Syksyn puolukkasato on nyt parhaimmillaan. Leivo herkälle vatsalle sopiva gluteeniton puolukkapiirakka, jonka päällä on rouskuvaa maapähkinäkrokanttia. Kutsu ystävät kylään, keitä kahvit tai pannullinen teetä ja nauti syksystä ♥
Olen ottanut tämän syksyn hyvin rauhallisesti toisin kuin monena muuna vuonna. Usein syksy on ollut minulle hyvin puuhakas vuodenaika, johon olen lähtenyt kalenteri täynnä, isoilla kierroksilla ja kovilla tavoitteilla.
Viime vuonna tuli kuitenkin ahkeroitua sen verran paljon urheiluravitsemuksen opintojen ja uuden verkkokurssin tekemisen kanssa, että ajattelin hieman pienentää kierroksia. Tänä syksynä en luo mitään uutta, vaan jätän enemmän aikaa itselleni ja työstä palautumiselle.
Vaikka uusia tuoteideoita olisi montakin, annan niiden odottaa ja muhiutua rauhassa. Yhdessä verkkokurssissa on aina paksun tietokirjan verran materiaalia, joten kun sellaisen saa valmiiksi, olo on pitkän aikaa tyhjä.
Ei tee mieli kokata, ei leipoa, eikä rasittaa aivoja.
Uusien verkkokurssien alkaessa on kuitenkin mahtavaa päästä seuraamaan sitä, millä innolla uudet kurssilaiset lähtevät muokkaamaan ruokavaliota suolistoystävälliseksi, ja mitä kaikkea he saavat ohjeillani aikaan.
Kun näen ja kuulen, miten kurssilaisten hyvinvointi lisääntyy päivä päivältä ja vatsavaivat vähenevät, tajuan, että tekemälläni työllä on merkitystä. Se voimaannuttaa ja kasvattaa intoa kehitellä taas uusia tuotteita.
Isojen projektien välissä on kuitenkin hyvä hengitellä ja kerätä voimia. Aikaisemmin en ole osannut sitä tehdä, vaan olen hypännyt suin päin seuraavaan projektiin. Nykyään olen tiedostanut paremmin sen, että vauhdilla ja tehokkuudella on uuvuttava vaikutus. Pitää osata myös levätä ja ottaa aikaa itselle ja omalle hyvinvoinnille.
Monesti näen myös kurssilaisissa pyrkimyksen saada lyhyessä ajassa paljon aikaan. Muistutan kursseillani usein siitä, että keho tarvitsee oman aikansa sopeutuakseen ruokavalio- ja elämäntapamuutoksiin.
Etenkin FODMAP-ruokavalion haltuunotto on monivaiheinen projekti, joka vaatii kärsivällisyyttä ja myös herkkyyttä kuunnella oman kehon tarpeita.
Positiivisetkin muutokset ruokavaliossa voivat ’hätkähdyttää’ elimistön toimintoja ja saada herkän suoliston oireilemaan. Pienin askelin omaa kehoa kuunnellen pääsee usein paljon parempaan lopputulokseen kuin kamalasti puskemalla.
Nyt kun puolukkasesonki on parhaimmillaan, niin testaapa tätä herkullista puolukkapiirakkaa, jonka päällä on rapeaa maapähkinäkrokanttia. Piirakka ei ole kovin makea eikä rasvainen, sillä liiallinen sokeri ja rasva eivät ole herkälle suolistolle hyväksi.
Olen valmistanut puolukkapiirakan laktoosittomista maitotuotteista, mutta voit vaihtaa ne tarvittaessa myös kasvipohjaisiin valmisteisiin, mikäli ne sopivat sinulle paremmin.
Tästä luontaisesti gluteenittomasta piirakasta jää hyvä olo vatsaan. Herkuttele hyvillä mielin!
Olen kehittänyt tämän reseptin alunperin Rakas keho! -verkkokurssille
Ohje on ø 28 cm:n piirakkavuokaan
Pohja:
2 ½ dl AB-piimää (L)
1 dl intiaanisokeria
50 g voita (L)
1 kananmuna
2 dl kaurajauhoja (G)
1 dl tattarijauhoja
½ dl pellavansiemenrouhetta
2 tl karkeaa psylliumkuorijauhetta
2 tl jauhettua vihreää kardemummaa
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
200 g (3 dl) puolukoita
Maapähkinäkrokantti:
½ dl maapähkinätahnaa (crunchy)
2 rkl vaahterasiirappia
1 dl kaurahiutaleita (G)
Piirakkavuoan voiteluun: voita
Turkkilainen vaniljakastike:
2 dl luomukuohukermaa (L)
2 dl turkkilaista jogurttia (L)
jauhettua vaniljaa ja vaahterasiirappia maun mukaan
Ohje:
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
Yhdistä kulhossa piimä, intiaanisokeri, sulatettu voi ja kananmuna.
Yhdistä toisessa kulhossa kaikki kuivat aineet. Lisää jauhoseos taikinanesteeseen koko ajan vispilällä vatkaten. Älä kuitenkaan vaivaa taikinaa. Anna taikinan tekeytyä 5 minuuttia. Kumoa taikina voideltuun piirakkavuokaan ja tasoita pinta. Ripottele päälle puolukat ja painele ne lusikalla kevyesti taikinaan.
Valmista maapähkinäkrokantti. Yhdistä kulhossa lusikalla maapähkinätahna ja vaahterasiirappi. Lisää kaurahiutaleet ja sekoita tasaiseksi. Nostele pieninä nokareina piirakan päälle.
Paista uunin keskitasossa noin 25 minuuttia tai kunnes piirakan reunat ja krokantit ovat saaneet hieman väriä. Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua. Maapähkinäkrokantti rapeutuu jäähtyessään ja on parhaimmillaan kylmänä.
Nauti turkkilaisen vaniljakastikkeen kera. Valmista turkkilainen vaniljakastike vaahdottamalla kerma. Lisää joukkoon turkkilainen jogurtti ja mausta ruokosokerilla tai vaahterasiirapilla ja jauhetulla vaniljalla.