HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

minttusuklaamunat

Mintunmakuiset raakasuklaamunat ovat suussa sulavia terveysherkkuja, jotka sopivat arkeen, pääsiäiseen ja kevään muiden juhlien tarjoiluihin. Suklaakuorrutteen alle kätkeytyy pehmeä raakasuklaamassa, jossa on maapähkinätahnaa, vaahterasiirappia ja eteeristä piparminttuöljyä. 

Sain haastattelupyynnön erääseen lehteen FODMAP-ruokavalioon liittyen. Yleensä suostun haastatteluihin, sillä vien mielelläni eteenpäin herkän vatsan hoitamiseen liittyvää tietoutta.

Tässä haastattelupyynnössä oli kuitenkin jotain sellaista, joka ei minua innostanut. Haastattelun lisäksi lehti olisi halunnut julkaista ruokapäiväkirjani, jota joku ravitsemuksen asiantuntija olisi sitten arvioinut.

Ravitsemusasioista kirjoittaessani olen jo lähtökohtaisesti joutunut pohtimaan sitä, missä kulkee yksityisen ja julkisen välinen raja. Olen joutunut hyväksymään sen, että raja on kuin veteen piirretty viiva.

Jos ravinto on työn substanssi, joutuu koko ajan miettimään, mistä arjen ruokatilanteista tuottaa julkaistavaa aineistoa ja mistä ei. Koko ajan on siis jollain tavalla työasetus päällä ja joudun aika ajoin selittämään käyttäytymistäni läheisilleni.

Myös jatkuva ravintoasioiden opiskelu pakottaa tutkailemaan asioita uuden tiedon valossa ja havainnoimaan omiakin ruokailutottumuksia kriittisesti. Se on kiinnostavaa, mutta välillä vähän rasittavaa. 

Kaikki tietävät, että minulla on ollut vatsavaivoja, ja koska olen puhunut niistä avoimesti, monet luulevat, että haluan myös kahvipöydässä keskustella suoliston toiminnasta kaikkien kanssa.

En välttämättä halua.

Vaivaannun myös silloin, jos joku alkaa selittää minulle juhlaherkkuja lappaessaan, että ei yleensä syö herkkuja tai nauti alkoholia juuri ollenkaan.

Ei se minua kiinnosta.

Vaikka ohjaankin ihmisiä työkseni syömään terveyttä tukevalla tavalla, en oikeasti vaivaa päätäni sillä, kuinka paljon kakkua joku sukulaiseni juhlissa syö. Suon syömisen ilon hänelle.

minttusuklaamunat1

Olen joutunut vuosien varrella selkiyttämään itselleni myös sitä, minkä verran olen hyvinvointivalmentajana tilivelvollinen omista syömisistäni muille. Pidän työni kannalta tärkeänä sitä, että elän itse niin kuin opetan, jotta voin parhaalla mahdollisella tavalla auttaa suolisto-ongelmista kärsiviä voimaan paremmin.

Tällaisessa työssä oman henkisen tasapainotilan löytäminen ja sen ylläpitäminen on yllättävän monimutkaista. Tiedän sen siitä, että tunnen monia ravitsemusalan asiantuntijoita, jotka osaavat kyllä auttaa muita, mutta eivät huolehtia itsestään tai omista syömisistään.

Muistan pohtineeni tätä asiaa kerran kauppareissulla, jolloin törmäsin eräältä kurssilta tuttuun henkilöön. Moikkasimme iloisesti. Kädessäni oli kilon laatikko Englannin lakritsia ja kolme levyä suklaata.

Ensimmäinen ajatus oli se, että mitähän tuo nyt ajatteli, kun näki minut ostamassa tällaisen määrän karkkia. Luuleekohan hän, että syön nämä itse? Pitäisikö juosta perään ja kertoa, mihin tarkoitukseen karkit tulevat, ettei tule väärää käsitystä?

Sitten tuli onneksi järjen ääni, joka sanoi, että ihan sama – pääasia on, että itse tiedät, missä mennään. Muiden käsityksillä ei oikeasti ole merkitystä.

Omien aterioiden koostaminen on hyvin henkilökohtainen asia, johon vaikuttavat monet erilaiset seikat, kuten ikä, sukupuoli, päivittäisen liikunnan määrä ja intensiteetti, työpäivän fyysisyys, miten tuli nukuttua edellisenä yönä, mitä tuli syötyä edellisenä päivänä tai edellisenä viikonloppuna ja miltä vatsassa tuntuu juuri nyt. Sekin vaikuttaa, syötkö kotona, ravintolassa, yksin tai ystävien kanssa. 

Joskus voi olla sellainen olo, että nälän taltuttamiseen tarvitaan kulhollinen kalkkunapastaa, ja toisinaan hyvään oloon riittää pelkkä vihermehu. Jos on tottunut syömään intuitiivisesti ja löytänyt sitä kautta hyvän olon vatsaan, ei välttämättä kaipaa ulkopuolisen kommentointia valinnoilleen. 

minttusuklaamunat2

Koska jokainen meistä on yksilö, esimerkkiruokavalio on kaiken lisäksi hyvin keinotekoinen tapa lähestyä asiaa. Itse ajattelen niin, että hyvään oloon on monta tietä. Ei minun ruokavalioni ole se, jota sinun pitää noudattaa. Sinun pitää oppia rakentamaan itselle sopiva ruokavalio omaa kroppaasi kuunnellen. Voin antaa sinulle ideoita, arkivinkkejä ja reseptejä, jotka inspiroivat sinua kokkaamaan vatsaystävällisiä ruokia, mutta vain sinä itse tunnet, mikä juttu sinulla toimii ja mikä ei.

