perjantai, 06 marraskuu 2015 12:46

Sitruunamoussekakku

Sunnuntaina juhlitaan isää. Lemon curdista ja luonnonjogurtista syntyy näyttävä juhlapöydän gluteeniton kakku, joka yllättää raikkaudellaan ja kirpeänmakeilla sitruunaraidoillaan.

Sunnuntaita vedetään liput salkoon ja juhlitaan isää.

Meidän perheen juhlapäivään kuuluu hyvän ruoan lisäksi myös kakku, jonka yleensä valmistan juhlittavan toiveita kuunnellen.

Tällä kertaa toiveina olivat raikkaus ja keveys, joten sain haudata haaveeni uudesta suklaakakusta.

Reseptieni joukossa on pitkään pyörinyt lemon curdin ohje, jota olen kehitellyt omaan makuuni sopivaksi.

Lemon curd on tuorepuristetusta sitruunasta valmistettua kirpeänmakeaa sitruunatahnaa, jota jotkut käyttävät esimerkiksi vaalean leivän levitteenä.

Minusta lemon curd sopii parhaiten juhlaherkkuihin, sillä se on hillojen tapaan makea levite.

Sokeripitoiset levitteet eivät ole herkälle vatsalle hyväksi, vaikka niillä voikin silloin tällöin herkutella.

Valmistamani lemon curdin taustalla on kolme erilaista reseptiä. Yhdestä poimin tekotavan, ja kahdesta muusta ainesosia hyvään sitruunatahnaan.

Tässä lemon curdissa ei ole raastettua sitruunankuorta ollenkaan, sillä vahvanmakuinen kuori vaatii usein rutkasti enemmän sokeria maistuakseen hyvältä.

Minä valmistan sitruunatahnan kohtuulliseen määrään raakaruokosokeria. Olen kokeillut tätä myös intiaanisokerilla, mutta siitä ei tule niin kauniin keltaista tahnaa.

Lemon curdiin käytetään myös rasvaa, jonka ansiosta sitruunatahna jähmettyy jääkaapissa napakaksi levitteeksi. Minä käytän lemon curdiin oikeaa voita. Valitse laktoositon tai tavallinen voi sen mukaan, kumpi sopii vatsallesi parhaiten.

Gluteeniton sitruunamoussekakku valmistetaan perinteisen hyytelökakun tapaan liivatteella hyydyttämällä. Täyte on sekoitus laktoositonta kermaa ja luonnonjogurttia.

Minä sekoitan lemon curdin täytteeseen vasta liivatteen sekoittamisen jälkeen. Kun sitruunatahnan pyöräyttää löyhästi lastalla täytteeseen, se ei hyydy ihan kokonaan vaan jää pehmeiksi, kirpeänmakeiksi raidoiksi kakun sekaan.

Sitruunamoussekakussa on perinteinen keksipohja.

Minä käytin tähän kakkuun gluteenittomia kvinoa-suklaahippusia, jotka murensin kulhossa. Keksinmuruista tuli mainio kakkupohja, kun sekoitin siihen hieman tahinia eli pähkinäisen makuista seesamitahnaa ja kylmää vettä. Keksipohja ei tarvitse sen suurempaa rasvamäärää jähmettyäkseen. Kekseissä oleva rasva riittää.

Lopputulos on sekoitus raikasta moussemaista jogurttikakkua kirpakoilla sitruunaraidoilla ja suklaisella keksipohjalla.

Saa ottaa toisenkin palasen!

Sitruunamoussekakun valmistamiseen tarvitset Ø 18 cm irtopohja- tai reunavuoan.

