HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

Pestopastasalaatti

Tässä itsetehdyssä pestossa on normaalia enemmän tuoreita yrttejä. Sen sijaan pestossa ei ole herkkää vatsaa ärsyttävää valkosipulia. Peston pähkinäinen maku tulee mantelilastuista. FODMAP-keittioni testituotteena Urtekramin luontaisesti gluteeniton, luomutäysjyväriisijauhosta valmistettu fusilli.

Minä en voi kuvitella elämää ilman pastaa. En ole kyllä koskaan edes yrittänyt, koska siinä ei ole mielestäni mitään hohdokasta.

Pasta kuuluu kuitenkin sellaisiin ruokiin, joiden syöntiä usein selitellään. Ikään kuin pastan syöminen olisi jotenkin syntiä, kiellettyä tai lihottavaa. No, jonkun mielestä sitä kaikki hyvä loppujen lopuksi onkin.

Olkoon sitten niin.

Minusta pasta on yksinkertaisesti hyvää ja mutkatonta ruokaa. Se soveltuu moneen eri tilanteeseen, kuten terveelliseksi pikaruoaksi, illanistujaisiin, energiatankkaukseen urheilusuorituksen jälkeen ja jopa juhlapöydän suolaiseen salaattiin.

Tietysti ilman vehnää.

Siksi ilahduin, kun sain Urtekramilta testattavaksi tänä keväänä lanseerattuja uutuustuotteita: luomulaatuisia, luontaisesti gluteenittomia pastoja.

Urtekramin gluteenittomat pastat – penne, fusilli ja spaghetti – tulevat Italiasta. Maasta, jossa ihmiset rakastavat hyvää pastaa.

Urtekramin pastanvalmistaja keskittyy yksinomaan gluteenittoman pastan valmistamiseen, mikä takaa tuotteille parhaan mahdollisen laadun.

Fusillin ja spaghettin valmistusaineina käytetään ainoastaan luomutäysjyväriisijauhoja.

Pennepasta puolestaan valmistetaan luomulaatuisesta maissi-, riisi-, tattari- ja kvinoajauhosta.

Joku sanoi, että jos mummosi ymmärtää, mitä valmistusaineita ruokaan on käytetty, olet raaka-aineen valinnassa kohtuullisen turvallisella tiellä. Tämä on toimiva yleisohje myös pastan valintaan.

Kun valitset lisäksi luomupastan, teet samalla valinnan puhtaan ruoan ja maapallon sekä kestävän kehityksen puolesta.

Erimalliset pastat maistuvat aivan erilaisilta, vaikka niihin käyttäisikin samaa kastiketta. Tätä argumenttia en ole keksinyt omasta päästäni. Olen lukenut tekstin moneen kertaan Helsingin parhaan italialaisen ravintolan tarjottimelle asetetusta lappusesta. Harmi vaan, että siinä ravintolassa ei tarjoilla gluteenitonta pastaa.

Toiset pastat sopivat myös toisia paremmin erilaisiin tilanteisiin ja erilaisten ruokien kylkeen.

Esimerkiksi fusilli on hyvä valinta salaattiin, koska se imee itseensä siihen pyöräytetyn kastikkeen. Näin kastike ei valu salaatin sekaan.

Toiseksi paras puoli näissä pastoissa on se, että ne eivät liisteröidy keitettäessä, eivätkä takerru toisiinsa kylmänäkään. Parasta on tietysti maku. Ihan ykkönen.

Viime aikoina minua on riivannut ihmeellinen yrttihimo. Haluttaisi laittaa vihreää joka paikkaan. Vihreä väri viehättää. Kai se liittyy jotenkin tähän orastavaan kevääseen ja puutarha- ja viljelykauden avaukseen.

Viljelypuolelle minusta ei kuitenkaan ole. En nimittäin saa mitään siemeniä kasvamaan. Olen onneton poropeukalo kaikessa istuttamisessa. Joko kastelen liikaa tai liian vähän. Kylvän liian syvälle tai pintaan. Jätän liian varjoon tai aurinkoon.

Kaikki parvekeviljelyyn liittyvät neuvot olen ottanut kiitollisuudella vastaan. Tuloksetta.

Onneksi kaupoista saa valmiita, suomalaisia ruukkuyrttejä ympäri vuoden.

Tähän pestopastasalaattiin tein normaalia vihreämmän peston. Basilikaruukun lisäksi napsin sekaan puoli ruukkua tuoretta oreganoa ja sitruunamelissaa. Tuoreista yrteistä saa tujakan annoksen antioksidantteja sekä rautaa.

Peston pähkinäinen maku tulee tällä kertaa mantelilastuista. Manteliallergiset tai -yliherkät voivat paahtaa pestoon kourallisen auringonkukansiemeniä. Ovat kuulemma ihania.

Maitoa kartteleva voi huoletta jättää pestosta pois ohjeessa mainitun parmesaanin ja vaihtaa salaattiin tulevan mozzarellan itselle sopivaan vegejuustoon.



Tällä ohjeella valmistat tuhdin salaatin 4-6 henkilölle.


PASTAN KEITTÄMISEEN:
250 g täysjyväriisifusillia*
runsaasti vettä ja suolaa keitinveteen

PESTOKASTIKE:
1 ruukku tuoretta basilikaa
½ ruukku tuoretta oreganoa
½ ruukku tuoretta sitruunamelissaa varsineen
½ dl kylmäpuristettua ekstraneitsytoliiviöljyä*
1 rkl kylmäpuristettua hamppuöljyä
2 rkl sitruunan mehua
60 g parmesaania raastettuna
2 rkl mantelilastuja
¼ tl Himalajan ruususuolaa*
ripaus kookossokeria*
ripaus mustapippuria myllystä

*Urtekramin tuote, saatu veloituksetta.

Lisäksi:
125 g mozzarellaa
15 kpl puolikuivattua tomaattia

SALAATTIPOHJA:
100 g jääsalaattia
50 g rucolan versoja
10 cm kesäkurpitsaa
3 tomaattia



Ohje:

Keitä pasta kypsäksi runsaassa suolatussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Kaada pastan keitinvesi pois siivilän läpi, mutta älä huuhtele pastaa. Anna pastan jäähtyä siivilässä.

Valmista pestokastike. Irrota basilikan-, oreganon- ja sitruunanmelissanvarret ruukuista. Huuhtele yrtit siivilässä. Lado kaikki pestokastikkeen ainekset kulhoon ja jauha sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi.

Pyöräytä pestokastike ja pasta sekaisin kulhossa. Pilko mozzarella ja puolikuivatut tomaatit ja sekoita ne pestopastan joukkoon.

Valmista salaattipohja. Huuhtele salaatti, rucolan versot, kesäkurpitsa ja tomaatit. Revi jääsalaatti laakeaan tarjoilukulhoon ja pöyhi sekaan rucola. Paloittele joukkoon kesäkurpitsa ja tomaatit.

Kumoa pestopasta salaattipedille ja koristele salaatti tuoreella oreganolla. Nauti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram