Grillattu kana tuhdistaa ja tuo protskua runsaasti yrttejä sisältävään välimerelliseen salaatiin. Herkälle vatsalle sopivaan kanamarinadiin tulee mahtava maku tuoreesta inkivääristä, kurkumasta ja intialaisesta mausteseoksesta garam masalasta.
”Ensi viikolla sulatetaan ne kuuluisat grillimätöt, jotka kesän aikana on nautittu! Spinnu-maraton – tule kanssamme polkemaan kesäkilot unholaan!”
Kehotus tuli vastaan kuntosalini fb-uutisvirrassa, mutta kauppojen naistenlehdet toitottavat nyt ihan samaa.
Tämän tyyppisellä rääkkimittarilla katsottuna, olen tullut vanhaksi, mikä on toki ihan ymmärrettävää jo biologisesta näkökulmastakin. Vielä 20 vuotta sitten vastaavat maraton-houkuttimet kiehtoivat minua. Kun ystäväni pyysi minua mukaansa neljän tunnin kinkunsulatukseen, olin heti takki päällä. Eikä tarvinnut kahdesti kysyä, kiinnostiko maratonin mittainen maastoratsastus.
Kiinnosti. Vaikka seuraavan päivän kävelystä olikin tyyli kaukana. Olipahan rääkätty ja sulatettu.
Jotenkin tämä naisille suunnattu retoriikka ei vain enää uppoa minuun.
Ensin houkutellaan ruokaohjeiden avulla syömään kuin elettäis viimeistä kesäpäivää. Sallitaan muropohjaiset marjapiirakat, sokeria tihkuvat jäätelöt ja grillimättöruoka.
Lohduttavaa.
Parin kuukauden päästä läväytetään esiin laihdutusjutut, jotka velvoittavat olemaan syömättä ja tavoittelemaan ihannevartaloa erilaisten kuurien ja ohjelmien avulla.
Piinaavaa.
Feministisen mediatutkimuksen piirissä aihetta tutkinut Jonita Siivonen esittää, että naisille suunnatuissa puhetavoissa ilmenee kiinnostava fantasian ja realismin välinen jännite. Fantasiaa tuotetaan epäsuorasti muun muassa ulkonäköön liittyvissä teksteissä.
Jokainen tietää, että kesän aikana kertyneet kilot eivät sula senttiäkään yhden spinnu-maratonin aikana. Ei, vaikka miten veren maku suussa hikoilisi. Lupaus on siis täysin utopistinen.
Sen sijaan rasvaa ja sokeria uhkuvat reseptit ovat monelle ihan arkipäivää, josta pitäisi päästä eroon silloin, kun niille ei ole yhteiskunnallista tai sosiaalista lupaa. Jos herkuttelet, niin kuritat, kuuluu ohje, ja yllättävän moni tekee niin.
Erilaisten puhetapojen välistä ristiriitaa voidaan Siivosen mukaan kutsua naistenlehtien skitsofreniaksi. Yhtäällä osoitetaan vikoja ja toisaalla neuvotaan jatkuvaan ja velvoittavaan paranemisprojektiin. Neuvot eivät ole hienovireisiä vaan suoranaisia käskyjä, kuten: Ahteritreenin ABC! Näin poltat jenkkakahvat! Peppu piukan pyöreäksi!
Nuorempana oli helppo mennä virran mukana. Hyväksyä ja mukautua vallitsevan puhetavan normiin. Ajatella jatkuvasti olevansa kaksi kiloa liian lihava ja lisätä liturgisesti uudenvuodenlupaukseen: ”tänä vuonna laihdun”. Koska kaikki muutkin.
Neljänkympin kynnyksellä ei enää tarvitse. Voi jatkaa laadukkaan grilliruoan syömistä vaikka jouluun asti, jos hyvältä tuntuu, ja liikuttaa itseään juuri sen verran kuin keho ja mieli kulloinkin tarvitsevat. Aktiivinen elämäntapa sopii minulle paremmin kuin passiivinen, mikä onkin kestävämpi tie hyvään oloon kuin epärealististen mainoslauseiden perässä pomppiminen.
Entä sitten grillimättöruoka?
Minusta grillissä laitettu ruoka on hyvää, mutta ei sentään sellaista, jota pitäisi erikseen mättää. Kun vaalean lihan marinoi itse, kypsentää sen lempeästi grillissä, parilapannulla tai uunissa ja valmistaa lisukkeeksi runsaasti yrttejä sisältävän salaatin, voi herkutella aina, kun siltä tuntuu.
Minä valmistan usein grillatun kanan kaveriksi välimerellisen salaatin, johon silppuan monenlaisia yrttejä makua antamaan. Yrtit sisältävät paljon suojaavia antioksidantteja, jotka kompensoivat grillauksessa syntyviä haitallisia yhdisteitä. Välimeren salaatin kruunaavat puolikuivatut tomaatit ja vihreät luomu oliivit.
Vatsa ja laajemmin koko suolisto on herkkä hyvinvoinnin mittari. Jos herkistyt kuuntelemaan sitä, pääset suuremmalla todennäköisyydellä loppuiän kestävään tasapainoon. Sitten voit sulkea korvasi naisille suunnatulta, alati tempoilevalta skitsofreeniselta kotkotukselta.
Tällä ohjeella valmistat noin 4 annosta grillattua kanaa ja välimerellistä salaattia
n. ½ kg maustamatonta broilerin sisäfileetä
Marinadi:
3 rkl oliiviöljyä tai avokado-sitruunaöljyä
1–2 cm tuoretta inkivääriä raastettuna
2 tl kuivattua ruohosipulia
1 tl vaahterasiirappia tai intiaanisokeria
1 tl Himalajan ruususuolaa tai sitruuna-merisuolahiutaleita*
1 tl jauhettua kurkumaa
1 tl garam masalaa
1 tl sitruunatimjamia
reilusti mustapippuria myllystä
*Mill & Mortarin sitruuna-merisuolahiutaleet sisältävät suolan lisäksi sitruunaöljyä, kurkumaa ja sitruunatimjamia. Sopii kaikkeen ruoanlaittoon (erityisesti kalalle) ja viimeistelysuolaksi.
Ohje:
Sekoita kaikki marinadin ainekset kulhossa. Pyöräytä kanafileet marinadiin ja nosta jääkaappiin maustumaan 1–3 tunniksi.
Ota kanat huoneenlämpöön puoli tuntia ennen paistamista. Paista fileet grillissä tai parilapannulla 4–5 minuuttia molemmin puolin tai kunnes kana on haluamassasi kypsyydessä. Tarjoile välimerellisen salaatin kanssa.
VÄLIMERELLINEN SALAATTI:
1 pss jääsalaattia
1 ruukku viinisuolaheinää
½ ruukkua rucolaa
½ ruukkua basilikanlehtiä
1–2 porkkanaa suikaloituna
kourallinen tuoretta persiljaa varsineen silputtuna
kourallinen tuoretta sitruunamelissaa varsineen silputtuna
kourallinen tuoretta ruohosipulisilppua
kourallinen auringonkukansiemeniä
100 g puolikuivattuja tomaatteja (esim. Pirkka)
100 g vihreitä luomu oliiveja (esim. Filos)
loraus avokado-sitruunaöljyä
Ohje:
Huuhtele salaatit ja yrtit. Revi salaatti tarjoilukulhoon ja sekoita joukkoon muut ainekset. Voit pilkkoa halutessasi tomaatteja ja oliiveja pienemmäksi.
Lorauta salaatin päälle hieman sitruunanmakuista avokadoöljyä.