Luontaisesti gluteeniton marjakakku on helppo ja nopea valmistaa. Kuivakakkua muistuttava rakenne saa kivasti kosteutta marjoista, ja maku vain paranee vanhetessaan, joten jos mahdollista, niin leivo tämä herkku jo päivää ennen tarjoilua ja anna sen tekeytyä huoneenlämmössä. Marjakakku viimeistellään mascarpone-kermavaahdolla, pensasmustikoilla ja sitruunamelissan lehdillä. Kakun voi valmistaa pienillä vaihdoksilla myös maidottomana.
Kevät on täynnä erilaisia juhlia – ainakin meillä.
Minä olen juhlien ystävä. On ihanaa välillä tälläytyä, vetää korkkarit jalkaan ja siirtyä hetkeksi arjen yläpuolelle juhlimaan tai juhlistamaan jotakin. Minusta juhlahetkiä ei voi koskaan olla liikaa.
Arvostan myös suuresti ihan arkisia kohtaamisia, pieniä kahvihetkiä ja kyläilyjä ystävien kanssa. Kohtaaminen voi tapahtua puhelimen välityksellä tai sitten niin, että joku Lahdentietä ohi ajava tuttu soittaa yllättäen ja kysyy, voiko tulla käymään.
Harvoin on niin paha tilanne, ettei voi.
Viime kesänä olin just ulkona maalaushommissa, kun eräs varapoika (veljenlapsi) soitti. Sanoin, että nyt on vähän tilanne päällä, joten voit tulla, mutta kahveja en pysty keittämään. Hän tuli, keitti itse kahvit ja huikkasi minulle ovelta, että täällä olisi nyt sinullekin kahvia.
Erittäin harvinaislaatuinen ja upea tyyppi! ♥
Kerran isoveljeni tuli yllättäen työpäivän jälkeen piipahtamaan luonani. Sillä aikaa, kun latasin keittiössä kahvinkeitintä, hän oli heittäytynyt pitkälleen olohuoneen sohvalle ja nukahtanut. Koska minulla ei ollut mitään tarjottavaa kahvin lisäksi, päätin hyödyntää tilaisuuden ja pyöräytin meille kaikessa hiljaisuudessa nopeatekoista kaurarieskaa.
Oikea kohtaaminen on sitä, että voi olla oma itsensä: väsynyt tai energinen, iloinen tai surullinen, voimissaan tai ihan rikki. Eikä sanoja aina edes tarvita.
Toki ne kuulumisetkin vaihdoimme siinä samalla, kun mutustelimme lämpimiä rieskoja ja yritimme estää voita valumasta pitkin sormia.
Nyt haluan jakaa teille helppotekoisen ja herkullisen marjakakkureseptin, jonka olen alun perin suunnitellut Rakas keho! -verkkokurssille arkiseksi marjapiirakaksi. Tämä gluteeniton kakku ei ole liian rasvainen eikä sokerinen, mutta silti riittävän makea täyttääkseen herkkuhetken vaatimukset.
Ruokafilosofiani on se, että terveellisen ruokavalion ei tarvitse olla täynnä kieltoja. Välillä voi herkutella, ja sen voi opetella tekemään myös herkkää vatsaa kuunnellen.
Tästä gluteenittomasta marjakakusta jää hyvä olo vatsaan. Jos haluat valmistaa kakun maidottomana, vaihda reseptissä oleva piimä kasvipohjaiseen jogurttiin ja käytä koristeluun kasvipohjaista vaahtoutuvaa kermaa (esim. kauravispi tai kookoskerma) ja kaurapohjaista tuorejuustoa (esim. Oatly påMackan).
Minä käytin marjakakun kuorruttamiseen luomulaatuista laktoositonta kuohukermaa, mascarponejuustoa ja rahkaa. Kun seoksen maustaa karamellisen makuisella raakaruokosokerilla ja aidolla vaniljalla, niin maku muistuttaa kovasti vaniljajäätelöä. Sen parempaa kakunpäällistä saa etsiä!
Tuore sitruunamelissa on raikas ja piristävä kakunkoriste. Myös mintunlehdet sopivat makeiden herkkujen koristeluun.
