HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

Tattari-vihersmoothie

Tähän tattari-vihersmoothieen tulee raikas maku idätetystä tattarista, kylmäpuristetusta tyrnimehusta ja hieman pippurisesta rucolasta. Tattarisuurimoiden idätykseen ei tarvita viherpeukaloa. Suurimot itävät nopeasti ja maistuvat ihanilta salaatissa tai vihersmoothiessa. Keväällä elämä alkaa.

Sain muutama viikko sitten luettavakseni uusimman Crohn ja Colitis ry:n julkaiseman jäsenlehden, jonka nimi on IBD. Kirjainyhdistelmä IBD tulee englanninkielisistä sanoista Inflammatory Bowel Disease, eli suomeksi tulehduksellinen suolistosairaus.

IBD-lehden julkaisija on valtakunnallinen Crohnin tautia, colitis ulcerosaa tai muuta suolistosairautta sairastavien ja heidän läheistensä edunvalvontajärjestö.

Crohn ja Colitis ry:llä on jäseniä tällä hetkellä noin 7000, ja yhdistyksen tehtävänä on vaikuttaa ja tehdä yhteistyötä eri alan asiantuntijoiden kanssa sekä kerätä ja jakaa sairautta koskevaa tietoa.

Crohn ja Colitis tarjoaa myös arkeen ankkuroituvia tukimuotoja, kuten vertaistukea, aluetapaamisia ja sopeutumisvalmennuskursseja. Yhdistys on linjannut, että IBS:ää, eli ärtyvän suolen oireyhtymää sairastavat, otetaan yhdistyksen toimintaan jatkossa näkyvämmin mukaan.

Kannattaa käydä tutustumassa järjestön sivuihin. Yhdessä voidaan tehdä enemmän kuin mitä yksin ikinä.

Minusta on tärkeää, että joku taho herättelee ihmisiä – ja ennen kaikkea päättäjiä – huomaamaan, miten suuri ja kasvava joukko me vatsavaivaiset olemme. Suolistosairauksista on povattu jopa tulevaa kansantautia. Yhä useammilla länsimaisilla lapsilla ja nuorilla diagnosoidaan pysyviä suolisto- ja vatsaongelmia.

Ei hyvältä tunnu.

Lähtökohtaisesti on huomattava, että IBD ja IBS ovat kaksi eri asiaa. Monilla IBD-potilailla voi kuitenkin olla samanlaisia vatsa- ja suolisto-oireita kuin IBS-potilaillakin. Yhteinen rajapinta voi siis löytyä FODMAP-ruokavaliosta, jolla vatsavaivoja voidaan helpottaa. Samalla elämänlaatu paranee.

Oli hätkähdyttävää lukea IBD-lehdestä Sanna Lönnforsin kirjoittama artikkeli siitä, miten herkästi suolistosairaus vaikuttaa myös mielen tasapainoon.

Miten suolisto-ongelmat liittyvät mielen terveyteen, ja miksi masennus on yleistymässä suolistosairaiden keskuudessa muuta väestönosaa enemmän?

Suolisto-ongelmat aiheuttavat ylimääräistä stressiä, mikä voi horjuttaa henkistä hyvinvointia.

Lönnfors kirjoittaa, että stressi voidaan määritellä tilaksi, jossa ”ihmiseen kohdistuvat haasteet ja vaatimukset ylittävät käytössä olevat voimavarat”. Stressitaso nousee, sillä suolistosairaus aiheuttaa suuria muutoksia ihmisen elämässä.

Suolisto-ongelmat vaikuttavat väistämättä jollain tavalla työntekoon, opiskeluun tai koulunkäyntiin. Perhe-elämästä voi tulla hankalaa, ja sosiaaliset suhteetkin ovat koetuksella. Sairaus voi vaikuttaa jopa omaan kehonkuvaan ja itsetuntemukseen.

Lönnforsin mukaan stressin ja suolistosairauden yhteydestä kehkeytyy pahimmillaan noidankehä. Stressi pahentaa suolisto-oireita, mikä taas lisää pään sisäistä kaaosta.

Kaaos ja häpeä ovatkin suolistosairaille usein varsin tuttuja tuntemuksia. Monin tavoin täydellisyyttä tavoitteleva länsimainen eetos ahdistaa. Sankaritarinat rakentuvat tyypillisesti varsin pinnallisille kertomuksille ja kuvastoille. Niissä tarinoissa ei ole tilaa suolisto- ja vatsaongelmille, jotka ovat merkki raihnaisuudesta ja epätäydellisyydestä.

Tietyllä tavalla suolivaivainen jää siis kulttuurisesti melko yksin.

Helpottaa hieman, jos tietää, että joku jossain ymmärtää.

