HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

pähkinä-raakasuklaakonvehdit

Maapähkinää sisältävät raakasuklaakonvehdit sopivat hyvän olon herkutteluun ja joulunajan naposteluhetkiin. Suloisissa suklaasydämissä ei ole mitään ylimääräistä, minkä vuoksi voit nautiskella tänä jouluna suklaata hyvillä mielin.

Eilen se alkoi taas: joulukalentereiden aamuinen rapistelu.

Joissakin perheissä osa luukuista on salaa avattu jo aikaisemmin, ja lasten kootut selitykset ovat aina yhtä ihmeellisiä.

”On paljon jännempää, kun ei aamuisin tiedä, onko siellä luukussa suklaata vai ei.”

Tai sitten:

”Mukavaa, kun on vähän vaihtelua” (joka toinen luukku on tyhjä).

Minä olen vastustanut tätä suklaahössötystä jo lähes 15 vuotta ja kenties traumatisoinut lapseni jokavuotisen perinteen mollaamisessa.

Olen siis toisessa ääripäässä kuin ranskalaisäidit, jotka Helsingin Sanomissa julkaistun kolumnin mukaan lisäävät ilman tunnontuskia sokeria jo pienten vauvojen jugurttiin. Menee kuulemma paremmin alas.

Minusta ajatus joka-aamuisesta maitosuklaa- tai karkkiannoksesta tuntuu vain niin älyttömältä. Herkuttelussa ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta mieti, että se tehdään joulukuun jokaisena päivänä.

Ensin mutustetaan makeaa kalenterin rytmittämänä jouluaattoon asti, ja siitä jatketaan sitten loppuvuosi lahjasuklaiden kimpussa.

Vuosien varrella olen tarjonnut lapsilleni kaikenlaisia kalenterivaihtoehtoja, mutta mikään ei ole koskaan kelvannut.

Tänäkin vuonna joku suklaajuttu piti olla, mutta olosuhteiden pakosta teimme nyt perinteeseen laadullisen muutoksen.

pahkina raakasuklaakonvehdit7

Teini-ikäinen tyttäreni alkoi tänä syksynä hoitaa ihoaan ruokavaliolla, ja sai valistuneelta kouluterveydenhoitajalta ohjeen välttää tulehdusta lisäävien raaka-aineiden käyttöä. Käytännössä pahimmat tulehdusta ylläpitävät tuotteet ovat maito, valkoinen sokeri ja vehnä – siis raaka-aineet, joita kaupan suklaakalenterit pursuavat.

Koska emme halunneet pilata hyvin alkanutta projektia, lupasin (ilolla!) huolehtia siitä, että kaapista löytyy riittävä määrä raakasuklaaseen tarvittavia aineksia loppuvuodeksi. Valmistin ensimmäisen annoksen raakasuklaakonvehteja ja laitoin ne lasipurkkiin. Purkin ympärille kiedoin paperinarua, johon kirjoitin hyvän joulun toivotukset. Ihan en krumeluurissa yllä kaupallisten kilpakumppaneiden tasolle, mutta ajatus on tässä se tärkein: saa herkutella joka aamu.

Nämä pähkinäiset raakasuklaakonvehdit hurmaavat helppoudellaan ja täyteläisellä maullaan. Voit valmistaa suklaat silikonisiin sydänmuotteihin tai paperisiin karkkivuokiin. Kauniisti paketoitu, itse tehty raakasuklaa on myös mitä ihanin joululahja ystävälle.

Myös lapset kannattaa osallistaa raakasuklaan valmistamiseen. Näin he oppivat, että herkuttelukin voi olla hyvää tekevää niin vatsalle, iholle kuin mielellekin.

Nautinnollista joulun odotusta ♥

PS. Haluaisitko muuten ostaa joululahjaksi itsellesi tai läheiselle hyvän olon verkkokurssin? 7.1.2022 alkaa kaksi verkkokurssia: 1) FODMAP-verkkokurssi ja 2) Rakas keho! -verkkokurssi, jolta saat käytännön työkalut pysyvään painonhallintaan ja kehon kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Katso joulukuun tarjoukset ja ilmoittaudu mukaan!

Tervetuloa mukaan!  

pahkina raakasuklaakonvehdit4

Pähkinä-raakasuklaakonvehdit 15 kpl

50 g raakakaakaomassaa*
40 g raakakaakaovoita*
2 rkl vaahterasiirappia*
⅓ tl jauhettua vaniljaa
ripaus Himalajan ruususuolaa
50 g luomu maapähkinätahnaa (crunchy)
1 tl Puhdistamon soijalesitiinijauhetta*

*Olen saanut nämä hyvää tekevät herkkutuotteet veloituksetta Ruohonjuuresta. 

pahkina raakasuklaakonvehdit1

Ohje:

Rouhi kaakaomassa hienoksi terävällä veitsellä. Mittaa kaakaomassa, kaakaovoi, vaahterasiirappi, vanilja ja suola kulhoon tai kerroskattilan haudutusosaan. Sulata ainekset lempeästi vesihauteessa. Älä kuumenna massaa yli 40 asteiseksi, sillä muuten suklaan arvokkaat ainesosat tuhoutuvat.

Lisää maapähkinätahna ja soijalesitiinijauhe ja sekoita tasaiseksi. Tarkista maku ja muokkaa makeutta tarvittaessa vaahterasiirapilla.

Jaa massa silikonisiin sydänmuotteihin. Voit käyttää myös pieniä paperisia karkkivuokia. Jähmetä jääkaapissa noin 1–2 tuntia.

Puristele valmiit suklaakonvehdit irti silikonimuotista. Säilytä kannellisessa rasiassa jääkaapissa. 

pahkina raakasuklaakonvehdit7

2 Comments

  1. Tarja Kormano
    20.9.2020 @ 14:45

    Ai että kun näyttävät syötäviltä! Onnistuisivatko nuo ilman tuota soijalesitiiniä? Muut tarpeet jo olisivat..jopa samat konvehtimuotitkin.

    VASTAA

    • Pauliina Tervo
      6.10.2020 @ 15:24

      Raakasuklaan voi valmistaa myös ilman lesitiiniä. Lesitiini pyöristää suklaan makua ja tekee siitä kermaisemman sekä toimii emulgointiaineena. Se ei ole kuitenkaan tässä pakollinen raaka-aine.

      VASTAA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram