HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

Raakasuklaamoussekakku

Moussemaisen pehmeä raakasuklaakakku kruunaa kevään juhlapöydän. Herkälle vatsalle suunniteltu suklaakakku ei sisällä vatsaa herkistävää avokadoa eikä pähkinöitä. Maku kelpaa kaikille suklaan ystäville. Keho ja mieli kiittävät. 

 ”Onko tämä nyt niin terveellistä, että jos ei syö, niin sairastuu”, eräs lääkäriystäväni täräytti ojentaessaan kätensä valmistamaani jälkiruokaa kohti.

Seurasi mieletön naurunremakka, jota yksi lapsikin säntäsi kesken leikkiensä ihmettelemään.

Huumorilla heitetyssä kysymyksessä oli selvästikin pieni piikki pumpulissa. Perinteisen koululääketieteen opetukseen ei sisälly ajatusta siitä, että ravinto parantaa tai tervehdyttää sairastunutta kehoa. Ruoka ei yleisesti ottaen kuulu lääkäreiden käyttämään hoitoarsenaaliin, ja koska olemme kyseisen lääkärin kanssa hieman eri linjoilla ihmiskehon paranemisprosesseista, emme erityisemmin tästä aiheesta keskustele. 

Maailmalta löytyy kuitenkin suuri joukko eri alan asiantuntijoita, joilla on osaamista ja kokemusta siitä, miten ihmiset voidaan pitää terveenä ravitsemuksen ja elämäntapojen avulla.

Kaakao (Theobroma cacao) on yksi terveysruoista, joka stimuloi aivoja. Kasvitieteen professori Sinikka Piipon mukaan suklaan syömisen uskotaan lisäävän onnellisuutta ja euforian tunteita, iloa ja mielihyvää. 

Onnellisuus kytkeytyy kaakaon sisältämään fenyylietyyliamiiniin ja anandamidiin, jotka toimivat aivojen välittäjäaineina. Fenyylietyyliamiinilla on vaikutusta aivojen mielialakeskukseen ja rakastumisen tunteeseen.

Jos siis ystäväsi tai kumppanisi ilahduttaa sinua tummalla suklaalla (kaakaopitoisuus vähintään 70 %), voit tulkita sen muitta mutkitta välittämisen ja rakastamisen merkiksi. 

Kaakao sisältää yli 1200 ainesosaa, joista muun muassa magnesium antaa energiaa aivoille ja hormonitoiminnalle. Kaakaon pieni kofeiinimäärä voi virkistää hieman, mutta se ei lisää kuitenkaan hermostuneisuutta eikä unettomuutta samalla tavalla kuin kahvi.

Piipon mukaan kaakao voi parantaa verisuonten toimintaa, laskea verenpainetta ja pienentää sydäntautiriskiä. Onpa joissakin tutkimuksissa jopa havaittu sekin, että kaakaolla olisi suotuisa vaikutus veren kolesteroliin ja diabeteksen ehkäisyyn.

Kaakao on siis monin tavoin terveellistä niin keholle kuin mielellekin.

Kaakao sopii erityisen hyvin stressaantuneille, ahdistuneille, tylsistyneille, järkyttyneille ja masentuneille ihmisille, sillä se aktivoi kannabinoidisia aivoreseptoreita kohentaen mielialaa.

Juuri nyt, kevään ja orastavan kesäkauden kynnyksellä, pinnalla saattaa olla ilon lisäksi myös stressin ja ahdistuksen tunteita.

Joka suunnalta kannustetaan sisäisiin ja ulkoisiin kuureihin. Talven aikana kertyneestä aineettomasta ja aineellisesta sotkusta on hyvä päästä eroon; karsia kuollutta ja istuttaa tilalle jotain uutta.

Pitäisi uudistua, puhdistua ja keventyä. Pitäisi pestä ikkunat, kuoputtaa pihat ja käsitellä patiot. Pitäisi juosta, jumpata ja päästä vihdoin rantakuntoon. Pitäisi hortoilla ja olla sloufuudisti. Pieni paastokaan ei olisi pahitteeksi.

Auringonvalon lisääntyessä mieli ja keho voi aidosti halajata näitä tai joitakin muita uudistuksia. Hyvä niin.

Jos sen sijaan tuntuu, ettet tiedä, mistä päästä aloittaisit tai pelkkä ajatuskin raivaustöistä ahdistaa, istahda alas ja nauti palanen moussemaisen pehmeää raakasuklaakakkua.

Se virkistää kehon ja kirkastaa mielen.

raakasuklaamoussekakku4

Tällä raakasuklaamoussekakulla voit ilahduttaa tulevana viikonloppuna myös äitiä. Raakasuklaakakun valmistaminen on helppoa, joten se onnistuu varmasti myös ei niin kokeneilta leipureilta.

