Kevään juhlapöydän kruunaa puolukkamoussella täytetty nakukakku, joka maistuu kaikille vieraille. Luontaisesti gluteenittoman täytekakun voi valmistaa maidottomana tai laktoosittomilla maitotuotteilla sen mukaan, kumpi sopii vatsalle parhaiten.
Äitienpäivä ja muut kevään juhlat lähestyvät. On aika kaivaa kakkureseptit esille.
Tiedän monia vatsavaivaisia, joilla on sokeriherkkuihin ongelmallinen suhde. Toisessa ääripäässä ovat he, joilla sokerinkäyttö menee lähes poikkeuksetta överiksi, ja makeaa pitää saada vähintään kerran päivässä.
Tähän porukkaan kuuluin itse ennen kuin sain hoidettua suolistoni kuntoon. Olin sokerikoukussa, eikä mikään määrä tyydyttänyt jatkuvaa sokerinhimoa.
Toista laitaa edustavat he, jotka ovat päättäneet kieltäytyä sokerista tykkänään. Koska vain täydellinen ruokavalio on kyllin hyvä.
Fanaattinen suhtautuminen sokeriin tuottaa kuitenkin sekä vihan että itsesäälin tunteita. En tunne yhtäkään tyyppiä, joka pystyisi aina, kaikissa tilanteissa, kieltäytymään tyystin sokeriherkuista. Ehdoton kieltolinja repeää välillä, jolloin kakkupalan syöminen aiheuttaa syyllisyyttä, epäonnistumisen tunnetta ja ahdistusta. Sen jälkeen sokeria vihaa taas astetta enemmän.
Omissa valmennuksissani opetan aina, että suolistoystävällisen ruokavalionkaan ei tarvitse olla täydellinen. Ruokavalio ei ole elämän keskipiste vaan osa elämää.
Elämään kuuluvat arki ja juhlat, joista jälkimmäisiä on loppujen lopuksi melko vähän. Jos arkiruokavalion saa muokattua omaa vatsaa helliväksi, juhlaherkuttelu ei maata kaada.
Herkän vatsan kanssa saa kuitenkin olla siinä mielessä tarkkana, että mitään sokeriövereitä ei kannata juhlissakaan vetää. Kohtuus on avainsana. Minulla se tarkoittaa sitä, että otan sokeriherkkuja vain vähän enkä koskaan santsaa.
Itse olen kuitenkin huomannut olevani sokerille hieman yliherkkä. Vaikka olen saanut hoidettua suolistoni muuten kuntoon eikä minun tarvitse erityisemmin enää vältellä FODMAP-pitoisia ruokia, sokeri turvottaa edelleen tehokkaasti.
Niinpä juhlien jälkeen tarvitsen aina yhden päivän, jolloin keskityn vähän enemmän kehon palautumiseen ja annan suoliston levätä: liikun, venyttelen, käyn saunassa, juon vettä, valmistan ison tuopin viherpirtelöä, syön hyvin sulavaa ruokaa (sosekeittoa, uunijuureksia, kasviswokkeja), marjapirtelöitä ja tuorepuuroja.
Niillä se turvotus lähtee.
Tärkein asia on löytää tasapaino terveellisen ja suolistoa kuormittavan ruoan välillä. Mieli väsyy, jos yrittää olla täydellinen ja suorittaa hyvinvointia enemmän kuin tarve vaatii. Pahimmillaan terveellisestä ruokavaliosta voi tulla stressitekijä, joka alkaakin nakertaa hyvinvointia.
Omaa kehoa saa kuitenkin kuunnella, eikä juhlissakaan kannata nauttia sellaisia ruokia tai herkkuja, joiden jälkeen suolisto menee aivan sekaisin. Kun tuntee oman kehon rajat ja tietää, millä työkaluilla vatsan saa rauhoitettua, stressitaso laskee ja pystyy nauttimaan juhlimisesta.
Jos et ole vielä löytänyt balanssia, jolla suolistosi voi hyvin, tule mukaan seuraavaan verkkovalmennukseeni. Tänään starttaa Tervehdyttävä Detox -verkkokurssi, jolta saat käytännön työkalut suoliston hoitamiseen ja maksan tervehdyttämiseen.
Kurssin avulla saat karistettua ylimääräiset kuonat kehosta, virkistyt ja saat lisää energiaa ja hehkua olemukseesi. Tähän valmennusryhmään voi tulla mukaan 12.5.2019 saakka.
Huomaa, että kurssi ei tarkoita sitä, että joutuisit skippaamaan kaikki kevään juhlaherkut. Suoliston kunnostamisessa ei tarvitse mennä äärimmäisyyksiin, vaan voit edetä kurssilla sinulle sopivin askelin ja soveltaa kurssin työkaluja tämän hetkiseen elämäntilanteeseen.
Kurssi on upea hyvän olon lahja äidille, puolisolle – ja toki myös itselle! Lue lisää detoxin hyödyistä kurssisivulta ja ilmoittaudu mukaan.