Olen iloinen, jos vasta-alkanut yhteistyö Crohn ja Colitis ry:n kanssa auttaa myös IBD-potilaita löytämään blogistani inspiraatiota ruoanlaittoon sekä suuntaviivoja hyvään oloon.

Nyt, kun kevät etenee, monella herää tarve nauttia terveellistä ja ravintopitoista ruokaa.

Huolella valmistetut smoothiet ovat mitä parhaimpia aterioita ja välipaloja. Minä innostuin jopa idättämisestä.

Tähän tattari-vihersmoothieen idätin suomalaisia Keskisen myllyn tattarisuurimoita, jotka olen saanut veloituksetta uusien reseptien kehittämistä varten.

Idätetystä tattarista saa hiilihydraatteja, kuituja, B- ja E-ryhmän vitamiineja sekä proteiinia. Tattari tekee vihersmoothiesta hieman ruokaisamman.

Idätetyt tattarisuurimot ovat rakenteeltaan pehmeitä ja hyvänmakuisia. Vihersmoothien lisäksi niitä voi käyttää myös salaattiin.

Tattarisuurimoiden idätys onnistuu vihertumpeloltakin (jollainen siis itse olen).

Löysin tattarisuurimoiden idätysohjeen Elävä raakaravinto ry:n verkkosivuilta. Toimin sivuilla esitetyn idätystaulukon mukaisesti ja onnistuin heti ensimmäisellä kerralla.

Kaadoin desin verran tattarisuurimoita idätysastiaan ja huuhtelin suurimot ensin huolellisesti kylmällä ja lämpimällä vedellä. Laitoin sen jälkeen idätysastiassa olevat suurimot vesikulhoon ja liotin suurimoita 10 minuuttia. Pidempi liotusaika kuulemma pehmentää tattarisuurimot itämättömiksi.

Nostin liottamisen jälkeen idätysastian kallelleen idätysalustalle ja huuhtelin suurimoita useamman kerran itämisen aikana.

Suurimot itivät 1–2 vuorokauden sisällä huoneenlämmössä noin 2–5 mm:n mittaisiksi iduiksi.

Idätetyt tattarisuurimot säilyvät jääkaapissa 1–2 vuorokautta. Meillä satsi hävisi kuitenkin saman tien, koska käytin kaikki kerralla tähän vihersmoothieen.

Tästä viherjuomasta saat myös mukavasti C-vitamiinia, sillä siihen tulee loraus kylmäpuristettua tyrnimehua. Tyrni on hapan ja kirpeä marja, joka haastaa juomissa paljon käytetyn sitruunamehun. Tyrnimehu on parhaimmillaan juomissa ja makeissa leivonnaisissa sekä tietysti jälkkäreissä.

Kannattaa kokeilla!

Sain suomalaista, kylmäpuristettua tyrnitäysmehua veloituksetta testattavaksi Marjatila Raitaniemeltä bloginäkyvyyttä vastaan.

On ilo viritellä taas jotain uutta ja maistuvaa, herkälle vatsalle sopivaa.

Tällä ohjeella valmistat 2–4 annosta lusikoitavaa vihersmoothieta:

2 dl vahvaa kylmää yrtti- tai mausteteetä
3 rkl pellavansiemeniä
3 rkl kuorittuja manteleita
1 dl Keskisen myllyn tattarisuurimoita (idätettynä noin 2 dl)
1 kesäkurpitsa
100 g jääsalaattia
½ ruukku rucolaa
½ ruukku tuoretta sitruunamelissaa varsineen
1 dl laktoositonta luonnonjogurttia tai manteli- tai riisikermaa
1 dl Marjatila Raitaniemen tyrnitäysmehua
1 rkl kylmäpuristettua hamppuöljyä
2 cm tuoretta inkivääriä raastettuna

Ohje:

Idätä ensin tattarisuurimot. Mittaa tattarisuurimot idätysastiaan ja huuhtele. Laita idätysastiassa olevat suurimot vesikulhoon ja liota 10 minuuttia. Kaada liotusvesi pois ja huuhtele suurimot. Idätä tattarisuurimoita huoneenlämmössä 1–2 vrk. Huuhtele suurimoita useamman kerran idätyksen aikana. Tattarisuurimot itävät noin 2–5 millimetriä.

Valmista vahvanmakuinen yrttitee ja laita pellavansiemenet ja mantelit likoamaan teen sekaan useammaksi tunniksi tai vaikka yön ajaksi.

Lado geeliytyneet pellavansiemenet, idätetyt ja huuhdotut tattarisuurimot sekä kaikki muut smoothien ainekset tehosekoittimeen. Soseuta samettiseksi. Jos smoothie on liian paksua, lisää manteli- tai riisikermaa tarvittaessa.

Tarkista maku. Minä nautin juomani hieman kirpakkana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Instagram