Aktiivinen elämäntapa vaatii asianmukaiset välipalat, joista saa nopeasti energiaa ennen treenejä tai sen jälkeen. Herkälle vatsalle sopivia proteiinipatukoita et löydä kaupoista, mutta ei hätää, ne voi valmistaa nopeasti itsekin. Siemen- tai pähkinätahnan pohjalle valmistettu patukka sisältää paljon hyvälaatuista rasvaa, vatsaa helliviä kuituja, hyvin sulavaa proteiinijauhetta ja kohtuullisesti makeutusta. Näillä jaksaa! Proteiinipatukat sopivat myös terveyttä tukeviin herkkuhetkiin.
– Hei, mihin sä meet?, poikani kysyy.
– Salille. On jalkapäivä.
– Okei, muista et sen pitää s a t t u a. Viimeinen sana tulee teiniltä liioitellusti karjumalla. Ja kokeile nyt, paljonko sulla menee jalkaprässissä. Meidän salilla yks tyttö teki kahdellasadallakilolla ja sen kyllä huomas.
– Ai, miten niinku?
– No oli aika siisti tarakka. Jos säkin treenaisit vähän kovempaa, niin isikin vois olla innoissaan. Vai mitä isi!?
Tajuan kaksi asiaa.
Ensinnäkin sen, että minulla ei ole enää pientä poikaa. Ja toiseksi: lähes 20 vuoden yhteiselon jälkeen mieheni on edelleen fiksuin tyyppi, jonka tunnen.
Ysiluokan toisella puoliskolla se tapahtui. Poikani ilmoitti lähtevänsä salille. Ja lähti. Jotain vetäviä tekijöitä siellä kai oli, joista minä en mitään ymmärrä.
Sen jälkeen meillä ei ole paljon muusta puhuttu kuin treeniohjelmista, lihaksista, proteiinista, painoista, toistoista, PT:n antamista ohjeista ja käsivarsissa näkyvistä verisuonista.
Niin, ja tietysti niistä tarakoista.
Katsoin eräänä päivänä sivusta, kun nuoret yrittivät treenien jälkeen syödä salilta maistiaisiksi saatuja proteiinipatukoita. Ilmeistä päätellen ne olivat pahoja, mutta proteiinin takia oli uhrauduttava. Minua järkytti patukoiden raaka-aineluettelo, joten ajattelin omalta osaltani hieman tukea tätä vauhdilla alkanutta kehoprojektia.
Minusta proteiinipatukoiden pitää olla hyvänmakuisia ja laadukkaista raaka-aineista valmistettuja. Kun proteiinipatukat tekee itse, niihin ei tule mitään ylimääräistä. Niinpä ne sopivat terveelliseksi välipalaksi myös meille herkkävatsaisille.
Näissä patukoissa on pohjalla luomulaatuista tahinia eli seesaminsiementahnaa, joka sisältää runsaasti hyviä rasvahappoja. Tahini sisältää jonkin verran FODMAP-yhdisteitä (oligosakkarideja), mutta Monashin yliopiston FODMAP-taulukoiden mukaan sitä voi nauttia turvallisesti noin 20 grammaa kerrallaan. Näissä proteiinipatukoissa on tahinia noin 15 grammaa / patukka, joten määrä ei ylity. Toki proteiinipatukat voi valmistaa myös muihin pähkinä- tai siementahnoihin.
Proteiinipatukoissa on makeutusaineina vaahterasiirappia, rusinoita, kuivattuja karpaloita ja aitoa vaniljaa. Pienet määrät kuivattuja hedelmiä sopivat myös ärtyvälle suolelle.
Patukoiden proteiini tulee vatsaa hellivästä kaurasta ja hyvin sulavasta maustamattomasta riisiproteiinista, joka sisältää runsaasti aminohappoja sekä palautumista edistäviä keskipitkiä rasvahappoja. Puhdistamon korkealuokkainen riisiproteiini on oma suosikkini ja sen jauhoinen rakenne peittyy hyvin siementahnan alle. Toinen hyvä vaihtoehto on herneproteiini. Siinä on astetta kermaisempi koostumus ja mieto maku.
Proteiinipatukoihin voi halutessaan kokeilla myös maustamatonta vähälaktoosista tai laktoositonta heraproteiinijauhetta. Vatsaystävälliseksi heraproteiiniksi luokitellut tuotteet eivät sisällä maidon kaseiinia ja laktoosi on entsymaattisesti pilkottu, joten ne saattavat sopia herkkävatsaisille. Heraproteiini sisältää laktoosia (alle 1 g / 100 grammaa), joten kaikille se ei hellävaraisuudestaan huolimatta sovi.
Hamppuproteiini on myös hyvä valinta näihin herkkupatukoihin. Hamppu on hyvin sulavaa ja se sisältää aminohappojen lisäksi 20 % vatsaa helliviä kuituja ja hyviä omega 3- ja omega 6-rasvahappoja ihanteellisessa suhteessa.
Lisäsin näihin patukoihin myös hieman auringonkukansiemeniä ja kaakaonibsejä. Niistä tulee kivan rouskuva suutuntuma.
12 proteiinipatukkaan tarvitset:
1½ dl (170 g) tahinia
½ dl vaahterasiirappia
2 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä tai kaakaovoita (juoksevana)
½ tl jauhettua vaniljaa
1½ dl kaurahiutaleita (G)
½ dl kookoshiutaleita
½ dl maustamatonta riisi-, hamppu- tai herneproteiinijauhetta tai vähälaktoosista heraproteiinia*
½ dl rusinoita
½ dl kuivattuja karpaloita
½ dl auringonkukansiemeniä
½ dl kaakaonibsejä
*Luomulaatuiset proteiinijauheet on saatu testattavaksi Ruohonjuuresta.
Lisää vatsaa helliviä välipalareseptejä löydät ruokakirjoistani ja hyvän olon verkkokursseilta.
Ohje:
Yhdistä kulhossa tahini, vaahterasiirappi, juoksevaksi lämmitetty kookosöljy ja vanilja. Kookosöljyn voi halutessaan vaihtaa myös kaakaovoihin. Silloin patukat säilyvät paremmin huoneenlämmössä, jos otat niitä mukaan välipalaksi töihin tai treeneihin.
Lisää kaikki kuivat aineet tahiniseokseen ja sekoita kerralla tasaiseksi massaksi. Painele massa tarjottimelle leivinpaperin päälle suorakaiteen muotoiseksi levyksi (10 x 25 cm). Jähmetä jääkaapissa 4–5 tuntia tai pakasteessa reilun tunnin verran.
Jaa levy terävällä veitsellä 12 osaan. Säilytä proteiinipatukat kannellisessa rasiassa jääkaapissa. Patukat voi myös pakastaa.