HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

raparperi-mansikkatorttu

Tässä marjatortussa maistuu kesä. Kevyen gluteenittoman kaura-kookospohjan päälle levitetään kirpeää raparperihilloketta ja kontrastiksi pehmää rahkatäytettä. Tuoreita mansikoita ei voi koskaan laittaa liikaa.

Raparperiaika on nyt parhaimmillaan. Kirpeää, vitamiinipitoista sesonkivihannesta kannattaakin hyödyntää keittiössä monipuolisesti.

Raparperista käytetään ruoanlaitossa ja leivonnassa vain varret. Raparperin lehdet ovat sen sijaan myrkyllisiä ja syötäväksi kelpaamattomia.

Raparperi sopii lähtökohtaisesti FODMAP-ruokavalioon, ja se maistuu hyvältä esimerkiksi smoothiessa, keitoissa ja makeissa sekä suolaisissa leivonnaisissa. Raparperia ei kuitenkaan suositella kihtiä tai niveltulehdusta sairastaville.

Raparperin kirpeä maku tulee vihanneksen sisältämästä oksaalihaposta, joka sitoo itseensä kalsiumia. Sen vuoksi suositellaan, että raparperin yhteydessä tulisi nauttia jotakin maitotaloustuotetta, jonka sisältämään kalsiumiin oksaalihappo sitoutuu. Näin kalsiumia ei oteta luustosta.  

Olen kehittänyt talven aikana erilaisia reseptejä pakastamistani raparperipaloista. Nyt, kun raparperia on kaikkien saatavilla, on aika jakaa raparperireseptini.

Raparperi-mansikkasmoothien ohjeen olenkin jo julkaissut aikaisemmin. Se on virkistävän makuinen, juotava välipala, jonka voi heittää kylmälaukkuun ja ottaa mukaan töihin, retkelle tai rannalle.

Tämän reseptin avulla loihdit puolestaan kesäisen gluteenittoman jälkiruoan tai kahvipöydän herkun. 

Gluteenittomassa raparperi-mansikkatortussa on unelmankevyt kaura-kookospohja. Jos torttupohja on rasvainen, herkuttelun jälkeinen olotila voi tuntua raskaalta. Runsaasti rasvaa sisältävät herkut nimittäin sulavat huonosti ja saavat herkän vatsan oireilemaan, vaikka ainesosat olisivat muuten sopivia.

Käytin torttupohjan valmistamiseen kookoshiutaleita, kaurajauhoja ja Virtasalmen Viljatuotteen jauhoseosta. Gluteeniton kaurajauhoseos ja vaalea gluteeniton jauhoseos sopivat hyvin tähän reseptiin – ja toki muitakin jauhoseoksia voi kokeilla.

Gluteenittomia jauhoseoksia valittaessa kannattaa kuitenkin muistaa, että vehnätärkkelystä sisältävät jauhoseokset eivät sovi herkkävatsaisen ruokavalioon, vaikka niitä varsin yleisesti käytetäänkin gluteenittomassa leivonnassa. Vehnätärkkelys ei sula eikä imeydy ohutsuolesta, minkä vuoksi herkkävatsainen saa siitä oireita. 

Tässä raparperi-mansikkatortussa yhdistyvät klassisesti tuoreet mansikat ja raparperi.

Minä keitin raparperinpalat intiaanisokerin kanssa kirpeähköksi hillokkeeksi ja levitin sen yrttiteellä kostutetun torttupohjan päälle. Jos tuoretta raparperia ei ole saatavilla, käytä valmista raparperihilloa. Kirpakka hilloke saa pehmeän kontrastin rahkatäytteestä. Eikä koristeluun tulevia mansikoita tarvitse säästellä.

Olen saanut tortun alkuperäisen ohjeen ystävältäni varmaan 10 vuotta sitten. Joka kesä se maistuu yhtä herkulliselta. Tänä keväänä käänsin reseptin gluteenittomaksi ja lisäsin siihen raparperit.

Maistuu ihan kesälle!

