HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

vihreä supersmoothie

Vihreä on kevään väri, joka saa näkyä myös lautasella. Tämä pehmeän makuinen vihreä supersmoothie sisältää hyvin sulavaa proteiinia, hyvälaatuista rasvaa, vatsaa hellivää kuitua, hormonitoimintaa tasapainottavaa maca-jauhetta ja raikasta minttua. Maista ja ihastu!

Kevät tulee! Sen aistii valosta ja auringonsäteistä, jotka paljastavat likaiset ikkunat ja kristallikruunuun jämähtäneen pölyn. Vielä ei ole aika kodin kevätsiivoukselle, mutta katse omaan kehoon voisi olla nyt paikallaan. Kohta on nimittäin kesä, ja jos jotain mielii tehdä kropalle ennen sitä, hienosäätö on aloitettava NYT!

Kehon pieni hienosäätö kytkeytyy hormonitoimintaan, sillä hormonit ovat kehon kaikkien toimintojen polttoaine ja elämän eliksiiri. Silloin kun hormonit ovat tasapainossa keskenään, keho voi hyvin, aineenvaihdunta pysyy vilkkaana ja olo on energinen. Hormonit vaikuttavat paitsi hedelmällisyyteen myös nukkumiseen, palautumiseen, lihasmassaan, mielialaan, ruokahimoihin, rasvan varastoitumiseen kehoon, ihon ja hiusten kuntoon – eli käytännössä aivan kaikkeen!

Mikä hormonitoiminnan oikein sekoittaa?

vihrea supersmoothie9

Yksi pahimpia tekijöitä on ruokavalio ja verensokerin jatkuva heittely. Insuliini on elimistön tärkeimpiä hormoneja, joka vaikuttaa monien muiden hormonien toimintaan.

Korkea verensokeri kytkeytyy moniin vakaviin sairauksiin, kuten krooniseen hiljaiseen tulehdukseen (joka muuten piilee ärtyvän suolen oireyhtymän taustalla), rasvamaksaan, vyötärölihavuuteen, metaboliseen oireyhtymään ja tyypin 2 diabetekseen. Liian korkea insuliinitaso on siis kaikista pahin raihnaistumisen, kehon vanhenemisen ja hormonaalisen epätasapainon aiheuttaja.

Monelle tulee yllätyksenä se, että jopa suhteellisen terveellinen ruokavalio voi olla verensokerin kannalta epätasapainoinen, eli terveysihmisetkään eivät aina osaa tiedostaa verensokeriin liittyviä sudenkuoppia. Niinpä myös terveellinen ruokavalio voi kerryttää liikakiloja vyötärölle, eikä niitä tahdo saada liikkeelle, vaikka miten rehkisi kuntosalilla, tekisi vatsarutistuksia tai juoksisi lenkkipolulla.

Lisäksi korkea verensokeri nostaa stressihormoni kortisolin tasoa, sillä nämä kaksi hormonia ovat toistensa vastavaikuttajia. Se onkin huono juttu, sillä verensokeria kohottava ruoka on kehon yksi stressitekijöistä.

Stressi sotkee aivan kaiken

vihrea supersmoothie2

Toinen hormonitoimintaa häiritsevä tekijä on krooninen stressi, josta kärsivät nykypäivänä kaikki. Stressitekijät voivat olla niin fyysisiä kuin psyykkisiä, ja ihan tyypillisimmät stressitekijät keholle ovat huonolaatuinen ruokavalio, liian kovatehoinen liikunta ja laihduttaminen.

Stressi on myrkkyä ruoansulatukselle ja herkälle suolistolle, sillä se muun muassa heikentää ruoansulatukseen tarvittavien entsyymien ja suolahapon erittymistä, hidastaa suolen peristalttista liikettä ja lisää suolen limakalvon läpäisevyyttä (hyperpermeabiliteetti-ilmiö). Usein puhutaan stressivatsasta, mikä on monelle ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivälle tuttu juttu: stressi saa vatsan oireilemaan.

Stressihormoni kortisoli häiritsee herkän kilpirauhasen toimintaa ja kilpirauhashormonien muodostumista. Ja jos kilpirauhanen alkaa oireilla, niin sitten vasta alkaakin tapahtua: aineenvaihdunta hidastuu, paino alkaa nousta, rasva-aineenvaihdunta häiriintyy, keho turpoaa, suolisto-oireet pahenevat, väsyttää ja masentaa. Kroppa on nopeasti aivan sekaisin!

