HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

Kaura-siemenleipä

Gluteeniton kaura-siemenleipä leivotaan vuokaan. Leipä saa tumman värinsä ruusunmarjajauheesta. Tiesitkö muuten, että ruusunmarjajauhe parantaa gluteenittoman leipätaikinan sitkoisuutta. Taikina tekeytyy ja kohoaa leppoisasti, minkä ansiosta leipään tulee mahtava maku.

Vastaleivotun leivän tuoksu on huumaavaa. Varsinkin, jos erehtyy menemään nälkäisenä ruokakauppaan. FODMAP-ruokavaliota noudattava saa kärvistellä kauppojen leipäosastoilla. Kamalaan oloon ei tarvita kuin yhden leipäpalan maistaminen.

Ajatus hyvästä leivästä on kiusannut minua siitä lähtien, kun tajusin, etten voi syödä tavallista leipää. Mietin, miten leipä on hyvää silloin, kun se on oikeaa leipää: kuohkeaa, pehmeää, hyvänmakuista. Ei murene leikattaessa. Tuntuu kivalta pureskeltaessa.

Olen ikuisesti kiitollinen kahdelle ruotsalaiselle naiselle – Maria Blohm ja Jessica Frej – jotka ovat julkaisseet kirjan: Gluteenitonta leipää. Heidän avullaan olen ymmärtänyt, että minun on unohdettava kaikki entiset käsitykseni leipomisesta, mikäli haluan leipoa leipää ilman gluteenia ja FODMAP-hiilihydraatteja.

Olen saanut valtavasti inspiraatiota keittiööni näiden naisten resepteistä.

Kaikki gluteeniton ei välttämättä kuitenkaan sovi FODMAP-ruokavaliota noudattavalle, sillä gluteenittomuus on vain yksi FODMAP-ruokavalion kulmakivistä.

Tämä vuokaan leivottu gluteeniton kaura-siemenleipä on sovellus Maria Blohmin ja Jessica Frejn reseptistä. Alkuperäinen resepti ei ollut ihan minun makuuni.

Tykkäsin kuitenkin siitä ajatuksesta, että leipä tehdään puhtaista jauhoista – ei gluteenittomista jauhoseoksista. Tätä ajatusta minäkin aion noudattaa gluteenittoman leivän leipomisessa.

Minua viehätti myös suuresti ruotsalaisnaisten leivontafilosofia.

Leipätaikinat leivotaan kylmään nesteeseen ja hiivaa käytetään vain vähän. Näin taikina tekeytyy ja kohoaa leppoisasti, ja maku syvenee pikkuhiljaa. Ilman kiirettä. Näissä leivissä ei hötkyillä.

Tämä gluteeniton kaura-siemenleipä on mukavan muhkeaa. Rakenteen salaisuus on psylliumkuorijauheessa, joka tekee taikinaan sitkoa. Kuori on napakka, ja sisus ihanan pehmeä.

Taikinan tekeminen on helppoa, mutta vaatii tarkkuutta mittayksiköiden suhteen. Tärkein työvälineesi onkin digitaalinen keittiövaaka. Sen avulla onnistut varmasti.

Kun mittaat aineita, aseta leivontakulho digitaalisen keittiövaa’an päälle. Mittaa aineet suoraan pakkauksista kulhoon. Muista nollata vaaka aina jokaisen ainesosan jälkeen. Huomaat pian, miten tällä tavalla syntyy huomattavasti vähemmän tiskiä.

Digitaalinen vaaka ei ole kuitenkaan riittävän tarkka pienien määrien suhteen. Sen vuoksi käytän mausteiden ja suolan mittaamiseen maustemittoja, kuten teelusikkaa.

gluteeniton kaura siemenleipa1

Valmista kaura-siemenleipä 1 ½ litran vetoiseen leipävuokaan 

400 g kylmää vettä
200 g laktoositonta luonnonjogurttia tai kasvipohjaista jogurttia
10 g hiivaa
20 g oliiviöljyä
2 ½ tl Himalajan ruususuolaa
50 g tummaa siirappia
100 g gluteenittomia kaurajauhoja
85 g Keskisen myllyn tattarijauhoja
70 g gluteenittomia kaurahiutaleita
60 g täysjyväriisijauhoja
70 g auringonkukansiemeniä
35 g kurpitsansiemeniä
30 g pellavansiemeniä
20 g kuorellisia seesaminsiemeniä
20 g pinjansiemeniä
20 g ruusunmarjajauhetta
20 g gluteenitonta kauralesettä
25 g karkeaa psylliumkuorijauhetta

Vuoan voiteluun ja jauhottamiseen: voita tai oliiviöljyä ja gluteenitonta kaurajauhoa

Pinnalle: gluteenittomia kaurahiutaleita

*Tavanomaiset kauraleseet ja -hiutaleet voivat myös sopia FODMAP-ruokavaliota noudattavalle. 

gluteeniton kaura siemenleipa2

Ohje:

Voitele leipävuoka ja jauhota se kaurajauholla. (Parhaiten vuokaleivän paistamisessa toimivat metalliset leipävuoat.)

