keskiviikko, 27 toukokuu 2015 10:27

Mansikka-kookosraakakakku (pähkinätön)

FODMAP-ruokavalioon sopiva mansikka-kookosraakakakku ei sisällä perinteisissä raakakakuissa käytettyjä cashewpähkinöitä, hunajaa eikä taatelia. Pähkinätön, gluteeniton ja maidoton raakakakku yllättää keveydellään.

Raakakakut ovat kauden trendiherkkuja, joiden valmistamiseen ei tarvita uunia.

Uunitta leipominen on erityisesti kesäkauden pelastus.

Jos et halua hikoilla kesähelteillä keittiössä, ja jäätelö ei sovi vatsallesi, voit valmistaa herkkupäivien varalle raakakakun. Raakakakku tekeytyy pakastimessa ja sulaa jääkaapissa ennen tarjoilua leikattavaksi ja lusikoitavaksi herkuksi.

Olen saanut monelta blogini lukijalta viestiä siitä, että markkinoilta puuttuu raakakakkuohje, jonka valmistuksessa ei käytetä FODMAP-ruokavalioon sopimattomia ainesosia, kuten taatelia, cashewia, avocadoa ja hunajaa.

Oma vatsani sietää tavanomaiseen raakakakkupohjaan hienonnetut muutamat taatelit, mutta tiedän monia, joille ne eivät sovi.

Taateleiden sijaan raakakakkupohjan makeuttamiseen voi käyttää hyvänmakuista yrttiteetä ja kohtuullisesti kuivattuja karpaloita sekä rusinoita. Yrttitee hyytelöityy sopivan paksuiseksi jellyksi, kun siihen liottaa vähän chia-siemeniä.

Raakakakut tuottavat usein harmia myös pähkinäallergisille. FODMAP-ruokavaliota noudattavaa puolestaan harmittaa se, että useimpien raakakakkujen täyte valmistetaan cashewpähkinöistä, joissa on paljon FODMAPeja.

Tässä raakakakussa ei ole pähkinöitä ollenkaan.

Pohjan valmistamiseen käytän kevyesti paahdettuja kurpitsansiemeniä ja kookoshiutaleita. Myös paahdetut auringonkukansiemenet sopivat raakakakkupohjaan. Paahdettaessa siemenistä tulee pähkinäisen makuisia.

Mansikka-kookosraakakun täyte valmistetaan pähkinöiden sijaan mansikoista, täysrasvaisesta kookosmaidosta sekä manteli- tai riisikermasta.

Kakun makeutuksessa ei käytetä vatsaa turvottavaa hunajaa vaan raakaruokosokeria, vaniljaa ja tuoreita mintunlehtiä.

Täytteen hyytyminen tapahtuu kookoskuitujauhojen, psylliumin, kylmäpuristetun kookosöljyn ja raakakaakaovoin avulla.

Kookoskuitujauho on muuten aivan loistava tuote. Kuitupitoisuutensa ansiosta kookoskuitujauho imee itseensä täytteen kosteutta tehden siitä napakkaa. Kakku säilyttää muotonsa myös sulaessaan.

Alun alkaen suunnittelin tämän reseptin Herkän vatsan kokkikoulu -ruokakursseille. Raakakakun maku on saanut kursseilla kiitosta siitä, että se on riittävän kevyt jälkkäriksi ja se sopii monenlaisia ruoka-ainerajoituksia noudattaville.

Pakko tunnustaa, että kakun kehittäminen oli antoisaa mutta myös viheliäistä puuhaa. Tein varmaan kaikki mahdolliset virheet, jotka aloitteleva raakakakkuleipuri voi tehdä.

Jotta sinun ei tarvitse kompuroida, listasin tuohon alle raakakakun valmistamiseen liittyviä yleisohjeita. Tässä lajissa onnistuminen on joskus pienestä kiinni.

Olen käyttänyt mansikka-kookosraakakun reseptin kehittämiseen Urtekramin luomutuotteita ja Mill & Mortarin luomumausteita.

Näin onnistut pähkinättömän raakakakun valmistuksessa:

  • Käytä kakun valmistukseen pelkkää reunavuokaa, älä irtopohjaa. Reunavuoan öljyäminen helpottaa vuoan irrottamista jäätyneestä kakusta.
  • Valmista raakakakku suoraan pakastimen kestävän tarjoilulautasen päälle.
  • Raakakakun täytteen tulee olla huoneenlämpöistä: jos käytät pakastemansikoita, sulata täytteeseen tulevat marjat.
  • Raakakakun hyydyttämiseen tarkoitetun rasvaseoksen tulee myös olla huoneenlämpöistä eli älä kuumenna rasvaseosta.
  • Jos kaadat lämpimää rasvaseosta kylmän täytteen sekaan, rasva jähmettyy blenderiin. Rasvan kuuluu jähmettää kakku vasta pakastimessa.
  • Erikokoisten raakakkujen pakastamisajat vaihtelevat. Muffinivuokiin tehdyt raakaleivokset tekeytyvät noin 1,5 tunnissa. Ø 18 cm kakku tekeytyy noin 5 tunnissa. Ø 24 cm raakakakku vaatii noin 8 tunnin pakastamisen.
  • Raakakakun sulattaminen on osa kakun tekeytymisprosessia. Ota kakku pakastimesta jääkaappiin sulamaan hyvissä ajoin, vaikka jo päivää ennen tarjoilua. Irrota reunavuoka jäisestä kakusta ja anna kakun sulaa hitaasti leikattavaksi jääkaapissa.
  • Lisää koristeet kakkuun vasta ennen tarjoilua.

