keskiviikko, 21 joulukuu 2016 20:07

ruustinnan juhlasalaatti

Joulun juhlapöydän salaatti on näyttävä ja maukas. Siinä on suolaista ja makeaa sopivassa suhteessa. Juhlasalaatissa tummalehtinen ruustinna saa kylkeensä pippurisen rucolan. Makunautinnon kruunaavat paahdetut ja kevyesti suolatut saksanpähkinät, ranskalainen valkohomejuusto ja loraus vaahterasiirappia. 

Joulu on jo ovella, ja moni puntaroi, millaisilla jouluherkuilla juhlapöydän kattaa. Tässä on muutamia yleisiä ohjeita joulunajan herkutteluun, joista herkkä vatsakin tykkää.

Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoi tämän päivän Studio 55:n haastattelussa omat vinkkinsä siihen, mitä herkkävatsaisen kannattaa joulupöydässä syödä, jotta juhlasta selviää ilman suurempia vatsanväänteitä.

Minusta yksi Reijon ohjeista oli ylitse muiden: muista annoskoko

Jos joulupöydässä syö kuin eläisi viimeistä päivää, olotila voi olla karmea, vaikka ruoat olisivat muuten sopivia vatsalle.

Kohtuullinen annoskoko tarkoittaa ainakin minulle sitä, että syön sen verran, että nälkä lähtee ja jää hyvä olo vatsaan. Lappamisen sijaan voi nautiskella kauniista kattauksesta, tunnelmasta, yhdessäolosta rakkaiden kanssa ja kiireettömyydestä – elementeistä, joille kiireisessä arjessa ei tunnu jäävän aikaa.

Suolisto saattaa ilahtua myös tästä minun vinkistäni: nauti liikunnasta myös jouluna

Itse en luovu joulunakaan perinteisestä aamukävelystä. Reipas ulkoilu tekee ihmeitä niin mielelle kuin keholle. Ruoansulatus ja aineenvaihdunta kaipaavat pientä liikettä joka päivä. Liikkumisen jälkeen voi saunoa ja käpertyä hyvillä mielin sohvalle torkkupeiton alle nauttimaan löhöilystä ja takkatulen lämmöstä.

Kolmas ohjeeni on: pidä tarjottavien ruokien määrä kohtuullisena

Eräs terveystietoinen ystäväni ihmettelee joka vuosi kaupan kassajonossa sitä, mitä ihmettä ihmiset tekevät ostoskärryllisellä ruokaa: syökö ne muutaman päivän aikana niin paljon!?

Minusta määrän sijaan kannattaa panostaa pikemminkin ruoan laatuun. Kaikkea mainosruokaa ei tosiaankaan tarvitse ostaa. Vähempi on enempi, toimii joulunakin.

Kaiken lisäksi jouluna herkutellaan useampana päivänä, joten kaikkia ruokia ei tarvitse välttämättä tarjoilla yhdellä aterialla. On helpompaa pitää syödyn ruoan määrää järkevissä mitoissa, jos ei tarvitse väkisellä maistaa kaikkea kahtakymmentä sorttia.

Neljäs vinkki liittyy makeaan: valmista herkälle vatsalle sopivia herkkuja

Unohda sokeriöverit ja panosta makean laatuun. Herkän vatsan makeat herkut eivät ole niin sokeripitoisia kuin mihin perinteisissä jouluherkuissa on totuttu. Liika sokeri saa vatsan takuuvarmasti turpoamaan ja olotilasta tulee sen mukainen.

Suklaaherkkuja rakastava löytää vatsaa helliviä reseptejä blogistani. Raakasuklaamoussekakku, jaffa-raakasuklaakeksit ja pähkinä-raakasuklaakonvehdit maistuvat koko perheelle. Ja kookos-mantelimaitovanukas on riittävän kevyt jälkiruoka marjoineen ja hedelmineen.

Myös ruokakirjasta löytyy monia ihania herkkuja, kuten vaikkapa raikasta puolukkaraakakakkua, joka sopii joulun väreihin. Jos keittiöstä ei vielä löydy auringonkeltaista ruokakirjaa, sen ehtii vielä hankkia joululahjaksi.

Viidenneksi vielä ruokavinkki: valitse hyvin sulavia jouluruokia

Monet perinteiset jouluruoat ovat lähtökohtaisesti tömäköitä ja huonosti sulavia, joten menun upgreidaus voi olla paikallaan.

Meidän perheessä paistetaan uunissa perinteisen joulukinkun sijaan yrteillä marinoitu kalkkuna. Kalkkunan tarjoilulautaselle laitan höyrytettyjä luumuja, herneitä, baby-porkkanoita ja parsakaalia, joista jokainen voi valikoida lempiherkkunsa.

