Jos vatsa tuntuu epätasapainoiselta kesäherkkujen tai epätyypillisen kesäsyömisen jäljiltä, rauhoittele sitä tällä herkullisella tuorepuurolla. Gluteeniton ja maidoton smoothiebowl on täynnä vatsaa hellivää kuitua, hyvin sulavaa proteiinia, probiootteja, marjoja ja hyvälaatuisia rasvoja, jotka pitävät nälän poissa pitkään. Myös verensokeri pysyy tasaisena tällaisen aterian jälkeen.
Heinäkuu lähestyy loppuaan. Aurinko, lämpö ja aikatauluttomuus ovat tehneet tälle naiselle hyvää. Loma-asetus on selvästi laskenut stressihormonien tasoa, jotka kieltämättä olivat hieman keväällä ja alkukesästä kaakossa monien päällekkäisten työ- ja kouluhommien takia.
Kesälomareissut virkistivät kehoa ja mieltä, vaikka tien päällä oleminen tarkoittikin sitä, että oli pakko tehdä joitakin poikkeuksia omaan tuttuun ja turvalliseen arkiruokavalioon.
Isoin poikkeus reissuruokailuissa oli kasvisten määrän romahtaminen. Niitä ei mitenkään saa syötyä riittävästi, jos on hotellien ja ravintoloiden ruokalistojen varassa. Ja muutenkin havaitsin, että kasvisten käyttö on tässä maassa edelleen todella niukkaa.
Salaatteja syömällä saa toki jonkin verran kasviksia päivän aikana kasaan, mutta niissäkin käytetään usein melko vesipitoisia kasviksia, ja juurekset, tummalehtiset salaatit ja yrtit loistavat poissaolollaan.
Eikä pelkkien salaattien syöminen välttämättä montaa kertaa päivässä houkuttele. Minä ainakin kaipaan helteisen päivän päätteeksi usein jotain suolaisempaa ja tuhdimpaa ruokaa.
Yhden kerran valitsin ravintolassa lounaslistalta parsakaali-kesäkurpitsakeiton (G, L), joka oli suloisen suolaista, kermaista ja erittäin rasvaista. Väri oli kauniin vihreä, mutta keitto maistui mielestäni enemmän perunalle kuin parsakaalille, eikä siinä lopulta varmastikaan kovin paljon kasviksia ollut.
Hotellien aamiaiset ovat edelleen minun makuuni liian pönäköitä makkaroineen, pekoneineen, munakkaineen, paahtoleipineen ja leikkeleineen. Ja erilaisia leipiä ja makeaa hiilihydraattiosastoa on tarjolla metritolkulla.
Itselleni sopivin valinta hotelliaamiaiselta on puuro. Jos puuro sattuu sisältämään gluteenia, kaivan käsilaukustani pienen minipussin, jossa on yksi annos tattarihiutaleita ja pellavansiemenrouhetta. Niistä ystävällinen tarjoilija käy keittämässä minulle sopivan puuron, jotta saan päivän mukavasti käyntiin.
Vatsalle lempeää, kuitupitoista puuroa voi sitten tuunailla linjastolta löytyviltä rasvoilla, laktoosittomalla luonnonjogurtilla, marjoilla, siemenillä ja pähkinöillä. Ja onneksi siemeniä ja pähkinöitä on myös helppo kuljettaa minipusseissa mukana.
Kasvisten, juuresten, marjojen ja hedelmien määrän äkillinen romahtaminen tuntui lomareissuilla jonkin verran vatsan tasapainossa, sillä myös kuitujen määrä väheni hetkellisesti.
Onneksi olin ottanut reissuille mukaan kuitulisäksi psylliumkuorijauhetta ja maitohappobakteereja, joita oli helppo sekoittaa vesilasiin ja lisätä näin muutaman kerran päivässä kuitujen ja hyvien pöpöjen saantia.