Stressi vaikuttaa myös sukupuolihormoneihin. Kortisolilla ja naishormoni progesteronilla on nimittäin sama esiaste ja ne kilpailevat soluissa samoista kiinnittymispaikoista. Stressi siis laskee progesteronin mutta myös testosteronin tuotantoa, minkä vuoksi stressi on sekä kuukautishäiriöiden että seksuaalisen haluttomuuden suurimpia yksittäisiä tekijöitä.

Hormonitasapaino on mahdollista löytää ruokavaliolla

vihrea supersmoothie1

Törmäsin funktionaalisen ravitsemuksen opinnoissani tähän hormoniasiaan ja se kolahti minuun heti. Olin sitä ennen noudattanut jo neljä vuotta suolistoystävällistä ruokavaliota ja ihmetellyt muun muassa PMS-oireiden loppumista. Opintojen äärellä tajusin, miten suolisto ja hormonit kytkeytyvät kiehtovalla tavalla toisiinsa, ja miten uskomattomia yhteisvaikutuksia eri hormoneilla on keskenään.

Jos haluat oppia lisää hormoneista, hoitaa suolistoasi ja löytää hormonitasapainon luonnonmukaisella tavalla – ruokavaliota ja elämäntapoja muokkaamalla – lähde mukaan Hormonit hallintaan! -verkkokurssille. Kurssilta saat käytännön työkalut, ihanat reseptit, parhaat arkivinkit ja lämminhenkisen ryhmän tuen muutoksen avuksi.

Tammikuun valmennusryhmässä olleet ovat kehuneet kurssia kovasti:

”Kiitos erittäin mielenkiintoisesta ja selkeästi kootusta kurssista! Sain paljon uutta tietoa, mikä oli kerrottu ja jäsennelty helppotajuisesti maallikonkin ymmärtää. Hain kurssilta ”ohjenuoraa” ruokailuuni ja suoliston hyvinvoinnista huolehtimiseen. Lisäksi olin jo ennestään erittäin kiinnostunut hormonien vaikutuksesta kehoomme. Kurssin aikana tekemäni muutokset ovat näkyneet jo nyt painon pudotuksena ja vielä aivan huomaamatta! Suosittelen ja olen jo suositellutkin kurssia ystävilleni. Annan kouluarvosanaksi 10. Kurssista innostuneena ilmoittauduin jo seuraavalle kurssillesi!” -Tuija

”Olen saanut paljon ymmärrystä vatsan vointiini ja todella mahtavia ruokailuun liittyviä vinkkejä. Mahani voi paremmin ja vireystaso pysyy paljon parempana. Painoakin on tippunut pari kiloa. Ilmeisesti ruoan sulaminen on ollut minulla ongelma ja siitä syystä [ollut] valtavasti ilmavaivoja ja turvotusta. Kurssi saakoon numeroksi 10. Kiitos!” -Leila

Lisätiedot ja ilmoittautumislinkki löytyvät kurssisivulta.

vihrea supersmoothie puhdistamo

— Kaupallinen yhteistyö: tuotteet saatu veloituksetta —

Näin kevätfiilisten kunniaksi halusin jakaa teille yhden pirtelöreseptini. Tämä proteiinipitoinen viherjuoma on täyttä superia, sillä se on buustattu Puhdistamon monipuolisella viherjauheella ja macalla, joka on hormonitoimintaa tasapainottava adaptogeeninen yrtti. Lisäksi siinä on kylmäpuristettua MCT-öljyä, jonka keskipitkät rasvahapot imeytyvät suoraan mahalaukusta antaen hyvin energiaa päivään.

Tällä ohjeella valmistat vihreän supersmoothien kahdelle tai yhdelle nälkäiselle:

3 dl jääkaappikylmää piparminttu-lakritsiteetä
4 pientä palaa pakastepinaattia
1 paksu viipale tuoretta ananasta
1 appelsiini (purista mehu)
2 rkl hamppu- tai riisiproteiinijauhetta*
2 rkl MCT-öljyä*
1 rkl tuorepuristettua sitruunanmehua
2 tl viherjauheseosta* tai Supervihreää*
2 tl maca-jauhetta*
2 tl karkeaa psylliumkuorijauhetta
4 oksaa tuoretta minttua
(jäitä)

*Puhdistamon tuote

vihrea supersmoothie3

Kauniit lasit ja tarjotin on saatu kuvauslainaan Pentikiltä.

Ohje:

Kuori ananas, poista kova keskiosa ja paloittele hedelmä. Huuhtele appelsiini ja purista se mehuksi. Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja jauha samettiseksi juomaksi. Kaada laseihin ja nauti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Instagram