Yhdistä kulhossa vesi, jogurtti, hiiva, oliiviöljy, suola ja siirappi.

Yhdistä toisessa kulhossa kaikki kuivat aineet.

Lisää jauhoseos taikinanesteeseen koko ajan vispilällä vatkaten. Taikinasta tulee melko löysää, mutta älä lisää yhtään jauhoja. Psyllium sitoo tekeytyessään itseensä nestettä muodostaen taikinaan juuri oikeanlaisen rakenteen. Vaivaa lopuksi taikinaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla viisi minuuttia.

Kumoa taikina leipävuokaan. Taputtele taikinan pinta tasaiseksi vedellä kostutetuin käsin. Ripottele kostean leivän pintaan kaurahiutaleita.

Anna leivän kohota leivinliinan alla kaksi tuntia.

 

Paista 175 °C:ssa uunin alatasossa uuniritilän päällä 2,5 tuntia. Peittele paistettu leipä leivinliinalla ja anna leivän jäähtyä vuoassaan ennen kumoamista ja leikkaamista.

3 Comments

  1. Anonyymi
    5.1.2015 @ 14:49

    Hei,

    kärsin itse IBS:stä ja tutustun vasta fodmap ruokavalioon, mitä minun on tarkoitus alkaa noudattaa, jotta saisin helpotusta vatsaoireisiini. Reseptisti vaikuttavat mahtavilta, mutta minulle heräsi kysymys siirapin käytöstä. Lukiessani fodmap ruokavaliosta jäin käsitykseen, että siirapit kuuluvat "kiellettyjen" aineiden listalle ja sisältävät paljon fodmap -hiilihydraatteja. Käytät kuitenkin resepteissäsi siirappia. Olenko ymmärtänyt väärin vai onko siirappien käyttö pienissä määrin ok?

    VASTAA

  2. Pauliina Tervo
    5.1.2015 @ 17:57

    Tervehdys!

    Hienoa, että olet löytänyt blogini. Käytän joissakin resepteissäni makeutusaineena tai vain pelkkänä kontrastina siirappia, vaahterasiirappia, kookossokeria, intiaanisokeria tai ruokosokeria. Steviakin sopii FODMAP-ruokavalioon, mutta sitä en ole oppinut käyttämään.

    Sen sijaan hunaja, inuliini, glukoosisiirappi, glukoosi-fruktoosisiirappi ja maissisiirappi ovat kiellettyjen listalla monien keinomakeuttajien lisäksi.

    Olet ymmärtänyt ihan oikein. Sokeri ei ole meille herkkävatsaisille hyväksi. Tiettyjä makeutusaineita voi kuitenkin käyttää, kunhan määrät pysyvät vähäisinä tai kohtuullisina. Tunnistat itse parhaiten oman FODMAP-sietokykysi.

    Toivottavasti ohjeistani on sinulle iloa ja saat helpotusta vatsaoireisiisi,

    VASTAA

  3. Pauliina Tervo
    21.1.2015 @ 09:53

    Gluteenittoman leivontatietämykseni lisääntyessä, tein reseptin paisto-ohjeeseen pienen muutoksen 21.1.2015. Gluteenitonta kaura-siemenleipää paistetaan jatkossakin 2,5 tuntia, mutta leipä pidetään koko paistoaika vuoassaan. Leivän annetaan myös jäähtyä vuoassaan, jolloin taikinan ainekset saavat rauhassa tasoittua. Jos gluteeniton vuokaleipä kumotaan lämpimänä, kuten alkuperäisessä ohjeessani luki, saattaa leivän ulkonäkö hieman kärsiä. Samasta syystä gluteeniton leipä ei kestä leikkaamista lämpimänä.

    Kiitos tarkkaavaiselle lukijalleni, Jaanalle, jonka pöytään kelpaavat ulkonäöltään vain täydelliset leivontatuotokset 🙂

    VASTAA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

FACEBOOKISSA

Tilaa ilmainen uutiskirje ja pysy ajan tasalla!

Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Instagram