HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

pellava-puolukka-raakasuklaakeksit

Gluteenittomat raakaherkut sopivat herkkävatsaisen hemmotteluhetkiin. Näissä pellava-puolukka-raakasuklaakekseissä ei ole liikaa sokeria ja ne sisältävät vatsaa helliviä kuituja, jotka tasaavat verensokeria. Tasainen verensokeri on tärkeää ärtyvän suolen taustalla piilevän matala-asteisen tulehduksen hillitsemiseksi. Siksi herkkujen laadulla on merkitystä. Resepti on julkaistu uudessa FODMAP Startti -ruokakirjassa (Viisas Elämä 2020).

Syksyn hyvän olon verkkokurssit ovat nyt täydessä vauhdissa, ja 29.10.2021 starttaa seuraava FODMAP-verkkokurssi. Tällä kurssilla rauhoitat kapinoivan vatsan, annat pömppövatsalle kyytiä ja rakennat sinulle sopivan FODMAP-ruokavalion.

Tärkeimpiä teemoja kurssilla ovat suoliston hoitaminen ja huonokuntoisen suoliston tervehdyttäminen, joihin saat monia erilaisia työkaluja. Puutumme myös ärtyvän suolen taustalla piilevään matala-asteiseen tulehdukseen ja suoliston mikrobiepätasapainon korjaamiseen. Näitä ei voida ohittaa, kun puhutaan vatsavaivojen hoitamisesta.

Tämän kurssin ennakkotehtävissä kartoitetaan oman vatsan oireiluun liittyviä tekijöitä. Hyvin monen kurssilaisen tehtävissä näkyy yksi yhteinen ongelmanaiheuttaja: sokeriherkut. Niiden tiedostetaan turvottavan, aiheuttavan ripulia ja huonoa oloa. Silti monella tekee niitä päivittäin mieli, mikä koetaan ongelmalliseksi.

Tiedetään, että liiallinen sokerinsaanti ruokkii suoliston huonoja pöpöjä ja vie tilaa oikealta tervehdyttävältä ruoalta. Sokeri kuuluu luonnollisesti juhlahetkien tarjoiluihin, mutta jokapäiväiseksi vieraaksi ruokapöytään sitä ei kannata päästää.

Kohtuulliset määrät makeutusta eivät välttämättä saa vatsaa sekaisin, eikä sokerinkäyttö aina johda akuuttiin näkyvään sairauteen. Sokeri – kuten myös muut nopeat hiilihydraatit – nostaa kuitenkin verensokeria. Sokerin aiheuttama verensokerin vaihtelu väsyttää, kerryttää kiloja vyötärölle ja on haitallista elimistölle – erityisesti aivoille.

Verensokerin tasaisuus on välttämätöntä ärtyvän suolen taustalla olevan matala-asteisen tulehduksen hillitsemiselle. Tästä syystä FODMAP-verkkokurssilla opetellaan fiksua sokerinkäyttöä, ja moni huomaa kurssin edetessä sokerinhimon laantuneen lähes tyystin ja makunystyröiden tottuneen paljon vähäsokerisempaan ruokavalioon.

Siihen pyritään.

Minä en suosittele kenellekään totaalista herkkukieltoa – sellainen on aivan liian ahdistavaa ja voimavaroja kuluttavaa – mutta jos vatsa kapinoi, niin jonkinlainen tapojen päivitys voi olla paikallaan.

Voisit aloittaa päivityksen kokeilemalla, millainen olo jää vatsaan, jos herkuttelet vaikkapa näillä tahiniin valmistetuilla raakasuklaakekseillä. Keksit on makeutettu vaahterasiirapilla ja niissä on mukana puolukkajauhetta, kaurahiutaleita ja pellavansiemenrouhetta, joiden sisältämät kuidut tasaavat verensokeria.

Luontaisesti gluteenittomat raakaherkut ovat ihan superherkullisia ja hyvää tekeviä!

Resepti on julkaistu uudessa FODMAP Startti -kirjassa (Viisas Elämä 2020). FODMAP Startti on Herkän vatsan kokkikoulu – Kasvisherkut -kirjan uudistettu painos, joten resepti löytyy myös sieltä.

Tällä ohjeella valmistat 16 kpl raakasuklaakeksejä

1 dl tahinia
4 rkl vaahterasiirappia
2 rkl kylmäpuristettua kaakaovoita tai kookosöljyä (sulatettuna)
2 tl puolukkajauhetta
⅓ tl jauhettua vaniljaa
40 g raakakaakaomassaa
2 dl kaurahiutaleita (G)
4 rkl pellavansiemenrouhetta

Koristeluun: 16 kpl saksanpähkinää

— Reseptin ainekset saatu Ruohonjuuresta

Ohje:

Yhdistä kulhossa huoneenlämpöinen tahini, vaahterasiirappi, sulatettu kaakaovoi tai kookosöljy, puolukkajauhe ja vanilja.

Sulata kaakaomassa hellävaraisesti vesihauteessa. Älä kuumenna suklaata, sillä muuten sen arvokkaat ainesosat tuhoutuvat. Lisää kaakaomassa, kaurahiutaleet ja pellavansiemenrouhe tahiniseokseen. Sekoita lusikalla tasaiseksi massaksi.

Kumoa keksitaikina tarjottimelle leivinpaperin päälle ja taputtele se noin 1,5 cm:n paksuiseksi levyksi. Paina kostean levyn pintaan saksanpähkinöitä tasaisin välein. Nosta jääkaappiin tekeytymään 4–5 tunniksi. Leikkaa jähmettynyt levy kekseiksi siten, että jokaisen palasen keskelle jää saksanpähkinä. Säilytä raakakeksit jääkaapissa kannellisessa rasiassa. Keksit voi myös pakastaa.

Vinkki. Kaakaovoi antaa raakaherkuille hieman erilaisen koostumuksen kuin kookosöljy. Jos käytät kaakaovoita, keksit säilyvät napakkana myös huoneenlämmössä tarjoilun aikana. Kookosöljy tuppaa hieman pehmenemään huoneenlämmössä, joten silloin rakenne on herkempi lämpötilan muutokselle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Instagram