POHJA:
150 g gluteenittomia kvinoa-suklaahippusia tai suklaa-myslikeksejä
1 rkl tahinia
2 rkl kylmää vettä

LEMON CURD:
2 sitruunaa (tuorepuristettu mehu)
1 dl raakaruokosokeria
1 rkl maissitärkkelystä
veitsenkärjellinen Himalajan ruususuolaa
3 kananmunan keltuaista
50 g laktoositonta voita

TÄYTE:
200 ml laktoositonta vispikermaa
300 g laktoositonta luonnonjogurttia
½ dl raakaruokosokeria
2 tl vaniljasokeria
5 liivatelehteä
¼ dl tuorepuristettua sitruunan mehua

Kakkuvuoan voiteluun: oliiviöljyä

Koristeluun: raakakaakaojauhetta

Ohje:

Valmista ensin lemon curd. Erottele kananmunan keltuaiset valkuaisista ja vatkaa kevyesti keltuaisten rakenne haarukalla rikki. Jätä keltuaiset odottamaan.

Purista sitruunoiden mehu ja kaada se kattilaan. Sekoita joukkoon raakaruokosokeri, maissitärkkelys ja suola. Kuumenna seos kiehuvaksi.

Lisää keltuaiset ohuena nauhana kuumaan sitruunaseokseen koko ajan vispilällä vatkaten. Sekoita, kunnes seos saostuu kiisseliksi ja kuplii muutaman kerran.

Nosta kattila liedeltä. Paloittele voi kattilaan ja sekoita sitruunatahna tasaiseksi. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi.

Valmista kakkupohja. Murenna gluteenittomat keksit kulhoon. Lisää tahini ja vesi. Puristele käsin tasaiseksi taikinaksi.

Voitele reunavuoka oliiviöljyllä ja aseta se lopullista tarjoilulautasta vasten. Jos käytät irtopohjavuokaa, pingota leivinpaperin pala pohjan ja reunan väliin ja voitele leivinpaperi öljyllä. Näin saat kakun irtoamaan leivinpaperista helpommin ennen tarjoilua.

Irtopohjavuoan reunat kannattaa myös vuorata reunakalvolla tai leivinpaperista leikatuilla suikaleilla, jotta hyytelökakun reunoista tulee siistit. Jos käytät reunavuokaa, pelkkä reunojen öljyäminen riittää.

Painele kakkupohjamassa tiiviisti tarjoilulautasta tai irtopohjaa vasten. Nosta jääkaappiin jähmettymään siksi aikaa, kun valmistat täytteen.

Valmista täyte. Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen viideksi minuutiksi.

Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi. Lisää kermavaahtoon jogurtti, raakaruokosokeri ja vaniljasokeri.

Purista sitruunan mehu ja kuumenna se kattilassa kiehumispisteeseen. Ota yksi liivatelehti kerrallaan vedestä ja purista kuivaksi. Liuota liivatelehdet kuumaan sitruunanmehuun yksi kerrallaan ja sekoita tasaiseksi.

Kaada liivateseos ohuena nauhana sähkövatkaimen käydessä jogurttiseokseen. Sekoita koko ajan, jotta liivate ei paakkuunnu.

Kumoa jäähtynyt lemon curd täytteeseen ja sekoita kevyesti lastalla muutaman kerran nostellen. Sitruunatahna saa jäädä epätasaisesti täytteen sekaan, jolloin se erottuu kakkua leikattaessa hienoina, keltaisina raitoina.

Kaada täyte kakkupohjan päälle ja tasoita pinta. Nosta kakku jääkaappiin. Anna tekeytyä vähintään 4 tuntia tai vaikka seuraavaan päivään.

Poista reuna- tai irtopohjavuoka jähmettyneen kakun ympäriltä. Jos käytät irtopohjavuokaa, poista ohuen lastan avulla leivinpaperi kakun alta. Irrottele ensin pohja leivinpaperista lastalla työntelemällä. Ota sitten sormenpäillä kiinni leivinpaperista ja liu’uta kakku lastan avulla tarjoilulautaselle. Vedä samalla leivinpaperia vastakkaiseen suuntaan.

Siivilöi ennen tarjoilua kakun pintaan raakakaakaojauhetta.

Luettu 3253 kertaa Viimeksi muutettu lauantai, 16 tammikuu 2016 07:07
Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « Mustikka-jogurttikakku Pekaanipähkinä-toffee-puolukkakakku »