Tämä raakakakun ohje sopii Ø 18 cm:n reunavuokaan. Kakun pakastamisaika on noin 5 tuntia.

Jos haluat nopeita raakaleivoksia, voit valmistaa pieniä jäädykkeitä silikonisiin muffinivuokiin. Ohjeesta tulee noin 16 jäädykettä.

Jos tarvitset Ø 24 cm kakun, tuplaa annos.

POHJAN AINEKSET:
1 dl vahvaa yrttiteetä (esim. Shotimaa Emotional Detox)
2 rkl chia-siemeniä
1 dl kurpitsansiemeniä tai auringonkukansiemeniä
1 dl kookoshiutaleita
⅔ dl kuivattuja karpaloita
⅔ dl sultanarusinoita
1 rkl kaakaojauhetta tai raakakaakaojauhetta
1 tl jauhettua vihreää kardemummaa
½ tl jauhettua vaniljaa
ripaus hienoksi jauhettua Kalaharin suolaa

Reunavuoan voiteluun: kylmäpuristettua ekstraneitsytoliiviöljyä

Valmista ensin pohja:

Hauduta vahvanmakuinen yrttitee. Sekoita chia-siemenet teehen ja anna geeliytyä jääkapissa siihen saakka, kunnes tee on jäähtynyt.

Paahda kurpitsan- tai auringonkukansiemenet kevyesti kuivalla paistinpannulla. Älä polta siemeniä.

Lado kaikki kakkupohjan ainekset tehosekoittimeen ja jauha karkeaksi massaksi.

Kumoa massa tarjoilulautasen päälle asetetun, voidellun reunavuoan keskelle. Painele massa öljytyin sormin tiiviiksi kerrokseksi lautasta vasten. Nosta pohja jääkaappiin siksi aikaa, kun valmistat täytteen.

TÄYTTEEN AINEKSET:
400 g suomalaisia pakastemansikoita
¼ ruukku tuoreita mintunlehtiä
½ dl raakaruokosokeria
2 tl vaniljasokeria
200 ml (½ tlk) täysrasvaista kookosmaitoa (esim. Pirkka)
100 ml (½ prk) manteli- tai riisikermaa
1 rkl sitruunan mehua
½ dl kookoskuitujauhoja
1 rkl karkeaa psylliumkuorijauhetta
75 g kylmäpuristettua kookosöljyä
75 g raakakaakaovoita (esim. CoCovi)
ripaus hienoksi jauhettua Kalaharin suolaa

Koristeluun: tuoreita marjoja tai pakastekuivattuja mansikanpaloja

Valmista täyte:

Lado huoneenlämpöiseksi sulaneet mansikat, mintunlehdet, raakaruokosokeri, vaniljasokeri, kookosmaito, mantelikerma, sitruunan mehu, kookoskuitujauho ja psyllium blenderiin. Soseuta ainekset samettiseksi massaksi.

Sulata kookosöljy ja raakakaakaovoi vesihauteessa. Molemmat rasvat sulavat alhaisessa lämpötilassa, joten varo kuumentamasta seosta.

Kaada rasvaseos tasaisena nauhana koneen käydessä täytteen sekaan. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa makeutusta.

Kumoa täyte pohjan päälle ja tasoita pinta lastalla. Jäädytä pakastimessa vähintään 5 tuntia tai vaikka seuraavaan päivään.

Kun kakku on jäätynyt, pyöräytä ohuella lastalla kakku irti reunavuoasta (tässä reunavuokamallissa ei ole perinteistä lukitusta), jolloin vuoka löystyy hieman. Nosta reunavuoka pois kakun ympäriltä ja anna kakun sulaa jääkaapissa leikattavaksi.

Jos valmistat raakakakun lukituksella varustettuun reunavuokaan, lastalla irroitusta ei tarvita.

Koristele kakku ennen tarjoilua marjoilla tai kuivatuilla mansikanpaloilla.

Luettu 8343 kertaa Viimeksi muutettu torstai, 23 marraskuu 2017 08:07
Muita artikkeleita tässä kategoriassa: Mustikka-jogurttikakku »