Gluteenittomasta pullataikinasta voi valmistaa näyttävän bostonpullan kevään juhliin. Pullataikinan sisään kääritään karpalojauheesta valmistettua täytettä. Koristelussa on luonnon omaa väriainetta: karpalotäysmehua.
Poikani valmistautui henkisesti kevään Cooperin testiin, jolla mitataan henkilön maksimikestävyyttä. Siis sitä, paljonko jaksat juosta kenttää ympäri veren maku suussa.
Kuuntelin, kun mieheni evästi armeija-aikoina saamallaan sotilasopilla poikaansa.
Tiedätkö, mikä on miehen pahin vihollinen?, hän kysyi.
Poika ei tiennyt.
Itsesääli. Muista, että vaikka miltä tuntuisi, juokse niin kovaa kuin pääset. Hiljennä vauhtia vasta siinä vaiheessa, jos tuntuu, että kuolet.
Muistan saaneeni samanlaiset spartalaiset neuvot omalta isältäni ennen hiihtokilpailuja, joihin osallistuin joskus peruskoulussa: hiihdä alussa täysillä ja lopussa vielä kovempaa.
Minä yritin.
Koko matkan kuristi kurkkua. Hidastin vauhtia, ja jengi hiihti ohi oikealta ja vasemmalta.
Itsesääli painoi maitohappojen muodossa raajoja, ja mitali meni menojaan.
Tiedätkö mikä on paras lohdutus itsesääliin?
Pieni hemmottelu. Armollisuus itseä kohtaan. Läheiseltä saatu myönteinen huomio ilman suoritusanalyysia. Katse tai ele, joka kertoo, että olet riittävän hyvä ilman mitalia, ruusua, valkolakkia tai todistusta.
Aina tulee uusi tilaisuus ja mahdollisuus parempaan.
”Pääset vielä valtameren ylitse, jos et jätä laivaa heti ensimmäisen myrskyn tullen”, minä runoilin uutena ylioppilaana, viisautta kohti kurkotellen, lukion juhlayleisön edessä.
Pääset, jos uskot itseesi ja unelmiisi.
Viikon päästä juhlitaan tämän kevään valmistuneita: iloa ja onnea elämän parhaimpiin hetkiin!
Sinä päivänä, kun poikani juoksi Cooperin, minä leivoin astetta herkullisempaa pullaa. Lohtupullalle ei ollut onneksi tarvetta, mutta hiilihydraattivarastojen tankkaamiselle oli.
Bostonpullaa leipoessa oli kiva huomata, että aiemmin julkaisemani pullataikinaohjeet taipuvat moneen eri muotoon.
Bostonpullan voi valmistaa joko hiivattomaan tai hiivalliseen pullataikinaan riippuen siitä, kumpi sopii vatsallesi paremmin.
Minä käytän pullaan aina oikeaa voita, mutta maidoton rasvakin sopii yhtä hyvin.
Levitin tämän bostonpullan väliin makean kirpakkaa karpalotäytettä, jonka valmistamiseen käytin Marjatila Raitaniemen karpalojauhetta.
Bostonin koristeluun valmistin tomusokerista ja karpalotäysmehusta pinkinvärisen kuorrutteen. Täysmehut toimivat leivonnassa luonnollisina väriaineina.
Olen saanut Marjatila Raitaniemen marjatuotteet ilmaiseksi bloginäkyvyyttä vastaan.
Karpalobostonin valmistamiseen tarvitset Ø 24 cm:n irtopohja- tai reunavuoan.
Valmista 1 annos gluteenitonta pullataikinaa seuraavalla reseptillä: hiivallinen pullataikina tai hiivaton pullataikina.
Taikinan kaulimiseen: täysjyväriisijauhoja
KARPALOTÄYTE:
80 g laktoositonta voita tai maidotonta rasvaa
80 g tomusokeria
3 rkl Marjatila Raitaniemen karpalojauhetta
1 tl vaniljasokeria
Irtopohja- tai reunavuoan voiteluun ja jauhottamiseen:
laktoositonta voita tai oliiviöljyä
Keskisen myllyn tattarirouhetta
Voiteluun: kananmuna tai kauramaitoa
Pinnalle: raesokeria ja mantelilastuja
Karpalokuorrute koristeluun:
60 g tomusokeria
1 rkl Marjatila Raitaniemen karpalotäysmehua
Ohje:
Valmista pullataikina valitsemasi ohjeen mukaan ja kohota se. Huom. hiivatonta pullataikinaa ei tarvitse kohottaa, vaan voit aloittaa leipomisen heti taikinan tekeytymisen jälkeen.
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Kauli taikina riisijauhojen avulla suorakaiteen muotoiseksi levyksi (mitat noin 45 x 35 cm).
Valmista karpalotäyte. Vatkaa sähkövatkaimella huoneenlämpöinen voi, tomusokeri, karpalojauhe ja vaniljasokeri sekaisin.
Levitä täyte veitsellä ohueksi kerrokseksi taikinalevyn päälle. Kääri levy rullalle kääretortun tapaan. Leikkaa taikinarullan molemmat päät tasaiseksi.
Jaa taikinarulla 11 yhtä suureen palaseen.
Voitele ja jauhota reunavuoka ja aseta se pellille leivinpaperin päälle. Jos valmistat karpalobostonin irtopohjavuoassa, aseta voideltu ja jauhotettu vuoka suoraan uuniritilän päälle.
Asettele leikatut pullanpalaset tasaisesti vuokaan.
Jos valmistit pullataikinan leivinjauheella, voitele boston saman tien kananmunalla tai kauramaidolla, ripottele pinnalle raesokeri ja mantelilastut ja nosta vuoka kuumaan uuniin.
Jos puolestaan teit hiivataikinan, anna bostonin vielä kohota vuoassaan 20–30 minuuttia ennen voitelua ja uuniin laittoa.
Paista bostonpullaa uunin keskitasossa 20 minuuttia. Käännä sen jälkeen uunin lämpötila 175 asteeseen ja jatka paistamista vielä 40 minuuttia.
Anna bostonin jäähtyä kokonaan vuoassaan ennen kuin poistat vuoan pullan ympäriltä.
Nosta jäähtynyt pulla tarjoilulautaselle ja koristele pulla karpalomehulla värjätyllä tomusokerilla.
Pullan koristelu onnistuu hyvin siten, että kumoat pinkinvärisen tomusokeriseoksen muovipussiin ja leikkaat yhteen kulmaan pienen aukon.
Anna kuorrutteen jähmettyä hetki ennen kuin leikkaat pullaa.