tähän välipalaan.

Mansikkamelbaan tulee raikkautta tuoreista sitruunamelissan lehdistä. Sitruunamelissa sopii ruokien lisäksi mielettömän hyvin myös marjaherkkujen maustamiseen. Mansikkasoseesta saa astetta kiinteämpää, kun siihen sekoittaa vähän kuitupitoista psylliumia.

Lakritsigranola on puolestaan tuhti sekoitus gluteenitonta kauraa, tattarihiutaleita ja siemeniä – vähän niin kuin rapeaa mysliä. Voit lisätä halutessasi granolaan myös rouhittuja pähkinöitä ja manteleita.

Granola paahdetaan kevyesti kuivalla paistinpannulla, minkä jälkeen se tuunataan lakritsijauheella taivaalliseksi.

Ei sitten kannata maistaa lakritsigranolaa kuumana. Minä poltin himon takia kieleni.

Olen käyttänyt välipalareseptin kehittämiseen Urtekramilta saatuja luomutuotteita ja Keskisen myllyn tattarihiutaleita.

Tällä ohjeella valmistat neljä mansikka-jogurttimaljaa:

MANSIKKAKERROS:
500 g suomalaisia mansikoita
2 rkl ruokosokeria*
1 rkl karkeaa psylliumkuorijauhetta*
kourallinen tuoretta sitruunamelissaa varsineen

JOGURTTIKERROS:
400 g laktoositonta turkkilaista jogurttia tai kasvipohjaista jogurttia
1 rkl ruokosokeria*
2 tl vaniljasokeria*
1 tl tuorepuristettua sitruunan mehua
½ tl lakritsijauhetta*

LAKRITSIGRANOLA:
1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita*
1 dl Keskisen myllyn tattarihiutaleita
2 rkl intiaanisokeria
1 rkl kuorellisia seesaminsiemeniä*
1 rkl auringonkukansiemeniä*
1 rkl kurpitsansiemeniä*
1 rkl kookoshiutaleita*
veitsenkärjellinen Himalajan suolaa*
3 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä*
3 tl lakritsijauhetta*

Koristeluun: tuoreita mansikoita

*Urtekramin luomutuote

Ohje:

Valmista ensin lakritsigranola. Mittaa kaikki granolan ainekset lakritsijauhetta lukuun ottamatta kulhoon ja sekoita.

Paahda sekoitusta kuivalla pannulla muutama minuutti koko ajan käännellen, kunnes hiutaleet saavat kauniin värin. Varo polttamasta siemeniä.

Kumoa granola kulhoon ja sekoita joukkoon lakritsijauhe. Jäähdytä.

Valmista mansikkakerros hurauttamalla siihen tulevat ainekset sauvasekoittimella sekaisin.

Valmista jogurttikerros sekoittamalla kaikki ainekset kulhossa sekaisin.

Lusikoi jogurtti, lakritsigranola ja mansikkasose kerroksittain jälkiruokamaljoihin. Koristele tuoreilla mansikoilla.

Nauti heti!

Luettu 6898 kertaa Viimeksi muutettu torstai, 07 tammikuu 2016 13:54
Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « Kvinoa-kookosvohvelit Mustikka-sahramijogurtti »