Oli kiva huomata, että pitkäjänteisen suoliston hoitamisen myötä reissun aikainen ruokastressi oli paljon vähäisempää kuin vielä muutama vuosi sitten, jolloin noudatin tiukkaa FODMAP-rajoitusta. Huomasin myös, että vatsa tasapainottui muutamassa päivässä kotiinpaluun jälkeen, kun palasin takaisin omaan arkiruokavaliooni.
Totesin heti ekana aamuna, että ei ole tuorepuuron voittanutta! Tämä chia-pohjainen tuorepuuro on todellinen vatsan rauhoittaja ja tasapainottaja.
Jos sinulla on epätasapainoisen vatsan kanssa haasteita kesäherkkujen tai epänormaalin syömisen jäljiltä, suosittelen testaamaan tätä smoothiebowlia. Siinä on kaikki, mitä tarvitset suolistoa hellivään aamun aloitukseen, välipalaksi tai iltapalaksi. Ja jos kesän aikana on kypsynyt päätös ruokavalio- tai elämäntapamuutoksen käynnistämisestä, niin kurkkaa myös syksyn hyvän olon verkkokurssien aikataulut:
- Elokuun puolivälissä starttaa Tervehdyttävä Detox -verkkokurssi, jolla kevennät, puhdistut ja hoikistut lempeästi ilman paastoa ja voimakkaita puhdistusreaktioita.
- Elokuun loppupuolella alkaa syksyn uutuuskurssi: Rautastatus kuntoon! Kurssin ennakkomyynti päättyy 31.7.2021, ja kaikki siihen mennessä ilmoittautuneet saavat lahjaksi ruokakirjan (arvo 28 €).
- Syyskuun alussa aloittaa FODMAP-verkkokurssi ja kuun loppupuolella painonhallintaan ja kehon kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin tähtäävä Rakas keho! -verkkokurssi.
- Lokakuun puolivälissä alkaa naisten suosikiksi noussut Hormonit hallintaan! -verkkokurssi.
Kaikille kursseille voi jo nyt ilmoittautua. Lämpimästi tervetuloa mukaan laittamaan suolisto ja ruokavalio pysyvästi kuntoon!
Smoothiebowl (3 annosta)
2,5 dl kylmää vettä
4 rkl chia-siemeniä
4 dl marjasekoitusta (esim. puolukkaa, mustikkaa, punaherukkaa, karviaista)
1 banaani
3 isoa rkl herne- tai heraproteiinijauhetta (L)
1 rkl maapähkinätahnaa
1 rkl kylmäpuristettua camelinaöljyä
1 rkl soija- tai auringonkukkalesitiiniä
1 rkl karkeaa psylliumkuorijauhetta
1 pss maitohappobakteereja
tuoreita sitruunamelissan tai mintunlehtiä
mantelimaitoa notkistamiseen
Smoothiekulhon koristeluun:
tuoreita marjoja
auringonkukasiemeniä tai pähkinöitä
kaakaonibsejä
kookosmannaa
mintun- tai sitruunamelissanlehtiä
Ohje:
Sekoita chia-siemenet veteen ja sekoittele lusikalla, kunnes seos geeliytyy. Tähän menee noin 10–15 minuuttia. Voit myös sekoittaa chian illalla veteen ja nostaa kulhon yön ajaksi jääkaappiin, jolloin säästät aamulla aikaa tuorepuuron valmistuksessa.
Lado kaikki ainekset isokokoiseen kulhoon ja jauha sauvasekoittimella samettiseksi. Jos käytät pakastemarjoja, voit laittaa ne sekaan melko jäisinä, niin saat tuorepuuroon paksumman rakenteen. Notkista puuroa mantelimaidolla tarpeen mukaan.
Koristele puuroannoksesi haluamillasi lisukkeilla ja nauti kaikilla aisteilla.
Huom! Tuorepuuroon voi periaatteessa laittaa mitä tahansa kylmäpuristettuja öljyjä ja siemen- tai pähkinätahnoja. Kaikki öljyt sopivat herkälle vatsalle, joten voit käyttää niitä makusi mukaan.