Tämä puolukkamoussella täytetty gluteeniton kakkupohja valmistetaan ”kaikkea yhtä paljon” -periaatteella. Olen saanut reseptin omalta äidiltäni, ja vaikka se on alun perin kehitetty vehnäjauhoille, ohje taipuu myös gluteenittomaksi.
Tämän kakkureseptin myötä toivotan lämpimät onnittelut tulevana sunnuntaina kaikille ihanille äideille!
Pitäkää itsestänne ja rakkaistanne huolta ♥
Ohjeesta tulee ø 20 cm:n täytekakku
KAKKUPOHJA:
4 kananmunaa
raakaruokosokeria
gluteenitonta yleisleivontamixiä (Urtekram)
½ dl perunajauhoja
½ dl kiehuvaa vettä
Kakkuvuoan voiteluun: voita tai kookosöljyä
Jauhottamiseen: pofiberiä
Kakkupohjan valmistus:
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Voitele ja jauhota irtokakkupohja- tai reunavuoka. Jos käytät reunavuokaa, aseta se pellille leivinpaperin päälle.
Riko munat lasiin. Mittaa toiseen lasiin yhtä paljon raakaruokosokeria ja kolmanteen yhtä paljon gluteenitonta jauhoseosta. Siivilöi perunajauhot jauhoseokseen. Laita vettä kattilaan kiehumaan.
Vaahdota munat ja sokeri sähkövatkaimella napakaksi vaahdoksi. Lisää jauhoseos ja käynnistä sähkövatkain. Kaada kiehuva vesi taikinaan ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Taikinaa ei vaivata.
Kumoa taikina kakkuvuokaan. Paista uunin keskitasossa 15 minuuttia. Käännä sitten uunin lämpötila 175 asteeseen ja jatka paistamista vielä noin 25 minuuttia. Voit kokeilla kakun kypsyyttä puutikulla. Kun kakku on kypsää, siihen työnnettyyn puutikkuun ei jää taikinaa.
Anna kakun jäähtyä vuoassaan. Irrota kakku vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Peitä kakku kelmulla ja anna tekeytyä seuraavaan päivään.
KAKUN KOSTUTTAMISEEN:
1 dl mantelimaitoa
½ dl vettä
1 tl vaniljasokeria
PUOLUKKAMOUSSE:
2 dl laktoositonta kuohukermaa
250 g laktoositonta mascarponejuustoa
200 g puolukoita soseutettuna
1 dl intiaanisokeria
1 tl vaniljasokeria
TÄYTE MAIDOTTOMANA:
1 tlk täysrasvaista kookosmaitoa (pidä 4 tuntia jääkaapissa ja käytä vain kermainen osa)
250 g kaura- tai soijaproteiinipohjaista tuorejuustoa (esim. Oatly påMackan tai Creamy Sheese)
muut ainesosat kuten edellä
KORISTELUUN:
2 dl laktoositonta kuohukermaa tai täysrasvaista kookosmaitoa (vain kermainen osa)
raakaruoko- ja vaniljasokeria maun mukaan tai vaahterasiirappia maidottomaan versioon
tuoreita mansikoita ja pensasmustikoita
Kakun täyttäminen ja koristelu:
Valmista täyte joko laktoosittomana tai maidottomana. Vaahdota kerma napakaksi vaahdoksi. Soseuta puolukat sauvasekoittimella. Lisää tuorejuusto, puolukkasose ja intiaani- ja vaniljasokeri vaahtoon ja vatkaa sähkövatkaimella sekaisin.
Valmista kakun kostuttamiseen tarvittava neste yhdistämällä ainekset kulhossa.
Halkaise kakkupohja kolmeen osaan. Jätä alimmainen kerros tarjoilulautaselle ja aseta reunavuoka kakun ympärille. Voit halutessasi vuorata reunat leivinpaperin suikaleilla.
Kostuta alin kerros ja levitä sille puolet täytteestä. Nosta toinen kakkulevy päälle, kostuta ja levitä loput puolukkamoussesta levylle. Lisää kolmas kakkulevy ja kostuta. Peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin tekeytymään seuraavaan päivään.
Poista reunavuoka ja leivinpaperinsuikaleet kakun reunoilta. Tämä kakku näyttää kauniilta ihan nakuna, joten reunoja ei tarvitse peittää millään.
Koristele kakku. Vaahdota kakun pinnalle laktoositonta kuohukermaa ja mausta se raakaruokosokerilla ja vaniljalla.
Jos haluat maidottoman kuorrutteen, nosta kookosmaitotölkki jääkaappiin neljäksi tunniksi, lusikoi jähmettynyt kermainen osa kulhoon ja vaahdota sähkövatkaimella. Mausta vaahterasiirapilla ja vaniljalla.
Levitä kerma kakun pinnalle ja koristele kakku tuoreilla marjoilla.