keskiviikko, 10 kesäkuu 2015 17:19

Tuliaisleipä

Kuituinen, gojimarjoja sisältävä leipä on pinnalta rustiikkisen rapea ja sisältä pehmeä. Tuoreella tuliaisleivällä voit ilahduttaa ystäviäsi ja tutustuttaa heidät samalla gluteenittoman leivän ihmeeseen. 

Tämän helpommaksi ei gluteenittoman leivän leivonta voi enää muuttua.

Urtekram lanseerasi tänä keväänä kolme luomulaatuista, luontaisesti gluteenitonta jauhoseosta: Tumma-, Kuitu- ja Yleisleivontamixin.

Tumma leivontamix on muokkautunut jo aikaisemmin käsissäni mustaherukkaiseksi vuokaleiväksi ja maistuviksi sämpylöiksi. Kun samaa taikinaa käyttää erimalliseen leipään, leivän maku muuttuu: vuokaleipä ei tosiaan maistu samalta kuin sämpylät.

Uusien tuotteiden tunnettuuden lisäämiseksi Urtekram ja Ruoka-fi järjestivät toukokuussa 2015 gluteenittoman leivontakilpailun, johon minäkin osallistuin. Kehitin kilpailuun Kuituleivontamixistä porkkanamutakakun

Kakun leipomisen jälkeen huomasin, että pussiin jäi sattumalta sen verran jauhoja, että ne riittivät yhden leivän valmistamiseen.

Kuituleivontamix on yksi parhaimman makuisista jauhoseoksista, joita tiedän. Se sisältää vain luontaisesti gluteenittomia ainesosia: kaurajauhoja, täysjyväriisijauhoja, hirssihiutaleita, teff-jauhoja, maissisuurimoita ja psylliumsiemenkuorta.

Kuituleivontamixin monipuolinen ainesosaluettelo tukee jo aikaisemmin tekemääni havaintoa siitä, että paras gluteeniton leipä syntyy monen eri jauhon yhdistelmästä.

Leivoin tämän kuitupitoisen tuliaisleivän mausteisen makeaan yrttiteehen. Sekoitin yrttiteehen hiivaa, hieman kookossokeria, suolaa sekä kylmäpuristettua oliiviöljyä.

Kuituleivontamixin sekaan laitoin vähän chia-siemeniä sekä pussillisen Urtekramin luomulaatuisia gojimarjoja. Gojimarjat tuovat leipätaikinaan persoonallisen maun: sekoituksen kirsikkaa ja karpaloa sekä häivähdyksen lakritsaa.

Gojimarjat pehmenevät sopivasti paistuessaan leipätaikinan seassa. Niitä ei siis tarvitse liottaa ennen taikinaan laittamista. Kun leipätaikinaa vaivaa, gojimarjat rikkoutuvat hieman antaen taikinaan kivasti väriä.

Hyvänmakuisesta taikinasta tulee maukas leipä, joka kelpaa kaikille.

Testasin leivän tänään hieman isommassa porukassa, kun järjestin tapahtumalounaan FLT Ravintovalmentaja Annika Havasteen ja elämäntaidonvalmentaja Jaana Keho-Kososen vetämään Hyvän mielen iltapäivään. Räätälöityyn tapahtumaan osallistui iloinen ja energinen joukko erään yrityksen työntekijöitä.

Hyvän mielen iltapäivä alkoi hyvää tekevällä lounaalla.

Katoin pöytään raikkaan salaatin, jonka lisukkeena tarjosin uunissa haudutettua seesamilohta ja sitruuna-yrttikanaa. Salaattiannosten viimeistelyyn oli paahdettuja siemeniä, avocado-kurpitsansiementahnaa, Sverigeskafferietin maustettuja rapsiöljyjä sekä puolukka-balsamicoa.

Uudet maut ihastuttivat!

Leipätarjoilussa luotin gluteenittomuuteen, en trendikkyyden vaan helppouden vuoksi. Uunituoreiksi lämmitettyjä tattaririeskoja kehuttiin paljon, eikä moni olisi äkkiseltään arvannut rapeakuorista tuliaisleipää gluteenittomaksi.

Tietyssä mielessä olen siis saavuttanut leivän leivonnassa yhden tavoitteistani: gluteenittomat leipäni maistuvat kaikille. Minun kattauksessani gluteenitonta leipää tarvitsevalle ei lämmitetä kuivakkaa mikroleipää.

Eniten iloitsin kuitenkin FODMAP-ruokiin liittyvästä palautteesta. Raaka-aineiden rajoituksista huolimatta FODMAP-ruoasta saa maistuvaa ja riittävän monipuolista. Jos maut ovat tasapainossa keskenään, harva edes tajuaa syövänsä erikoisruokaa.

Kiva rikkoa vanhoja ruokaperinteitä.

Jälkiruoaksi tarjoilin pähkinätöntä mansikka-kookosraakakakkua, josta jollekin tapahtumasta pois jääneelle henkilölle taisi lähteä kuvakin: katso, mistä jäit paitsi.

Tapahtumaruokien valmistamiseen käytin Mill & Mortarin luomumausteita, Keskisen myllyn tattarituotteita sekä Urtekramin luomuelintarvikkeita. Kiitos tuestanne: ihana ruoka sai kaikki hyvälle mielelle!

Tämän tuliaisleivän taustalla on ajatus siitä, että voit kertoa sen avulla ystävillesi erikoisruokavaliostasi. Vie tuore leipä tuliaisena kyläpaikkaan ja anna leivän puhua puolestasi.

Yhteen tuliaisleipään tarvitset:

600 g kädenlämpöistä vahvaa yrtti- ja mausteteetä (esim. Shotimaa Talk to me*)
10 g hiivaa
30 g kylmäpuristettua ekstraneitsytoliiviöljyä*
2 ½ tl Himalajan suolaa*
10 g kookossokeria*
450 g Kuituleivontamixiä*
40 g gojimarjoja*
20 g chia-siemeniä*

Leivontaan: täysjyväriisijauhoja*

*Urtekramin tuote

Ohje:

Valmista vahvanmakuinen yrttitee (käytä taikinaan tulevaan vesimäärään ainakin 2 teepussia) ja jäähdytä se kädenlämpöiseksi. Sekoita yrttiteehen hiiva, oliiviöljy, suola ja kookossokeri.

Sekoita toisessa kulhossa Kuituleivontamix, gojimarjat ja chia-siemenet. Lisää jauhoseos taikinanesteeseen koko ajan vispilällä vatkaten. 

Vaivaa taikinaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla viisi minuuttia. Näin taikinaan tulee ilmava rakenne. Peitä taikinakulho kelmulla ja anna taikinan kohota tunnin verran.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile taikina pyöreäksi limpuksi ja nosta leipä pellille leivinpaperin päälle.

Hiero leivän pintaan riisijauhoja ja tee leipään muutama viilto terävällä veitsellä. Anna leivän levätä vielä pellillä 20–30 minuuttia.

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Nosta leipä kuumaan uuniin ja paista uunin keskitasossa 1 h 15 minuuttia. Anna leivän jäähtyä kokonaan pellillä ennen kuin leikkaat sitä.

Luettu 2911 kertaa Viimeksi muutettu torstai, 10 touko 2018 13:33
Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « Goji-kaurasämpylät Mustaherukkainen vuokaleipä »