Muut jouluruoat ovatkin sitten pääsääntöisesti kasvista.

Rakastan edelleen kahden värin kasvispateeta, josta muodostui minulle kasvissyöjänä ollessani joulukinkun korvike. Siitä tuntuu muodostuneen perinne myös lapsilleni, jotka jo kyselivät pateen perään. Sitä on tulossa!

Turkkilaiseen jugurttiin pyöräytetty cosmopolitan-perunasalaatti on nuorison toivoma lisuke jouluaterialle, joka maistuu ja tuntuu myös herkässä vatsassa paremmalta kuin majoneesipohjaiset ja sipulia sisältävät perunasalaatit. Jos maitopohjainen jugurtti ei sovi vatsallesi, perunasalaatin kastikkeen voi valmistaa myös kaurafraicheen.

Tykkään myös itse tehdystä porkkana- ja lanttulaatikosta, enkä mistään hinnasta luopuisi ihanasta salaatista – vaikka sitä syödäänkin joka päivä. Salaattiin ei koskaan kyllästy.

ruustinnan juhlasalaatti3

 Joulupöydän salaatti on toki astetta juhlavampi kuin arkiset kyhäelmät, jotka eivät todellakaan ole mitään kuvauskelpoista esiteltävää  ainakaan tässä talossa.

Ruustinnan juhlasalaatin pohjalla on nimensä mukaisesti tummalehtistä ruustinnan salaattia, pippurista rucolaa ja tuoretta ruohosipulia, jota ilman salaatti ei muuten maistu miltään.

Salaatin idea on kevyesti paahdetut ja suolatut saksanpähkinät, jotka hivelevät makuhermoja ranskalaisen valkohomejuuston ja vaahterasiirapin kanssa. Camembert -valkohomejuusto ei sisällä FODMAP-yhdisteitä, joten sillä voi herkutella turvallisin mielin.

Sitruunalla twistattu kylmäpuristettu avokadoöljy ja ripaus mustapippuria viimeistelevät juhlasalaatin maun.

Toivon sinulle oikein rauhaisaa ja rentouttavaa joulun aikaa!

”Älä ponnistele siksi, että vihaat vatsaasi vaan siksi, että rakastat sitä”

♥ pauliina

Psst...jos haluat tervehdyttää suolistoa ja saada pysyvästi hyvän olon vatsaan, tule tammikuun verkkokurssille. Saat heti joulun jälkeen mahtavan tietopaketin, jolla valmistaudut pysyvään elämäntapamuutokseen. Voit ilmoittautua 2.1.2017 asti. Lisätiedot ja ostolinkin löydät kurssisivulta

ruustinnan juhlasalaatti

Ruustinnan juhlasalaattiin tarvitset:

½ ruukkua ruustinnan salaattia
½ ruukkua rucolaa
kourallinen tuoretta ruohosipulia silputtuna
1 ¼ dl saksanpähkinöitä + ripaus sormisuolaa
¼ hunaja- tai cantaloupemelonia
100 g Camembert -valkohomejuustoa
2 rkl kylmäpuristettua oliivi- tai avokadoöljyä
1 rkl vaahterasiirappia
ripaus mustapippuria myllystä

ruustinnan juhlasalaatti7

Ohje:

Paahda saksanpähkinät kevyesti kuivalla paistinpannulla. Ripottele paahtamisen aikana pähkinöihin hieman sormisuolaa. Kumoa lautaselle ja jäähdytä.

Valmista salaattipohja. Huuhtaise salaatti ja linkoa se kuivaksi. Asettele salaatinlehdet ja rucola laakealle tarjoilulautaselle. Ripottele päälle ruohosipulisilppu.

Huuhtele meloni ja kuivaa talouspaperilla. Puolita ja poista keskustassa olevat siemenet. Suikaloi ¼ melonia ohuiksi viipaleiksi ja asettele ne salaattipohjan päälle. Lisää valkohomejuusto sopivan kokoisina paloina ja ripottele pinnalle lopuksi paahdetut pähkinät.

Valuta oliivi- tai avokadoöljy ja vaahterasiirappi salaatille. Ripaus mustapippuria myllystä viimeistelee herkullisen juhlasalaatin maun.

 ruustinnan juhlasalaatti1

Luettu 2644 kertaa Viimeksi muutettu keskiviikko, 21 joulukuu 2016 11:23
Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « Grillattu kana ja välimerellinen salaatti syyssalaatti »