perjantai, 12 huhtikuu 2019 14:24

hirssi-fetasalaatti

Kevään juhlapöytään tai illanistujaisiin sopiva salaatti on ruokaisa ja värikäs. Tässä salaatissa säväyttävät kurkumalla tuunattu, luontaisesti gluteeniton hirssi, vuohen- ja lampaanmaitoon valmistettu feta, raikas minttu ja granaattiomenan kirpeänmakeat siemenet. Jos tunnet oman vatsasi FODMAPien sietokyvyn, voit herkutella myös salaattiin tulevalla avokadolla. Maidotonta ruokavaliota noudattavat voivat vaihtaa fetan itselle sopivaan vegejuustoon.

On olemassa asioita, jotka eivät lisää hyvinvointia mitenkään. Tällaisia ovat esimerkiksi jatkuva stressi, huolet ja murheet ja perässä vedettävät ihmissuhteet. Negatiivista energiaa tuovat hyvin yksilölliset asiat, joten niitä on vaikea laittaa mihinkään arvojärjestykseen.

Itsellä tällainen energiasyöppö on shoppailu, ja vaikka miten mietin, en millään keksi mitään vastenmielisempää ja turhempaa puuhaa. Ostosreissulle lähtemiseen joutuu valmistautumaan henkisesti vähintään viikon, ja jos huonosti käy, ahdistus iskee jo ensimmäisessä liikkeessä.

Yleensä sitä tulee laitettua päälle vähän liikaa vaatetta, jolloin pelkkä ajatuskin riisumisesta tympäisee. Angsti on taattu etenkin, jos puseron kaula-aukko sattuu olemaan vähän liian tiukka. Kun pooloneuletta kiskoo pään yli, paidan mukana lähtevät niin meikit kuin korvatkin. Jos hiukset ovat ponnarilla, paita juuttuu nenään kiinni, ja jos auki, tukka sähköistyy.

Niinpä jokainen pyörähdys sovituskopissa merkitsee astetta pörhistyneempää olemusta, joka on suoraan verrannollinen ostohalujen laskuun.

Kaikista pahinta on lähteä ostosreissulle teini-ikäisen tyttären kanssa.

Kavereideni somepäivitysten perusteella ne näyttävät olevan mukavaa äiti-tytär-laatuaikaa, mutta meidän perheessä tuohon hästägiin on vielä melkoinen matka. Ostosreissuilla ollaan menossa vasta siinä opetellaan sietämään toisiamme -vaiheessa.

Se on vaihe, jossa teinin arvostus äitiä kohtaan vaihtuu nanosekunnissa häpeästä ihastukseen sen mukaan, avaanko suuni vai lompakkoni. Ja koska minun tehtäväni on olla vaatehankinnoissa mahdollisimman rationaalinen (rasittava) ja valvoa budjettia (aivan naurettavia asioita), olen sitä mieltä, että joko molemmat avataan tai sitten molemmat pysyvät kiinni.

Tästä kehkeytyy helposti kostonkierre, joka eskaloituu siinä vaiheessa, kun minun pitäisi katsella itselleni vaatteita. Teini nimittäin katsoo yhtäkkiä oikeudekseen tuomaroida vaatekappaleita sen verran tehokkaasti, etten edes pääse sinne sovituskoppiin asti.

hirssi fetasalaatti2

Meillä on tänä keväänä viidet juhlat, joten aloitimme viime viikolla juhlamekkojen metsästyksen. Se eteni kutakuinkin näin:

- Hei, tässähän olis kiva!, ehdotin ja asettelin klassista kotelomekkoa eteeni.

- Ei äiti, liian lyhyt. Ei enää sun iässä tuollaisia.

- Okei, no entäs tämä?

- Ei! Tuollaiset off shoulderit sopii vain tosi siroille. Ja sä oot…no, ihan normaali, mutta ei siltikään.

- Oi, mitä jos ostaisin tämän punaisen hihattoman – mulla ei ole ikinä ollut punaista kesämekkoa?

- Liian räikeä ja huomiota herättävä. Haluuksä oikeesti, että kaikki kattoo sua? Jos sä tuut tuolla mun rippijuhliin, niin kaikki luulee, että sä oot juhlan päätähti enkä minä. Eli ei!

- No, sopiiko mulle sitten tällainen vaaleampi?

- Siis tuo on puumamekko. Jos olisit 15, niin se olis ihan okei, mut sun iässä ja isin kanssa, niin ei!

- No, miten olis tällainen raitainen?

- (tukahdutettu naurahdus) Siis tuohan on maailman tehokkain ehkäisyväline, mut ihan miten vaan...

Jossain vaiheessa tuli mieleen sellainen ajatus, että tämän ikäiselle ei kai sovi oikein mikään malli tai väri. Kaikki on vähän yli tai ohi. Tai sitten sopii, jos lopettaa kyselyn, valitsee vain sen mistä tykkää, ja pitää tyylistään kiinni.

