tiistai, 16 kesäkuu 2015 12:04

Lohi-kasvisnyytit

Lohi-kasvisnyytit ovat vatsaystävällistä kesäruokaa. Piilota folionyyttiin kasviksia ja lohikuutioita ja valuta sekaan yrteillä maustettu öljykastike. Paista kypsäksi avohiilloksella, grillissä tai uunissa. Avaa folionyytti ja nauti!

Olen saanut tämän ruokaidean ystävältäni joskus kymmenen vuotta sitten.

Olimme vierailulla ystäväperheen luona Raumalla, kun joku sai päähänpiston ulkona syömisestä.

Oli jäätävän kylmä alkusyksyn sää, mikä ei houkutellut ulkoruokailuun. Mutta jos Suomessa mentäisiin aina kelien mukaan, jäisi moni ruoka ulkona syömättä. Ja tämä ruoka kuulemma maistui parhaalta juuri avohiilloksella paistettuna.

Ystäväni latoi folioihin perunaa, sipulia, paprikaa ja fetajuustoa, nipisteli foliot kiinni ja pakkasi nyytit muovirasiassa selkäreppuun.

Köyhällä opiskelijapariskunnalla ei ollut pihalla grilliä. Niinpä toinen selkäreppu lastattiin kuivilla haloilla ja sytytystarvikkeilla. Taisi siitä pihalta muutama retkituolikin lähteä mukaan.

Otimme suunnan kohti merenrantaa. Vaikeat ajat olivat takanapäin ja edessäpäin: joskus on ruoan eteen tehty ihan töitäkin.

Miehet kantoivat selässään reppuja, ja me naiset työnsimme paksussa rantahietikossa vastatuuleen lastenrattaita.

Odottelin ruoan valmistumista kärsivän näköisenä korvalehdet jäässä. Miten paistoaikakin voi tuntua ikuisuudelta: onko pakko odottaa hiillosta?

Taas se hötkyilee!

Paras ruoka ei useinkaan ole pikaruokaa, tulevat opettajat opettivat.

Ruoka oli ihan tajuttoman hyvää, ja valmiista nyyteistä tuleva kuuma höyry sulatti kohmeiset kädet.

Folionyyteistä tuli heti yksi lemppareistani. Ja edelleen nyyttejä valmistaessani palaan näihin merenrantatunnelmiin.

Vuosien ajan olen valmistanut säännöllisesti folionyyttejä ja lisännyt niihin vaihdellen kaikenlaisia raaka-aineita: papuja, kikherneitä, linssejä, tomaattia, tuorejuustoa, tofua, katkarapuja ja kalaa. Aina yhtä hyvää!

Olen paistanut nyyttejä sekä uunissa, ulkogrillissä että nuotiolla.

Jossain vaiheessa kehitin nyytteihin hyvänmakuisen yrtti-öljykastikkeen, joka antaa kasviksille ihanan maun ilman sipuliakin. Näin nyytit sopivat myös FODMAP-ruokavalioon.

Folionyytit toimivat hyvin allergiaperheissä, koska jokainen voi halutessaan kasata oman nyyttinsä valmiiksi pilkotuista komponenteista.

Tämä kesäruoka ei petä.

Grillit kuumenemaan!

Kuuteen lohi-kasvisnyyttiin tarvitset:

reilu ½ kg ruodotonta lohifileetä

LOHEN MAUSTAMISEEN:
2 tl sitruunan mehua
½ tl Kalaharin suolaa hienoksi jauhettuna
ripaus mustapippuria myllystä

KASVIKSET:
6 jauhoista perunaa
3 porkkanaa
pala lanttua
6 rkl kapriksia
250 g kirsikkatomaatteja
kourallinen tuoretta persiljaa varsineen hienonnettuna

YRTTI-ÖLJYKASTIKE:
6 rkl kylmäpuristettua ekstraneitsytoliiviöljyä
6 rkl vettä
3 rkl sitruunan mehua
3 tl kuivattua ruohosipulia
1 tl kuivattua basilikaa
1 tl kuivattua sitruunatimjamia
1 tl jauhettua paprikaa
1 tl Kalaharin suolaa hienoksi jauhettuna
reilusti mustapippuria myllystä

Ohje:

Käsittele ensin kala. Poista lohifileestä mahdolliset ruodot. Kuutioi lohifilee parin sentin kokoisiksi suupaloiksi.

Mausta lohikuutiot tuorepuristetulla sitruunan mehulla, suolalla ja mustapippurilla. Jätä lohi huoneenlämpöön maustumaan puoleksi tunniksi.

Valmistele kasvikset nyyttejä varten. Kuori perunat, porkkanat ja lanttu. Viipaloi perunat ja porkkanat. Paloittele lanttu noin sentin kokoisiksi kuutioiksi. Huuhtele ja viipaloi kirsikkatomaatit.

Leikkaa foliorullasta 6 isoa folionpalaa.

Jaa kasvikset tasaisesti folionpalasten keskelle. Lado lohikuutiot kasvisten päälle.

Nosta sen jälkeen folion reunat ylös siten, että foliosta muodostuu ikään kuin pussukka, jonka sisään kasvikset jäävät.

Sekoita kaikki yrtti-öljykastikkeen ainekset keskenään kulhossa. Tarkista kastikkeen maku. Annostele kastike nyytteihin (noin 2 ½ rkl per nyytti).

Sulje folionyytit kääntämällä kaikki reunat varovasti keskelle ja nipistämällä reunat yhteen.

Voit paistaa lohi-kasvisnyytit uunipellillä, leivinpaperin päällä. Esilämmitä tällöin uuni 200 asteeseen (grillivastus ja alalämpö yhtä aikaa). Paistoaika on noin 40 minuuttia.

Nyytit voi paistaa myös ulkogrillissä tai avohiilloksella ritilän päällä.

Ulkogrillien ja nuotion paistotehot vaihtelevat, joten kannattaa tarkistaa nyytin kypsyys paistamisen aikana. Nosta tällöin yksi nyytti pois grillistä tai hiillokselta ja avaa nyytti. Varo nyytin sisältä tulevaa kuumaa höyryä. Sulje nyytti uudelleen, mikäli jatkat vielä paistamista.

Nyyttien lisukkeena maistuu raikas salaatti.

Luettu 6878 kertaa Viimeksi muutettu sunnuntai, 05 marraskuu 2017 08:42
Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « Kuha-graavilohirullat Vatsaa hellivä lohikeitto »