Valmista kakku ø 22 cm:n irtopohja- tai reunavuokaan. Jos haluat valmistaa tällä ohjeella marjapiirakan, käytä ø 28 cm:n piirakkavuokaa.
Kakun ainekset:
2 ½ dl AB-piimää (L)
½ dl mantelimaitoa
1 dl intiaani- tai raakaruokosokeria
50 g voita tai kylmäpuristettua kookosöljyä
1 kananmuna
2 dl kaurajauhoja (G)
1 dl tattarijauhoja
½ dl pellavansiemenrouhetta
2 tl karkeaa psylliumkuorijauhetta
2 tl jauhettua vihreää kardemummaa
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria tai ⅓ tl jauhettua vaniljaa
200–300 g punaherukoita*
1 rkl vaahterasiirappia
Kakkuvuoan voiteluun ja jauhottamiseen: voita ja kaurajauhoja
*Jos käytät pakastemarjoja, sulata ne matalalla teholla esimerkiksi mikrossa niin, että marjat eivät ole enää jäisiä. Älä kuitenkaan sulata marjoja ihan kokonaan, sillä muuten ne mehustuvat.
Mascarpone-kermavaahto:
2 dl kuohukermaa (L)
250 g mascarponea (L)
125 g rahkaa (L)
raakaruokosokeria ja jauhettua vaniljaa maun mukaan
Koristeluun: tuoreita pensasmustikoita ja sitruunamelissan lehtiä
Ohje:
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
Yhdistä kulhossa piimä, mantelimaito, intiaanisokeri, sulatettu rasva ja kananmuna.
Yhdistä toisessa kulhossa kaikki kuivat aineet. Lisää jauhoseos taikinanesteeseen koko ajan vispilällä vatkaten. Taikinaa ei kuitenkaan tarvitse vaivata. Anna taikinan tekeytyä 10 minuuttia.
Kumoa taikina voideltuun ja jauhotettuun kakku- tai reunavuokaan ja tasoita pinta. Ripottele päälle kohmeiset marjat ja painele ne lusikalla kevyesti taikinaan. Valuta marjojen päälle vaahterasiirappi.
Paista uunin keskitasossa noin 30–35 minuuttia. Jos valmistat taikinasta marjapiirakan, paistoajaksi riittää 25 minuuttia. Kakku on kypsä, kun se alkaa irtoilla hieman reunasta ja pinta tuntuu napakalta painettaessa. Voit kokeilla kakun kypsyyttä myös puutikulla. Huomaa, että marjojen kylmyys voi vaikuttaa hieman paistoaikaan.
Anna kakun jäähtyä vuoassaan, poista sen jälkeen vuoka ja aseta kakku tarjoilualustalle. Jos haluat oikein mehevän kakun, laita kelmu kakun päälle ja anna sen tekeytyä huoneenlämmössä seuraavaan päivään. Kakun voi myös pakastaa ja koristella vasta ennen tarjoilua.
Valmista mascarpone-kermavaahto. Vaahdota kerma. Lisää tuorejuusto ja rahka ja sekoita tasaiseksi. Mausta raakaruokosokerilla ja vaniljalla. Levitä seos rennosti lusikalla kakun päälle. Koristele tuoreilla pensasmustikoilla ja sitruunamelissan lehdillä.
Minou
16.7.2021 @ 21:08
Hei! Kuulostaapa hyvänmakuiselta. Kysyisin mitä on AB-piimä? En tiedä onko sełlaista täällä myytävänä, ja tahtoisin tietää mitä se on jotta osaisin valita sopivan tuotteen sen sijaan.
Pauliina Tervo
28.7.2021 @ 11:06
AB-piimässä on käytetty asidofilus- ja bifidobakteereja. Myös muut laktoosittomat piimät sopivat herkkävatsaisille, mutta tuossa on mielestäni pehmein maku. Katsopa esimerkiksi Juustoportin valikoimista. Sieltä löytyy vapaan lehmän laktoositon AB-piimä, joka on todella herkullista.
Marjo
28.8.2023 @ 15:33
Hei! Voiko kananmunan korvata jollakin muulla?