Torttupohjan valmistamiseen tarvitset Ø 22 cm kakku- tai reunavuoan.

TORTTUPOHJA:
2 kananmunaa
½ dl ruokosokeria*
½ dl jauhoseosta (G)
½ dl kookoshiutaleita*
⅓ dl kaurajauhoja (G)*
¾ tl leivinjauhetta*
1 tl vaniljasokeria*

Vuoan voiteluun ja jauhottamiseen: voita tai kylmäpuristettua kookosöljyä* ja gluteenittomia kaurajauhoja*

Torttupohjan kostutukseen: 1 dl kylmää vahvaa yrtti- ja mausteteetä

RAPARPERIHILLOKE:
200 g (noin ½ l) raparperipaloja
1 rkl sitruunan mehua
¾ dl intiaanisokeria
2 rkl voita (L) tai kylmäpuristettua kookosöljyä*

RAHKATÄYTE:
200 ml kuohukermaa (L)
250 g rahkaa (L)
½ dl ruokosokeria*
2 tl vaniljasokeria*

Koristeluun: 
250 g tuoreita mansikoita

*Urtekramin tuote, saatu veloituksetta.

Ohje:

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. 

Valmista torttupohja. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot, kookoshiutaleet, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Lisää jauhoseos muna-sokerivaahtoon kevyesti sekoittaen. Älä vaivaa taikinaa.

Kumoa taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan tai reunavuokaan, jonka olet asettanut pellille leivinpaperin päälle. Paista pohjaa uunin keskitasossa 15 minuuttia. Jäähdytä pohja ennen kuin irrotat sen vuoasta.

Valmista raparperihilloke. Voit käyttää hillon valmistamiseen joko jäisiä tai tuoreita raparperipaloja tai vaihtoehtoisesti valmista hilloa.

Mittaa raparperipalat, sitruunan mehu ja intiaanisokeri kattilaan. Kiehauta seos ja keitä sen jälkeen miedolla lämmöllä välillä sekoitellen noin 10 minuuttia, kunnes raparperi on pehmentynyt. Lisää voi tai kookosöljy valmiin hillokkeen joukkoon ja sekoita, kunnes se sulaa. Jäähdytä hilloke.

Valmista rahkatäyte. Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon rahka. Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla.

Kostuta jäähtynyt torttupohja kylmällä vahvanmakuisella yrttiteellä. Levitä raparperihilloke tasaiseksi kerrokseksi pohjan päälle. Kumoa rahkatäyte torttupohjalle ja levitä se rennosti lusikalla hillokkeen päälle. Koristele tuoreilla mansikoilla.

Anna tortun tekeytyä jääkaapissa muutama tunti ennen tarjoilua.

4 Comments

  1. Anonyymi
    8.6.2015 @ 11:11

    Jään seuraamaan blogiasi. Itse aloittavana fodmappilaisena tarvitsen vähän inspiraatiota ja apua uuteen ruokavalioon 🙂

    VASTAA

  2. Pauliina Tervo
    8.6.2015 @ 14:59

    Hei!

    Tervetuloa blogiini: lukemaan, kommentoimaan, kokeilemaan ja kokkailemaan uusia juttuja sekä hakemaan hyvää oloa. Kuulen mielelläni, miten onnistut ja miten minä olen onnistunut reseptien kehittämisessä, joten pysytään kuulolla 🙂

    VASTAA

  3. Iina
    19.6.2015 @ 16:19

    Aivan ihana resepti! Tulee näin juhannuksena kokeiluun, tosin päällynen korvataan vatkautuvalla kauravaniljakastikkeella, sillä massu ei kestä maitotuotteita :). Jään seuraamaan blogia suurella mielenkiinnolla! 🙂

    VASTAA

  4. Pauliina Tervo
    20.6.2015 @ 15:21

    Kiitos, Iina! Minä en ole kauravaniljakastiketta kokeillutkaan. Onko tuoteseloste hyvä FODMAPeja ajatellen? Jos on, niin taidanpa testata sitä 🙂

    VASTAA

Vastaa käyttäjälle Pauliina Tervo Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram