HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

Yrtti-lohipihvit

Grillattu kala maistuu aina. Tässä reseptissä lohifileestä loihditaan maistuvat yrtti-lohipihvit, jotka paistuvat grillissä muutamassa minuutissa. Jauhetun lohen sekaan pyöräytetään nippu tuoreita yrttejä, kookosmaitoa ja raastettua inkivääriä. 

Keittiön ikkunalaudalla on jo seitsemän erilaista ruukkuyrttiä. Tiedän, olen yrttihullu.

Siinä tököttävät kaikki lempiyrttini: basilika, persilja, sitruunamelissa, minttu, korianteri, ruohosipuli ja rosmariini. Nämä, jos mitkä, voidaan luokitella oikeisiin superruokiin, jotka päivittäin syötynä edistävät terveyttä ja hyvää oloa.

Ja mikä parasta, kaikki yrtit sopivat hyvin myös meille herkkävatsaisille.

Michael van Straten ja Barbara Griggs ylistävät keittokirjassaan Superruokia – syömällä terveemmäksi edellä mainittuja yrttejä seuraavasti.

Basilika rauhoittaa ja vahvistaa hermostoa ja soveltuu luonnonlääkkeeksi riekaleisista hermoista johtuvaan unettomuuteen.

Persilja sisältää runsaasti A- ja C-vitamiineja sekä elämää ylläpitävää lehtivihreää, klorofylliä, minkä vuoksi tätä yrttiä kannattaa käyttää tuoreena oikein ylenpalttisesti. Persiljalla on myös nesteitä poistava vaikutus.

Minttu piristää ja maustaa kevyet kesäruoat, jälkkärit, teet ja smoothiet sekä edistää ruoansulatusta.

Korianterin aromi tasapainottaa ruokien makua. Jotkut myös uskovat sen bakteereja tappavaan ja ruoansulatusta edistävään vaikutukseen.

Ruohosipulilla on samoja parantavia ominaisuuksia kuin valkosipulilla ja sipulillakin.

Rosmariini puolestaan on Välimeren alueen tärkeä lääke- ja kotitalousyrtti. Ruoansulatuselimistön ystävä ja aivojen aktivoija. Yrtillä voidaan rauhoittaa stressaantunutta mieltä.

Kirjoittajat eivät mainitse teoksessaan sitruunamelissaa, mutta vanhan kansan keskuudessa sitruunamelissaa on käytetty muun muassa päänsäryn hoitamiseen.

Kuulostaa hyvältä. Ja maistuukin.

Tämän kalaruoan maustamiseen olen käyttänyt reilusti tuoreita yrttejä, raastettua inkivääriä ja kookosmaitoa. Pihvitaikinasta tulee napakkaa ja hyvin muotoutuvaa kananmunan, polentan ja perunakuidun eli pofiberin avulla.

Muutaman kerran olen valmistanut lohipihvejä alkuperäistä reseptiäni muunnellen.

Kookosmaidon voi esimerkiksi vaihtaa laktoosittomaan kermaan tai muuhun kasvipohjaiseen kermaan. Ja jos inkivääri ei syystä tai toisesta sovi herkälle vatsallesi, sen voi jättää ohjeesta poiskin. Lopputulos on silti maistuva.

Tuoreiden yrttien annostelussa käytän niin sanottua kouramittaa. Yhteen kouraan mahtuu itse asiassa aika paljon tuoretta yrttiä silputtuna. Pihistely ei ole tarpeen.

Yrtti-lohipihvit voi paistaa uunissa tai nopeammin parilapannulla tai grillissä.

Lisukkeeksi raikasta salaattia ja vaikka pestoperunoita.

Nuoriso tosin toivoi, että näiden pihvien ansiosta saisimme tänä kesänä v i h d o i n k i n tehtyä koko perheelle sopivia hamppareita. Mmmm…

Tästä annoksesta tulee 12 lohipihviä:

800 g ruodotonta lohifileetä
2 kananmunaa
2 rkl sitruunan mehua
2 rkl täysrasvaista kookosmaitoa
3 tl kuivattua ruohosipulia tai tuoretta ruohosipulisilppua
1 ½ tl Himalajan ruususuolaa
1 tl jauhettua korianteria
1 dl polentaa
½ dl pofiberiä eli perunakuitua
2 cm tuoretta inkivääriä raastettuna
kourallinen tuoretta persiljaa varsineen silputtuna 
kourallinen tuoreita basilikanlehtiä silputtuna
kourallinen tuoretta sitruunamelissaa varsineen silputtuna
reilusti mustapippuria myllystä

Pihvien muotoiluun ja paistamiseen: oliiviöljyä

Ohje:

Aseta lohifilee leikkuulaudalle ja poista mahdolliset ruodot. Paloittele filee pieniksi paloiksi ja lado palaset tehosekoittimeen. Jauha tasaiseksi massaksi. Kumoa kalajauheliha kulhoon.

Lisää munat, tuorepuristettu sitruunanmehu, kookosmaito, ruohosipuli, suola, korianteri, polenta, pofiber, tuore inkivääriraaste ja mustapippuri. Hienonna persilja, basilikanlehdet ja sitruunamelissa pieneksi silpuksi. Sekoita yrtit pihvitaikinaan.

Peitä kulho kannella tai kelmulla ja nosta pihvitaikina jääkaappiin tekeytymään vähintään tunniksi. Tekeytymisen aikana perunakuitu ja polenta turpoavat antaen taikinalle sopivan napakan rakenteen.

Muotoile taikinasta öljytyin käsin 12 pihviä. Voit paistaa pihvit 200°:ssa uunissa pellillä, leivinpaperin päällä. Pihvien paistoaika uunissa on 13–15 minuuttia.

Saat pihveihin kauniin ja hieman rapean pinnan, jos paistat ne grillissä tai parilapannulla. Paistoajaksi riittää parilan lämpötilasta riippuen noin 4 minuuttia per puoli.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

FACEBOOKISSA

Tilaa ilmainen uutiskirje ja pysy ajan tasalla!

Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Instagram