Siinä sitä sitten taas ollaan lähtöpisteessä: sietämisessä

Näillä fiiliksillä ei käynyt edes mielen vieressä osallistua tänään vietettävään ”Anna lapsesi pukea sinut” -päivään. Ei taida sopia tällaisille tosikoille.

hirssi fetasalaatti

No, joka tapauksessa kevään juhlakausi on edessä. Aikomukseni on kehitellä joitakin uusia juhlaherkkuja, jotka julkaisen blogissani. Aloitetaan salaatista, joka kuuluu ehdottomasti kaikkiin juhlapöydän kattauksiin.

Sain idean tähän ruokaisaan salaattiin ystävältäni, jonka luona vietin vastikään leppoisaa saunailtaa. Muuntelin reseptiä hieman.

Tämä hirssi-fetasalaatti sisältää reilusti vihreää väriä, raikasta minttua ja luontaisesti gluteenitonta hirssiä. Mukana on myös hieman FODMAP-pitoisia aineksia, joiden määrää voit tarvittaessa säätää oman sietokykysi mukaan.

Jos et vielä tiedä, mitä FODMAP-pitoisia ruoka-aineita vatsasi sietää ja millaisia määriä, tule mukaan 15.4.2019 alkavalle FODMAP-verkkokurssille. Elämäsi helpottuu huomattavasti ja stressitasosi laskee, kun opit tuntemaan oman vatsasi rajat.

Kurssin avulla saat laadittua yksilöllisesti sinulle sopivan FODMAP-ruokavalion ja opit hoitamaan oireiden taustalla olevaa huonokuntoista suolistoa. Kun suolistossa vallitseva mikrobiepätasapaino alkaa korjaantua ja suolen limakalvo uusiutuu, kehosi alkaa sietää entistä paremmin FODMAP-pitoisia ruoka-aineita.

Katso kurssin esittelyvideo YouTubesta ja lähde mukaan! Ilmoittautuminen kurssille päättyy 21.4.2019. Ilmoittautumislinkki löytyy kurssisivulta.

hirssi fetasalaatti5

4–5 ruokaisaa salaattiannosta syntyy seuraavista aineksista

Hirssin valmistaminen:
1 dl kuorettomia hirssinjyviä
3 dl vettä
2 rkl oliiviöljyä
½ tl jauhettua kurkumaa
maun mukaan Himalajan ruususuolaa ja mustapippuria myllystä
150 g vuohen- ja lampaanmaitoon valmistettua fetaa (laktoositon)

Salaattipohja:
½ ruukkua tummalehtistä salaattia
kourallinen baby-pinaattia
kourallinen tuoreita mintunlehtiä silputtuna
kourallinen ruohosipulia silputtuna
1 avokado*
10 cm kurkkua
½ granaattiomenan siemenet*

*Avokado ja granaattiomena ovat FODMAP-pitoisia hedelmiä, jotka sopivat pieninä annoksina useimmille herkkävatsaisille. Monashin yliopiston mukaan ⅛ avokadoa ja 45 g granaattiomenan siemeniä ovat ns. lowFODMAP-annoksia, joista ei pitäisi tulla oireita. Nauti näitä oman sietokykysi mukaan tai jätä ohjeesta pois.

hirssi fetasalaatti6

Ohje:

Laita vesi kiehumaan kattilaan. Mittaa hirssi siivilään ja huuhtele se ensin kylmällä vedellä, sitten kuumalla ja lopuksi kylmällä vedellä.

Lisää hirssi ja oliiviöljy kiehuvaan veteen. Keitä kypsäksi, kunnes kaikki vesi on imeytynyt hirssinjyviin. Mausta kurkumalla, suolalla ja mustapippurilla. Tarkista maku. Jäähdytä jääkaappikylmäksi. Hirssi on lämpimänä hieman tahmeaa, mutta jäähdytys tekee siitä irtonaisen.

Murustele feta ja sekoita se hirssin joukkoon.

Huuhtaise ja kuivaa kaikki salaattiainekset. Silppua salaatti ja yrtit laakeaan tarjoilukulhoon. Lisää baby-pinaatti.

Halkaise avokado, poista kivi ja paloittele hedelmä. Halkaise granaattiomena ja irrota siemenet.

Halkaise kurkku pituussuunnassa, koverra siemenet pois lusikalla (siemenet vetistävät salaatin) ja paloittele kurkku. Älä kuitenkaan heitä siemeniä hukkaan vaan hyödynnä ne vaikka viherpirtelön valmistuksessa.

Sekoita salaattiainekset keskenään. Lisää päälle hirssiseos ja koristeeksi muutama mintunlehti. Nauti.

hirssi fetasalaatti1

Salaattikulho, puiset tarjottimet, salaattiottimet ja pöytäliina on saatu kuvauslainaan Pentikiltä.

Luettu 914 kertaa Viimeksi muutettu keskiviikko, 17 huhtikuu 2019 14:46
Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « syyssalaatti