HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

kalkkunapyörykät tomaattikastikkeessa

Suoliston hoitamiseen ja maksan tervehdyttämiseen tarvitaan hyvää ja monipuolista, kasvispainotteista arkiruokaa unohtamatta laadukasta proteiinia. Kalkkuna on loistava proteiinivalinta herkkävatsaiselle, koska siinä on hyvin sulava proteiinirakenne ja täydellinen aminohappokoostumus. Tomaattikastikkeessa kypsytetyt kalkkunapyörykät ovat meheviä ja maistuvia ja sopivat koko perheen arkiruoaksi. 

Ihan kohta on maaliskuu – onneksi – sillä jostain syystä tämä talvi on tuntunut minusta nyt erityisen raskaalta ja pitkältä. Yleinen epävarmuus, synkät uutiset ja jatkuva huolipuhe, joita tulee päivittäin joka tuutista, on jo ajat sitten ylittänyt sietokykyni. Siihen kun lisätään päälle pakkasten tuoma fyysinen kylmyys ja normaalia hiljaisempi sosiaalinen ja kulttuurinen elämä, niin jo alkaa riittää.

Tästä syystä olen koko talven pyrkinyt tehostetusti keskittymään liikkumiseen, pitkiin yöuniin ja terveelliseen syömiseen. Ylimääräisistä stressitekijöistä huolimatta suolistoni on ollut ihanan rauhallinen, vaikka se joskus aikoinaan – huonossa kunnossa ollessaan – reagoikin stressiin oireilemalla.

Nyt odotan sydän auki kevättä ja aurinkoa. Sitä, että pääsen kuoriutumaan näistä villavaatteista ja kääntämään kasvot valoon. Näen auringon ja uuden kasvun luonnossa. Kevään myötä tekee mieli karistaa kaikki ylimääräinen kehosta ja mielestä. Ja tehdä tilaa jollekin uudelle.

Kun valon määrä lisääntyy, moni alkaa oikeasti kaivata pientä kevennystä kehoon ja mieleen. Itse huomaan tämän siitä, millä innolla ihmiset lähtevät nyt mukaan Tervehdyttävä Detox -verkkokurssille.

Saan aina välillä kyselyjä siitä, miksi maksan jaksaminen on niin tärkeää – eikö minun pitäisi puhua vain suoliston hoitamisesta, kun kerran siihen olen vihkiytynyt. Tämä onkin kiinnostava kysymys.

Yrteillä on monia terveysvaikutuksia: esimerkiksi nokkonen tukee maksan hyvinvointia, ja oregano ja basilika edistävät ruoansulatusta

Kun aloitin FODMAP-ruokavalion noudattamisen 6 vuotta sitten, luulin, että pelkästään FODMAPien eliminointi poistaa kaikki vaivat.

Ei poistanut.

Oireet lievenivät, mutta jäivät sahaamaan. Kolmen kuukauden eliminointijaksoa saattoi seurata vaihe, jossa vatsavaivat tuntuivat aiempaa voimakkaampina. Vasta kun aloin perehtyä funktionaaliseen ravitsemukseen, ymmärsin, miten moneen eri asiaan suoliston tasapaino kytkeytyy.

Yksi niistä on maksa, joka on päävastuussa elimistön myrkynpoistojärjestelmästä ja joka on valitettavasti aivan ylikuormitettu elin.

Maksa tehtailee erilaisia vitamiineja, valmistaa kolesterolia ja proteiineja ja huolehtii elimistön rasva-aineenvaihdunnasta. Lisäksi se muuttaa kehoon tulevat myrkyt, lääkkeet, nautintoaineet, kemikaalit, raskasmetallit, prosessoitujen elintarvikkeiden vieraat kemialliset yhdisteet, lisäaineet, säilöntäaineet ja suolistobakteerien tuottamat haitalliset aineenvaihdunnan tuotteet sekä hormonit sellaiseen muotoon, että ne voidaan poistaa elimistöstä luonnollisesti ja turvallisesti.

Myrkynpoistojärjestelmässä on kaksi vaihetta. Ensin maksa muuttaa entsyymien avulla verenkierron mukana tulleet haitalliset aineet välituotteiksi. Nämä välituotteet ovat edelleen haitallisia, joista pitää päästä eroon. Sen jälkeen maksa liittää niihin antioksidantteja ja muita yhdisteitä, jotta välituotteesta saadaan vesiliukoinen ja vaaraton ja se voidaan poistaa elimistöstä ulosteen tai virtsan mukana.

Mikäli ravinnosta ei tule riittävästi suojaravintoaineita ja antioksidantteja, maksa jättää haitalliset aineet käsittelemättä ja varastoi ne rasvakudokseen. Elimistöön kasaantuva myrkky- ja kemikaalikuorma häiritsee immuunijärjestelmän toimintaa, aiheuttaa hormoniepätasapainoa, kuukautiskierron häiriöitä, iho-ongelmia, allergioita, tulehduksia ja näkyy monin eri tavoin koko elimistön hyvinvoinnissa – myös suolistossa.