Tällaisen henkilökohtaisen FODMAP-ruokavalion rakentamiseen saat käytännön työkalut FODMAP-verkkokurssilta. Tule mukaan seuraavaan valmennusryhmään, jos haluat viedä ruokavaliosi uudelle tasolle. Opetan kurssilla, miten se tehdään, ja ymmärrät samalla, miten tärkeää on oppia kuuntelemaan oman kehon viestejä ja vastata sen tarpeisiin.

Jos vatsasi oireilee (on ummetusta, ripulia, turvotusta, vatsakipua, närästystä, ilmavaivoja, kramppeja tms.), se on merkki siitä, että jotain pitäisi tehdä eri tavalla. Kurssilla opit, millaisia toimenpiteitä tarvitaan kapinoivan vatsan rauhoittamiseen, hyvän olo lisääntymiseen ja suoliston kokonaisvaltaiseen tervehdyttämiseen.

Huhtikuun valmennukseen voi tulla mukaan 21.4.2019 saakka, joten hyppää mukaan saman tien! Lisätiedot ja ilmoittautumislinkin löydät kurssisivulta.

minttusuklaamunat3

No, mitä tulee omaan ruokavaliooni, olen ravitsemustieteitä opiskelevana varsin hyvin perillä siitä, että minulla on hieman epätyypillinen ruokavalio, ja energiaravintoaineiden saanti jakautuu suositusten vastaisesti. Kun asiaa tarkastelee funktionaalisen ravitsemuksen näkökulmasta, voi kuitenkin lohduttautua sillä, että ruokavalio saakin olla yksilöllinen. Kunhan se on suoliston hyvinvointia tukeva.

Minun vatsani voi parhaiten siten, että:

• syön säännöllisesti neljä kertaa päivässä ja tiedostan sen, että joku toinen voi tarvita ruokaa paljon useammin
• syön vain nälkääni – tunteet käsittelen muilla keinoilla
• syön hiilihydraattitietoisesti
• luontaisesti gluteeniton leipä on minulle lähestulkoon juhlaherkku, mutta arjessa syön leipää harvemmin
• leivän sijaan nautin mieluummin puuroja, tuorepuuroja ja pirtelöitä, sillä ne tuntuvat sopivan minulle paremmin
• juon vähintään 2 litraa vettä päivittäin
• nautin 40 g erilaisia kuituja päivässä
• yli puolet päivittäisestä energiastani tulee hyvälaatuisista rasvoista 
• kasviksia syön vähintään kilon päivässä: sosekeitto kuuluu lähes jokaiseen ruokapäivääni
• rakastan marjoja ja syön niitä sekä jauheina että tuoreina/pakastettuina runsaasti
• proteiinien laadun kanssa olen tarkka, sillä liiallinen eläinproteiini ja punainen liha eivät minulle sovi
• jos herkuttelen arjessa, otan pari palaa tummaa suklaata (70 %), raakasuklaata tai ihan vaan luomuappelsiinin
• juhlissa nautin minulle sopivia sokeriherkkuja kohtuudella – kun arkiruokavalio on kunnossa, pienet poikkeukset eivät maata kaada
• en käytä alkoholia (pl. tiramisu)
• pyrin pitämään stressin hallinnassa: kehon kierroksia laskevat sauna, päiväunet, hyvä kirja ja pähkäilyä vaativa käsityöprojekti
• liikun joka päivä jotenkin
• kunnon yöunesta en tingi.

Jotkut näistä jutuista saattavat sopia muillekin herkkävatsaisille. Kokeilemalla tiedät, mitkä.

minttusuklaamunat4

Tällä raakaherkkureseptillä haluan toivottaa sinulle aurinkoista ja iloista pääsiäisen aikaa!

Ohjeesta syntyy noin 35 kpl pieniä minttusuklaamunia

Raaka-aineet:
125 g huoneenlämpöistä maapähkinätahnaa (chruncy)
½ dl vaahterasiirappia
3 tippaa eteeristä piparminttuöljyä
50 g raakakaakaomassaa
3 rkl kookosjauhoja (esim. CocoVi, Foodin tai Urtekram)

Kuorruttamiseen: 90 g tummaa luomusuklaata, jossa ripaus merisuolaa

Ohje:

Sekoita kulhossa huoneenlämpöinen pähkinätahna, vaahterasiirappi ja piparminttuöljy.

Rouhi kaakaomassa pieneksi rouheeksi terävällä veitsellä ja sulata se hellävaraisesti vesihauteessa. Älä kuumenna.

Lisää kaakaomassa ja kookosjauho pähkinäseokseen ja sekoita lusikalla tasaiseksi. Anna tekeytyä 15 minuuttia, jotta massa kiinteytyy.

Pyörittele massasta pieniä munanmuotoisia palleroita ja nosta ne tarjottimelle leivinpaperin päälle. Jähmetä jääkaapissa noin 3 tuntia.

Paloittele suklaa kulhoon ja sulata se vesihauteessa. Dippaa suklaamunat sulatettuun suklaaseen. Minä käytin tässä apuna cocktailtikkuja: työnsin suklaamunan tikunnokkaan, kierittelin suklaassa ja pistin tikut pystyyn munakennoon.

Jähmetä suklaamunat jääkaapissa. Säilytä valmiit raakasuklaaherkut jääkaapissa kannellisessa rasiassa.

minttusuklaamunat8

Kannelliset lasipurkit, pöytäliina, tarjotin ja pääsiäiskoristeet on saatu kuvauslainaan Pentikiltä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram