Puuroon leivottu gluteeniton rieska on edullinen ja maukas hiivaton pikaleipä, joka toimii valmiina myös pikkupitsojen pohjana. Tämän tattaririeskareseptin kehitin Herkän vatsan kokkikouluun saatujen sponsorituotteiden ympärille. Rieskataikinan lähtökohtana on riisimaitoon keitetty, lempeän mausteinen tattaripuuro.
Välillä tuntuu, että omaa ruokavaliota enemmän joudun miettimään jälkikasvuni ruokatarpeita ja sitä, miten tyydytän nuorison erilaiset mättötarpeet.
Mättö on yleisnimitys olotilalle, jossa on aivan sama mitä syö, kunhan se on hyvää ja sitä on paljon.
Jos joku on hyvää, mutta sen syöntiä joutuu syystä tai toisesta rajoittamaan, ärtymys sen kuin kasvaa. Pyrkimys käynnistää mättönautiskelijan kanssa jonkinasteista ravintokeskustelua päättyy tyypillisesti lyhyeen. LOL.
Lohduttaudun sillä, että ainakin yritin.
Silti meitä vanhempia syyllistetään tai ainakin ravistellaan jatkuvasti siitä, että nykypäivän lasten ja nuorten ruokavalio on allikossa. Vedetään liikaa hyvää mutta huonoa, kevyttä mutta lihottavaa, sokeritonta mutta makeaa.
Karjalainen kirjoitti eilen uutisessaan siitä, miten suomalaiset ovat huipulla suolistosairauksien sairastajina. Sekä tulehdukselliset suolistosairaudet että toiminnalliset vatsavaivat ovat yleistyneet ja niitä on yhä enemmän myös pienillä lapsilla. Tutkijat selvittävät parhaillaan, voiko syy olla esimerkiksi nykyisenlaisessa ruokavaliossa.
Siinäpä kysymys.
Joka tapauksessa mättökulttuurin suitsimista helpottaa, jos näkee vaivaa hieman järkevämmän pikaruoan eteen. Ei ole yhdentekevää, mitä mätetään.
Tämä gluteeniton tattaririeska on helppo ja nopea leipä, joka taipuu moneen eri makuun.
Meillä nuoriso käyttää näitä tattaririeskoja pikkupitsojen pohjana. Siksi huolehdin siitä, että tattaririeskoja on aina pakasteessa. Näin nuorempikin – nälkiintymispisteessä oleva koululainen – voi kasata itselleen astetta paremman mikropitsan, eikä sen valmistamiseen kulu sen enempää aikaa kuin voileivän tekemiseen.
Kun tattaririeskan voitelee ketsupilla ja kasaa päälle vähän tonnikalaa, fetakuutioita, ananasta ja juustoa, on terveellinen mättöruoka valmis.
Saa syödä rajoituksetta.
Minä olen iloinnut rieskan leivonnassa siitä, että voin upottaa rieskoihin kaikki ylijääneet puurot. Jos arki-iltaisin ei ehdi leipomaan, voi puurot myös pakastaa myöhempää leivontakertaa varten.
Yleensä kuitenkin keitän tattaririeskaan erikseen pehmeänmakuisen, hieman mausteisen puuron. Ihana tattaripuuro syntyy esimerkiksi kalsiumpitoiseen riisimaitoon.
Tiedän monia, joiden mielestä tattarihiutaleista keitetyn puuron maku on jotenkin pistävä. Tämä puuro on kaikkea muuta. Kun tattaripuuron keittää riisimaitoon ja lisää sekaan hieman kylmäpuristettua ekstraneitsytoliiviöljyä, muskottipähkinää, kanelia, neilikkaa ja suolaa, puurosta tulee syötävän hyvää.
Kannattaa kokeilla!
Tattarihiutaleiden keittoaika on lyhyt – vain 5 minuuttia. Toinen viisiminuuttinen menee siihen, kun puuro tekeytyy kannen alla. Ennen kuin tattaripuuron pyöräyttää taikinaksi, sitä kannattaa jäähdyttää hieman vaikkapa kylmässä vedessä.