Monikaan vatsavaivainen ei tiedosta sitä, että maksa ja suolisto ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa keskenään. Jos toisen toiminta takkuaa, toisen toiminta kärsii. Siksi herkkävatsainen hyötyy siitä, että maksa toimii kuten sen pitääkin.

Vihreä ja valkoinen tee sisältävät polyfenoleja, jotka ruokkivat suoliston hyviä pöpöjä ja toimivat kehossa antioksidantteina 

Mitä voimme tehdä?

Ruokavalio ja terveelliset elämäntavat ovat paras keino tervehdyttää suoliston toimintaa ja tukea maksan jaksamista pitkällä aikavälillä.

Maksa rakastaa rauhaa, liikuntaa ja lepoa, värikästä kasvispainotteista ruokaa, marjoja ja hedelmiä, hyviä rasvoja, hyvin sulavaa proteiinia ja erilaisia kuituja, joista myös herkkä suolisto tykkää.

Tervehdyttävä Detox -verkkokurssi on mahtava starttipaketti kaikille, jotka haluavat:

  • Korjata suoliston epätasapainotilaa ja päästä eroon toiminnallisista vatsavaivoista
  • Päästä eroon rasvamaksasta
  • Virkistyä ja saada lisää energiaa ja uutta puhtia elämään
  • Hoikistua ja päästä eroon jatkuvasta turvotuksesta
  • Päästä eroon sokerinhimosta
  • Oppia syömään hiilihydraattitietoisemmin
  • Saada helpotusta ruoansulatusongelmiin (täyteyden tunne, röyhtäilyt ja syömisen jälkeen alkavat vatsaoireet)
  • Saada ihon kaunistumaan: moni huomaa finnien, epäpuhtauksien ja ihottumien helpottuvan ruokavaliomuutosten myötä
  • Nukkua paremmin ja herätä aamulla virkeänä.

Uusi verkkokurssi alkaa 26.2.20201 ja ryhmään voi tulla mukaan 7.3.2021 saakka. Lähde mukaan oppimaan ja vie hyvinvointisi ihan uudelle tasolle! Kurssin lisätiedot ja ilmoittautumislinkin löydät kurssisivulta.

Kaikki tuoreet vihannekset, kaalit, marjat ja erityisesti vihreät kasvikset tukevat myrkynpoistojärjestelmän normaalia toimintaa

Jos haluat kokeilla, miten herkullista ruokaa kehotan kaikkia kurssilaisiani syömään, kokeile tätä ruokareseptiä. Resepti on julkaistu FODMAP Startti -ruokakirjassa, jonka voit halutessasi tilata itsellesi verkkokaupastani.

Kalkkunapyörykät tomaattikastikkeessa (15 kpl)

PYÖRYKÄT:
400 g kalkkunan jauhelihaa
1 kananmuna
2 dl kuumaa vettä
1 dl fibrexiä (sokerijuurikaskuitua)
1 rkl tuorepuristettua sitruunan mehua
1 rkl kuivattua ruohosipulia
1 tl Himalajan ruususuolaa
1 tl jauhettua kurkumaa
1 tl jauhettua inkivääriä
reilusti mustapippuria myllystä

TOMAATTIKASTIKE:
500 g tomaattimurskaa
1 dl vettä
1 dl täysrasvaista kookosmaitoa
2 rkl oliiviöljyä
½ tl Himalajan ruususuolaa
kourallinen basilikanlehtiä silputtuna
kourallinen sitruunamelissaa silputtuna
ripaus mustapippuria myllystä

Valmiin ruoan päälle: tuoretta persiljasilppua

Ohje:

Valmista pyörykkätaikina. Mittaa kuuma vesi isoon kulhoon. Lisää fibrex, sitruunanmehu ja kaikki mausteet. Anna tekeytyä 10–15 minuuttia tai kunnes vesi on jäähtynyt ja imeytynyt sokerijuurikaskuituun. Sekoita joukkoon kananmuna ja jauheliha.

Valmista tomaattikastike. Mittaa kaikki tomaattikastikkeen ainekset paistinpannulle ja laita levy kuumenemaan. Anna kastikkeen porista miedolla lämmöllä 10 minuuttia.

Ota jauhelihataikinaa kädellesi ja pyörittele se palloksi (käytä kumihanskoja, niin taikina ei tartu käsiin kiinni). Aseta pyörykät varovasti tomaattikastikkeeseen vieri viereen. Säädä levy niin, että tomaattikastike kiehuu hiljalleen koko ajan.

Kypsennä pyöryköitä kannen alla 10 minuuttia, käännä sen jälkeen pyörykät ympäri ja paista vielä toiset 10 minuuttia.

Nauti raikkaan salaatin, uunijuuresten ja/tai täysjyväriisin kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

FACEBOOKISSA

Tilaa ilmainen uutiskirje ja pysy ajan tasalla!

Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Instagram