tiistai, 25 helmikuu 2020 09:16

linssiletut

Tämä on reseptimaistiainen Rakas keho! -verkkokurssin resepteistä. Gluteenittomissa ja maidottomissa linssiletuissa on runsaasti hyvin sulavaa kasviproteiinia ja hyvien suolistopöpöjen rakastamaa prebioottista kuitua. Maista ja totea itse, miten herkkuhetkikin voi tehdä hyvää paitsi makunystyröille myös suolistolle!

Julkisuudessa käydään runsaasti keskustelua hiilihydraateista ja sokerista, mikä on hyvä asia. Länsimainen ruokavalio sisältää nimittäin runsaasti höttöhiilareita, joista elimistö ei hyödy mitenkään.

Nopeat hiilihydraatit nostavat nopeasti verensokeria, mikä puolestaan nostaa stressihormoni kortisolin tasoa. Verensokerin voimakas nousu on siis yksi elimistön stressitekijöistä.

Kun verensokeri romahtaa, syntyy uusi nälkä, väsymyksen tunne, ärtymys ja makeanhimo, vaikka edellinen syöntikerta olisikin ollut energiamäärältään riittävä. Jos verensokerin voimakas vaihtelu määrittää päivän syöntirytmiä, ollaan ennen pitkää pulassa: keskivartalo pyöristyy ja syntyy monia aineenvaihdunnallisia ja hormonaalisia ongelmia.

linssiletut1

Hiilihydraattikeskusteluissa unohdetaan kuitenkin usein se, että hiilihydraattien laaduissa on eroja. Ei ole yhdentekevää, millaisia hiilihydraatteja nautit.

Keho tarvitsee hiilihydraatteja moniin eri toimintoihin. Aivot, punasolut, lihakset ja munuaiset käyttävät kaikki hiilihydraateista pilkottua glukoosia energianlähteenään. Hiilihydraatteja tarvitaan myös rasvojen aineenvaihduntaan, sillä ilman niitä rasva palaa epätäydellisesti.

Hiilihydraatit toimivat elimistön rakennekomponentteina. Ne muun muassa säätelevät kaikkien solujen kasvua ja kehitystä.

Hiilihydraattipitoiset ruoat sisältävät imeytymättömiä kuituja, joilla ruokitaan suoliston hyviä pöpöjä ja parannetaan niiden aineenvaihduntaa. Hyvät suolistomikrobit muodostavat sulamattomista kuiduista energiaa ja lyhytketjuisia rasvahappoja, joita tarvitaan suolen limakalvon rakentumiseen.

Kuidut ovat välttämättömiä siksikin, että ne tasaavat verensokeria, lisäävät kylläisyyttä ja parantavat sokeriaineenvaihduntaa.

On myös tutkittu, että runsaasti kuituja syövät saavat ruokavaliostaan 10 % vähemmän energiaa verrattuna vähäkuituisesti syövään. Tämä johtuu siitä, että kuiduissa on kyllä kaloreita, mutta ne eivät sulamattomina ruoka-aineina siirry elimistön käyttöön.

Siksi terveyttä, suoliston tasapainoa ja painonhallintaa tukevassa ruokavaliossa tarvitaan runsaasti erilaisia kuituja.

Tärkeimmät kuidunlähteet löytyvät kasviksista, juureksista, marjoista, hedelmistä ja täysjyväviljoista, jotka herkkävatsainen nauttii luontaisesti gluteenittomina. Eläinkunnan tuotteet eivät sisällä kuituja laisinkaan.

linssiletut7

Minulta kysytään usein sitä, saako suolistoystävällisessä ruokavaliossa herkutella vai tarvitaanko ehdoton kieltolinja sokerin suhteen.

Kyllä saa herkutella, mutta opettele tekemään se herkkää suolistoa kunnioittaen.

Ehdottomiin kieltolinjoihin en usko ensinkään. Niitä jaksaa yleensä noudattaa jonkun aikaa, mutta mitä kauemmin venyttää tahdonvoimaansa taistelemalla sokeriherkkujen houkutusta vastaan, sitä varmemmin jonain päivänä repsahtaa ja heittää terveelliset elämäntavat romukoppaan liian työläinä ja kuluttavina.

Herkuttelussakin voi kuitenkin ottaa askeleen eteenpäin, unohtaa älyttömät sokeriöverit ja vehnähötöt ja nauttia sellaisia herkkuja, joiden syömisestä jää hyvä olo vatsaan.

Näissä linssiletuissa on runsaasti hyvin sulavaa kasviproteiinia ja hyvien suolistopöpöjen rakastamaa prebioottista kuitua. Maista ja totea itse, miten herkkuhetkikin voi tehdä hyvää paitsi makunystyröille myös suolistolle!

Ja jos muuten tuntuu siltä, että tarvitset apua suoliston tervehdyttämiseen, ruokavalion muokkaamiseen, aineenvaihdunnallisten ongelmien korjaamiseen tai painonhallintaan, niin lähde mukaan Rakas keho! -verkkokurssille. Kurssin ennakkomateriaali ja -tehtävät on nyt julkaistu, joten pääset aloittamaan opiskelun saman tien. Kurssille voi tulla mukaan 1.3.2020 saakka.

Tämä linssilettujen ohje on yksi Rakas keho! -verkkokurssin 50 reseptistä. Painonhallintaa tukeva ruoka on siis parhaimmillaan näin herkullista!

linssiletut5

Tällä reseptillä syntyy noin 40 pientä linssilettua.

Ainekset:
1 pkt (230/380 g) tölkkiin säilöttyjä punaisia linssejä
6 dl mantelimaitoa
3 kananmunaa
½ dl oliiviöljyä
¾ tl Himalajan ruususuolaa
1 tl fenkolijauhetta
ripaus mustapippuria myllystä
1 dl täysjyväriisijauhoja
1 dl (gluteenitonta) kaurajauhoja
1 tl hienoa psylliumkuorijauhetta (esim. Puhdistamo, finax, Farina tai fiberHusk)

Paistamiseen: voita / gheetä / kylmäpuristettua kookosöljyä

Täytteeksi sopivat:
marjasurvos / tuoreet tai pakastemarjat
banaaninpalat tai muut hedelmänpalat
turkkilainen jogurtti (makeuta vaahterasiirapilla ja vaniljalla)
laktoositon kuohukerma tai kookoskerma
vaahterasiirappi / hunaja (jos vatsalle sopii)

linssiletut4

Ohje:

Kaada linssit siivilään, huuhdo kylmällä vedellä ja valuta kuivaksi. Kumoa linssit kulhoon ja lisää 1 dl mantelimaitoa. Jauha sauvasekoittimella niin kauan, että saat aivan sileän massan.

Lisää loput maidot ja sekoita vispilällä tasaiseksi. Lisää munat, oliiviöljy, suola, fenkolijauhe ja mustapippuri.

Yhdistä toisessa kulhossa jauhot ja psyllium. Lisää jauhoseos taikinanesteeseen koko ajan vispilällä vatkaten, jotta psyllium ei paakkuunnu. Anna taikinan tekeytyä 5 minuuttia.

Paista voissa kauniin ruskeita pikkulettuja. Nauti haluamiesi täytteiden kera.

Luettu 790 kertaa Viimeksi muutettu tiistai, 25 helmikuu 2020 09:48
Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « letut tai muurinpohjaletut