keskiviikko, 03 kesäkuu 2015 09:59

Raparperi-mansikkatorttu

Tässä marjatortussa maistuu kesä. Kevyen gluteenittoman kaura-kookospohjan päälle levitetään hieman kirpeää raparperihilloketta ja kontrastiksi pehmää rahkatäytettä. Tuoreita mansikoita ei voi koskaan laittaa liikaa.

Raparperiaika on nyt parhaimmillaan. Kirpeää, vitamiinipitoista sesonkivihannesta (Rheum Rhaponticum) kannattaakin hyödyntää keittiössä monipuolisesti.

Raparperista käytetään ruoanlaitossa ja leivonnassa vain varret. Raparperin lehdet ovat sen sijaan myrkyllisiä ja syötäväksi kelpaamattomia.

Raparperi sopii lähtökohtaisesti FODMAP-ruokavalioon, ja se maistuu hyvältä esimerkiksi smoothiessa, keitoissa ja makeissa sekä suolaisissa leivonnaisissa. Raparperia ei kuitenkaan suositella kihtiä tai niveltulehdusta sairastaville.

Raparperin kirpeä maku tulee vihanneksen sisältämästä oksaalihaposta, joka sitoo itseensä kalsiumia. Sen vuoksi suositellaan, että raparperin yhteydessä tulisi nauttia jotakin maitotaloustuotetta, jonka sisältämään kalsiumiin oksaalihappo sitoutuu. Näin kalsiumia ei oteta luustosta.  

Olen kehittänyt talven aikana erilaisia reseptejä pakastamistani raparperipaloista. Nyt, kun raparperia on kaikkien saatavilla, on aika jakaa raparperireseptini.

Raparperi-mansikkasmoothien ohjeen olenkin jo julkaissut aikaisemmin. Se on virkistävän makuinen, juotava välipala, jonka voi heittää kylmälaukkuun ja ottaa mukaan töihin, retkelle tai rannalle.

Tämän helpon reseptin avulla loihdit puolestaan kesäisen jälkiruoan tai kahvipöydän herkun. 

Gluteenittomassa raparperi-mansikkatortussa on unelmankevyt kaura-kookospohja. Jos torttupohja on rasvainen, herkuttelun jälkeinen olotila voi tuntua raskaalta. Runsaasti rasvaa sisältävät herkut nimittäin sulavat huonosti.

Käytin torttupohjan valmistamiseen kookoshiutaleiden ja kaurajauhojen lisäksi Urtekramin uutta, luontaisesti gluteenitonta yleisleivontamixiä, joka sisältää puhtaita luomulaatuisia jauhoja: täysjyväriisijauhoja, riisijauhoja, teff-jauhoja ja maissijauhoja sekä taikinaa sitovaa psylliumsiemenkuorta.

Gluteenittomia jauhoseoksia valittaessa kannattaa muistaa, että vehnätärkkelystä sisältävät jauhoseokset eivät sovi herkkävatsaisen ruokavalioon, vaikka niitä varsin yleisesti käytetäänkin gluteenittomassa leivonnassa.

Vehnätärkkelyksen sietokyky on oletettavasti hyvin yksilöllistä. Minun vatsani turpoaa rankasti vehnätärkkelyksestä, minkä vuoksi olen sijoittanut ainesosan pysyvästi henkilökohtaiselle kieltolistalleni.

Sain gluteenittoman kaurajauhon ja yleisleivontamixin testattavaksi osallistuessani Urtekramin ja Ruoka.fi:n järjestämään leivontakilpailuun, johon kehitin porkkanamutakakun ohjeen.

Tässä raparperi-mansikkajälkiruoassa yhdistyvät klassisesti tuoreet mansikat ja raparperinpalat.

Keitin raparperit intiaanisokerin kanssa hieman kirpeähköksi hillokkeeksi. Hilloke levitetään vahvanmakuisella yrttiteellä kostutetun torttupohjan päälle.

Kirpakka hilloke saa pehmeän kontrastin rahkatäytteestä. Eikä koristeluun tulevia mansikoita tarvitse säästellä.

Olen saanut tortun alkuperäisen ohjeen ystävältäni varmaan 10 vuotta sitten. Joka kesä torttu maistuu yhtä herkulliselta.

Tänä keväänä käänsin reseptin gluteenittomaksi ja lisäsin siihen raparperit.

Maistuu ihan kesälle!

Torttupohjan valmistamiseen tarvitset Ø 22 cm kakku- tai reunavuoan.

TORTTUPOHJA:
2 munaa
½ dl raakaruokosokeria*
½ dl gluteenitonta yleisleivontamixiä*
½ dl kookoshiutaleita*
⅓ dl gluteenittomia kaurajauhoja*
¾ tl leivinjauhetta*
1 tl vaniljasokeria*

Vuoan voiteluun ja jauhottamiseen: laktoositonta voita tai kylmäpuristettua kookosöljyä* ja gluteenittomia kaurajauhoja*

Torttupohjan kostutukseen: 1 dl kylmää vahvaa yrtti- ja mausteteetä (esim. Shotimaa Talk to me*)

RAPARPERIHILLOKE:
200 g (noin ½ l) raparperipaloja
1 rkl sitruunan mehua
¾ dl intiaanisokeria
2 rkl laktoositonta voita tai kylmäpuristettua kookosöljyä*

RAHKATÄYTE:
200 ml laktoositonta kuohukermaa
250 g laktoositonta rahkaa
½ dl ruokosokeria*
2 tl vaniljasokeria*

Koristeluun: 
250 g tuoreita mansikoita

*Urtekramin tuote

Ohje:

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Valmista torttupohja.

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

Sekoita jauhot, kookoshiutaleet, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Lisää jauhoseos muna-sokerivaahtoon kevyesti sekoittaen. Älä vaivaa taikinaa.

Kumoa taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan tai reunavuokaan, jonka olet asettanut pellille leivinpaperin päälle.

Paista pohjaa uunin keskitasossa 15 minuuttia. Jäähdytä pohja ennen kuin irrotat sen vuoasta.

Valmista raparperihilloke. Voit käyttää hillon valmistamiseen joko jäisiä tai tuoreita raparperipaloja.

Mittaa raparperipalat, sitruunan mehu ja intiaanisokeri kattilaan. Kiehauta seos ja keitä sen jälkeen miedolla lämmöllä välillä sekoitellen noin 10 minuuttia, kunnes raparperi on pehmentynyt.

Lisää voi valmiin hillokkeen joukkoon ja sekoita, kunnes voi sulaa. Jäähdytä hilloke.

Valmista rahkatäyte. Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon rahka. Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla.

Kostuta jäähtynyt torttupohja kylmällä vahvanmakuisella yrttiteellä. Levitä raparperihilloke tasaiseksi kerrokseksi pohjan päälle.

Kumoa rahkatäyte torttupohjalle ja levitä se lusikalla hillokkeen päälle. Koristele tuoreilla mansikoilla.

Anna tortun tekeytyä jääkaapissa muutama tunti ennen tarjoilua.

Luettu 4051 kertaa Viimeksi muutettu torstai, 10 toukokuu 2018 10:57
Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « Tyrni-valkosuklaakakku Mustikka-tuorejuustokakku »