Tattaripuuroon valmistettu rieska on ravintorikas ja rakenteeltaan mukavan pehmeä. Pinnasta tulee kuitenkin napakka.
Tämän reseptin kehittämiseen olen käyttänyt sponsorituotteita: Keskisen myllyn tattaria, Urtekramin luomuelintarvikkeita ja Mill & Mortarin luomulaatuisia mausteita.
Tällä ohjeella valmistat 16 pientä tattaririeskaa
TATTARIPUURO:
6 dl riisimaitoa
2 ½ dl Keskisen myllyn tattarihiutaleita
1 rkl kylmäpuristettua ekstraneitsytoliiviöljyä
1 tl Himalajan ruususuolaa
1 tl ruokosokeria
ripaus jauhettua muskottipähkinää
ripaus jauhettua kanelia
ripaus jauhettua neilikkaa
RIESKATAIKINA:
jäähtynyt tattaripuuro
2 kananmunaa
50 g Keskisen Myllyn tattarijauhoja
50 g täysjyväriisijauhoja tai gluteenittomia kaurajauhoja
20 g kuorellisia seesaminsiemeniä
20 g pellavansiemeniä
1 tl karkeaa psylliumkuorijauhetta
½ tl Himalajan ruususuolaa
Rieskojen taputteluun: tattarijauhoja
Ohje:
Keitä ensin tattaripuuro. Mittaa kattilaan riisimaito. Lisää oliiviöljy, suola, ruokosokeri ja mausteet. Sekoita ja kuumenna seos.
Lisää tattarihiutaleet kiehumispisteessä olevaan riisimaitoon vispilällä sekoittaen. Keitä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia koko ajan sekoitellen. Nosta kattila liedeltä ja hauduta kannen alla 5 minuuttia. Kumoa puuro leivontakulhoon ja jäähdytä.
Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen (kiertoilma, jos löytyy).
Yhdistä toisessa kulhossa jauhot, siemenet, psyllium ja suola.
Sekoita munat ja jauhoseos puuhaarukalla tattaripuuron joukkoon. Taikinaa ei tarvitse vaivata.
Nostele lusikalla kahdelle pellille leivinpaperin päälle 16 pientä taikinanokaretta. Painele taikinanpalat tattarijauhojen avulla litteiksi rieskoiksi. Pistele haarukalla, jotta rieskat eivät paistuessaan muutu kohokuorisiksi.
Paista kuumassa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes rieskat saavat hieman väriä pintaan. Jos paistat rieskat kiertoilmauunissa, vaihda puolessa välissä paistamista peltien paikkaa, jotta leivät paistuvat tasaisesti.
PS. Minä en alunperin ole pistellyt rieskoja näin säntillisesti. Nuorisolla oli näkemystä tähän(kin) asiaan.
23.7.2015 @ 22:57
Tästä on tullut vakioleivonnaiseni. Helppoja ja nopeita tehdä, ja raaka-aineetkin löytyvät useimmiten kaapista. Lukuisat gluteenittomat vieraat hurmattu 🙂 Maidottomille olen tehnyt rieskat veteen ja ne ovat myös maistuneet, Mausteet tekevät rieskoihin kivan makuvivahteen.
24.7.2015 @ 14:05
Kiva kuulla, että resepti toimii myös veteen leivottaessa. Minusta gluteenittomasta leivästä tulee yksinkertaisesti maistuvampaa, jos siihen hakee makua hyvistä mausteista, jogurtista, vahvasta teestä tms.
23.5.2020 @ 10:54
Tein eilen ensimmäistä kertaa näitä rieskoja ja yllätti, kuinka hyviä nämä ovat. Myös mausteita laittaessa mietin että miten sopii leipään. Täytyy todeta että hyvin. Näitä teen myös uudestaan. Helppo tehdä ja maukas rieska
27.8.2020 @ 11:08
Kiitos! Ihanaa kuulla, että tykäsit ♥
15.11.2022 @ 12:25
Keitin aamupuuron tällä reseptillä. Kyllä oli hyvää mustikoiden kanssa.
16.11.2022 @ 14:53
Kiva kuulla, että tykkäsit ♥