Käytin raakakakun pohjassa raakamantelitahnaa, mutta yhtä hyvältä siinä maistuu myös hasselpähkinä- tai joku muu pähkinä- tai siementahna. Koska tahnat sisältävät paljon rasvaa, kovin suurta rasvalisää ei enää pohjan massaan tarvita. Liika rasva tekee pohjasta vain kovan ja vaikeasti leikattavan. Pohjaan tulee kiva makuvivahde vahvan mausteisella yrttiteellä, ja kaakaonibsit tuovat siihen rouskuvaa suutuntumaa.

Tämän raakakakun suklaatäytteessä ei ole käytetty pähkinöitä laisinkaan. Voit valmistaa moussemaisen täytteen joko ohjeen mukaan mantelikermaan tai vaihtaa sen täysrasvaiseen kookosmaitoon. Molemmista tulee suussa sulava suklaatäyte.

Minä laitoin suklaamassan sekaan teelusikallisen Puhdistamon soijalesitiinijauhetta. Hienojakoinen lesitiini toimii kakussa luontaisena emulgointiaineena eli se yhdistää rasvat ja vedet toisiinsa suklaatäytteen valmistuksessa. Lesitiini lisää suklaamassan kermaisuutta ja tekee siitä ulkonäöltään samettisen.

Soijalesitiini on muuten hyvänmakuinen rasvalisä myös puurossa, jogurtissa ja smoothien seassa. Kannattaa testata!

Olen saanut raaka-aineet tähän suklaaunelmaan Ruohonjuuresta. Suklaamassaa jämäköittävä kookoskuitujauho ja karkea psylliumkuorijauhe ovat Urtekramilta.

Nautinnollisiin suklaahetkiin.

raakasuklaamoussekakku3

Ohjeesta tulee ø 18 cm raakakakku

Pohja:
½ dl manteli- tai hasselpähkinätahnaa
3 rkl vahvaa yrttiteetä (esim. YogiTea Sweet chili)
2 rkl intiaanisokeria
2 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä (sulatettuna)
½ dl mulperimarjoja
½ dl auringonkukansiemeniä
2 dl kvinoahiutaleita
½ dl kookoshiutaleita
2 rkl kaakaonibsejä
veitsenkärjellinen Himalajan ruususuolaa

Reunavuoan ja pakastimen kestävän tarjoilulautasen voiteluun: oliiviöljyä

Täyte:
400 ml mantelikermaa (esim. EcoMil)
2 banaania
1 ½ dl kaakaojauhetta
1 dl kookoskuitujauhoja (kookosjauhoja)
1 dl intiaanisokeria
1 tl soijalesitiinijauhetta (esim. Puhdistamo)
1 tl jauhettua vaniljaa
1 tl jauhettua vihreää kardemummaa
100 g kaakaovoita
2 rkl karkeaa psylliumkuorijauhetta

Koristeluun:
kaakaojauhetta
pähkinöitä tai manteleita
mulperimarjoja

raakasuklaamoussekakku6

Ohje:

Valmista ensin pohja. Yhdistä kulhossa mantelitahna, intiaanisokeri, yrttitee ja juoksevaksi sulatettu kookosöljy.

Jauha mulperimarjat ja auringonkukansiemenet tehosekoittimessa hienoksi rouheeksi. Lisää siemenrouhe, kvinoahiutaleet, kookoshiutaleet, kaakaonibsit ja suola manteliseokseen. Puristele käsin tasaiseksi massaksi.

Kumoa massa voidellun reunavuoan keskelle ja painele öljytyin käsin tiiviiksi pohjaksi. Jos valmistat kakun irtopohjavuokaan, pingota leivinpaperi pohjan ja reunan väliin ja voitele leivinpaperi öljyllä. 

Valmista täyte. Lado mantelikerma, banaanit, kaakaojauhe, kookoskuitujauho, intiaanisokeri, soijalesitiini, vanilja ja kardemumma tehosekoittimeen. Jauha samettiseksi.

Sulata kaakaovoi hellävaraisesti kerroskattilan haudutusosassa. Kaakaovoi sulaa hyvin alhaisessa lämpötilassa, joten varo kuumentamasta sitä. 

Lisää tehosekoittimen käydessä ja täytemassan liikkuessa juokseva kaakaovoi ja lopuksi psyllium suklaamassan sekaan. Sekoita tasaiseksi.

Kumoa suklaamassa pohjan päälle ja tasoita pinta lastalla. Peitä vuoka kelmulla. Pakasta 2 tuntia tai kunnes suklaamassa on jähmettynyt.

Poista reunavuoka valmiin kakun ympäriltä. Siivilöi kakun pintaan raakakaakaojauhetta ja koristele pähkinöillä ja mulperimarjoilla.

VINKKI: Voit valmistaa kakun pakastimeen tekeytymään jo useita päiviä ennen tarjoilua. Ota tällöin umpijäinen kakku sulamaan jääkaappiin hyvissä ajoin ennen tarjoiluja, jotta se ehtii sulaa pehmeän leikkautuvaksi. Poista reunavuoka jäisen kakun ympäriltä ja koristele kakku ennen tarjoilua.

raakasuklaamoussekakku7

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Instagram